«Κλίνω ευλαβικά το γόνυ προ των ενδόξων προγόνων»

Ε, λοιπόν μάγκες, ήρθε η σειρά μας!

Οι γενιές μετά το 1950 έμαθαν (μάθαμε) να καταθέτουν στεφάνια. Να πηγαίνουμε συγκινημένοι και έμπλεοι εθνικού ή ταξικού ενθουσιασμού σε επετειακές εκδηλώσεις των μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ή απώτερης Ιστορίας μας.

Συνηθίσαμε να εκδηλώνουμε τελετουργικά το σεβασμό μας στους ενδόξους προγόνους. Στον Άρη, τον Σαράφη, τον Διαμαντή.

Οι δεξιοί, στον Μεταξά. Ή στον Δαβάκη.

Στον Παπαφλέσσα και τον Διάκο, όλοι.

Στον Μιλτιάδη και τον Κυναίγειρο οι αρχαιολάτρες.

Γενικά είμαστε (από 20 έως 70) γενιές των παρελάσεων. Όμως αρκετά τους τιμήσαμε, τοιουτοτρόπως. Ίσως μάλιστα να βαρέθηκαν να μας βλέπουν να εκφωνούμε πανηγυρικούς.

Δεν μας ζήτησε κανείς να γίνουμε Μεσολογγίτες και να τρώμε ποντίκια. Ούτε να υποδεχόμαστε τους νεκρούς μας – με σφιγμένα τα δόντια – από το αλβανικό μέτωπο. Ούτε να ανατινάξουμε τον Γοργοπόταμο εν γνώσει των απωλειών.

Λίγα πράγματα – πολύ λίγα σε σχέση με όσα ζητούσε στον παρελθόν – μας καλεί να κάνουμε σήμερα η Ιστορία. Ελπίζω οι μετα-μεθεπόμενες γενιές να έχουν κάτι καλό να πουν για τις σημερινές. Κι ας μη χρειαστεί ποτέ να μας «καταθέσουν στεφάνι».

Ε, λοιπόν μάγκες, ήρθε η σειρά μας!

Ετικέττες:

kapsimi

kapsimi

kapsimi

3 Σχόλια - "«Κλίνω ευλαβικά το γόνυ προ των ενδόξων προγόνων»"

 1. Ο/Η b-charis λέει:

  «Το δημοψήφισμα επρεπε να είναι ναι ή οχι στην ε.ε» ….

  Όπως και να ήταν το ερώτημα ότι και να λένε οι άλλες πολ. δυνάμεις το κκε πάντα θα έβρισκε ενα λόγο να διαφοροποιηθεί.
  Πάντα υπάρχει ένας λόγος για να διαφοροποιηθεί κάποιος.
  Αλλο είναι το πρόβλημα…

 2. Αρτέμης Ψαρομήλιγκος Ο/Η Αρτέμης Ψαρομήλιγκος λέει:

  Αγαπητέ, θα σου υπενθυμίσω πως κάτω από τα 2 ΟΧΙ, που βλέπω αυτήν τη στιγμή στο 902.gr, ακολουθεί η κατακλείδα:
  «Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία».
  Θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω πως από την πρόταση αποδέσμευσης εξαιρείται η γενεσιουργός αιτία των δεινών της χώρας: Το ΝΑΤΟ.

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  ΟΧΙ αγαπητέ μου, δε θυμάσαι καλά. Μετά το 1950, και συγκεκριμένα το 1958, όταν η ΕΔΑ ήταν αντιπολίτευση έλεγε ΟΧΙ στο λάκκο των λεόντων. Πόσο υπερήφανος μπορεί να αισθάνεται κανείς, και μάλιστα να επικαλείται τους αγωνιστές, όταν συνεχίζει να θέλει να διαπραγματεύεται με τα λιοντάρια; Τριγυρνάμε με τις σάρκες μας κατακρεουργημένες και επιμένετε να θέλετε διαπραγμάτευση!!! Το δημοψήφισμα έπρεπε να είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΕΕ. Αφού δε τέθηκε έτσι, θα θέσουμε εμείς το αίτημα όλων των αγωνιστών από την ΕΔΑ και έπειτα.. Για να μπορούμε και να χαιρετάμε με υψωμένη τη γροθιά όλους αυτούς που έχυσαν το αίμα τους γι αυτή τη ριμάδα την πατρίδα, για όλους αυτούς που οροματίστηκαν έναν κόσμο καλύτερο. Για να μη ντρέπονται τα παιδιά μας.

Άποστολή άρθρου μέσο Email