Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Θηριώδη πλεονάσματα – Ανελέητη φορολεηλασία

Ενας ακόμη προϋπολογισμού άγριας αφαίμαξης των εργατικών – λαϊκών εισοδημάτων και αναδιανομής προς όφελος του κεφαλαίου κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. ..

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Ενας ακόμη προϋπολογισμού άγριας αφαίμαξης των εργατικών – λαϊκών εισοδημάτων και αναδιανομής προς όφελος του κεφαλαίου κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2026, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται θηριώδες, καθώς θα ανέλθει σε 2,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. 

Με βάση τις εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025 θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ, έναντι 3,2% που ήταν η εκτίμηση στην Έκθεση Προόδου του Μεσοπρόθεσμου τον Απρίλη. 

Για ακόμη μια χρονιά θα ενταθεί η φορολεηλασία του λαού, αφού το 2026 τα έσοδα από φόρους προβλέπονται να ανέλθουν σε 73,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 3,7% σε σχέση με το 2025 που θα φτάσουν «στο Θεό»! Μόνο από τον ληστρικό ΦΠΑ, προβλέπεται να εισπραχθούν την επόμενη χρονιά 29,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, στα οποία θα προστεθούν και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. 

Απέναντι σε αυτή την άγρια πραγματικότητα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για προϋπολογισμό «ενίσχυσης» των εισοδημάτων, μέσω των φορολογικών αλλαγών που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ οι οποίες δεν αφορούν καθόλου τα χαμηλά εισοδήματα. 

Το προσχέδιο προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,4% το 2026 από 2,2% το 2025 και αύξηση του ρυθμού μεταβολής των επενδύσεων κατά 10,2% το 2026 από  5,7% το 2025. Την επόμενη χρονιά, μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα λάβουν ζεστό χρήμα ύψους 16,7 δισ. ευρώ, έναντι 14,6 δισ. το 2025. 

Σχετικά θέματα

Post
Filter