Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πώς η κυβερνητική «αριστεία» προσπαθεί να παρουσιάσει «ανάποδα» την επιστροφή Ελλήνων εργαζομένων από το εξωτερικό

«Η έρευνα του ΕΚΤ δείχνει ότι η γενιά του brain drain επιστρέφει στην Ελλάδα» είχε πει βαρύγδουπα τον Σεπτέμβριο ο..

«Η έρευνα του ΕΚΤ δείχνει ότι η γενιά του brain drain επιστρέφει στην Ελλάδα» είχε πει βαρύγδουπα τον Σεπτέμβριο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όταν είχε παρουσιαστεί το πρώτο μέρος της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (αφορούρσε τις επιχειρήσεις).

Πριν προχωρήσουμε στα νέα στοιχεία της κυβερνητικής «επιτυχίας» που παρουσιάστηκαν να θυμίσουμε ότι ο Κυρανάκης, είναι γνωστός για την παρακάτω δήλωση: «Πάρα πολλές φορές υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία πάνε από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο για να ψάξουν για δουλειά αλλά δεν κάθονται να κάνουν μια σωστή δόμηση βιογραφικού, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας»! Τη δήλωση  του Κυρανάκη την παραθέσαμε γιατί χρειάζεται να μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι «άριστοι» που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις. 

Πάμε τώρα στα στοιχεία στα νέα στοιχεία του ΕΚΤ που παρουσιάστηκαν ως εξής (π.χ στην ertnews.gr) : «Έρευνα του ΕΚΤ για το Brain Gain Κίνητρο επαναπατρισμού η θετική πορεία της χώρας»! 

Ιδού δύο στοιχεία (σε πίνακες) που παρουσιάζονται «ανάποδα» για τους εργαζόμενους που γύρισαν στην Ελλάδα: 

– Το 51% λαμβάνει μισθό λιγότερο από 1.500 ευρώ (μεικτά). 

– Το 53% είναι «λίγο» και «καθόλου» ικανοποιημένοι από τις συνθήκες εργασίες στην Ελλάδα.

 

Κατά τα άλλα τα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα εξής:

Στο ερώτημα «Τι θα βοηθούσε στον επαναπατρισμό περισσότερων Ελλήνων του εξωτερικού;» το 79% απαντάει «Καλύτερη λειτουργία των θεσμών» και το 78% «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός στις δομές και τις υποδομές του κράτους». Προσέξτε την ερώτηση: «ΤΙ ΘΑ βοηθούσε» και όχι «τι βοήθησε». Με λίγα λόγια δεν εκτιμήθηκαν οι επιτυχίες της κυβερνήσεως αλλά τονίζεται τι θα ήταν θετικό (και δεν γίνεται, να προσθέσουμε εμείς). 

Το δείγμα της έρευνας, που υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο περιλαμβάνει 602 πολίτες από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι έζησαν και εργάστηκαν στο εξωτερικό κατά τη δεκαετία 2010-2019 και σήμερα έχουν επιστρέψει μόνιμα και εργάζονται στην Ελλάδα. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Kapa Research, μέσω τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνεντεύξεων. Η πλειονότητα των επαναπατρισθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν άνδρες (72%), ηλικίας 35-54 ετών (71%), υψηλής εξειδίκευσης (το 79% είναι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού), με σπουδές στην Ελλάδα (87%, σύνολο ή μέρος των σπουδών).

Άλλα στοιχεία της έρευνας:

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό ήταν οικονομικοί και επαγγελματικοί (89%), και μόνο 10% προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι. Ο κύριος όγκος του δείγματος, που επέλεξε ως τόπο διαμονής και εργασίας το εξωτερικό, προήλθε από ανθρώπους που ζούσαν στην Ελλάδα (81%), ενώ μόλις το 17% αποφάσισε να παραμείνει στο εξωτερικό όπου είχε μεταβεί για σπουδές.

Το 67,6% όσων επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα έχει οικογένεια. Επίσης, το 52% των ερωτώμενων έχει παιδιά. 

Όσον αφορά την επαγγελματική κατάσταση, το 50% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, το 26% έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση (21% ελεύθεροι επαγγελματίες και 5% ιδιοκτήτες επιχείρησης), και μόλις το 11% εργάζεται στον δημόσιο τομέα.

Οι κυριότεροι τομείς απασχόλησης όσων επέστρεψαν είναι οι ακόλουθοι: Κατασκευές (11%), Εκπαίδευση (10%), Νέες Τεχνολογίες – Πληροφορική (10%), Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (7), Υγεία (7%), Χονδρικό – Λιανικό Εμπόριο (6%), Τουρισμός (6%).

Απόψεις