Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πλήγμα 100 δισ. ευρώ για 176 ευρωπαϊκούς ομίλους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πλήττονται 100 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι Financial Times σε ανάλυσή τους για τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην..

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πλήττονται 100 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι Financial Times σε ανάλυσή τους για τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. 

Μια έρευνα 600 ετήσιων εκθέσεων ευρωπαϊκών ομίλων και των οικονομικών καταστάσεων του 2023 δείχνει ότι 176 εταιρείες έχουν καταγράψει απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, χρεώσεις συναλλάγματος και άλλα έκτακτα έξοδα ως αποτέλεσμα της πώλησης, του κλεισίματος ή της μείωσης ρωσικών επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό δεν περιλαμβάνει τις έμμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, όπως το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων. Ο πόλεμος έδωσε επίσης ώθηση στα κέρδη για τους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις αμυντικές εταιρείες.

Η απόφαση της Μόσχας να αναλάβει τον έλεγχο των ρωσικών επιχειρήσεων των εισαγωγέων φυσικού αερίου Fortum και Uniper τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από την απαλλοτρίωση της Danone και της Carlsberg τον περασμένο μήνα, υποδηλώνει ότι περιμένει περισσότερος πόνος, σύμφωνα με αναλυτές.

Πάνω από το 50% των 1.871 ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οντοτήτων στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εξακολουθούν να είναι παρούσες στη Ρωσία περιλαμβάνουν την ιταλική UniCredit, την αυστριακή Raiffeisen, την ελβετική Nestlé και τη βρετανική Unilever.

Τις μεγαλύτερες απομειώσεις και χρεώσεις καταγράφουν οι όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου τρεις μόνο εταιρείες -BP, Shell και TotalEnergies- ανέφεραν συνδυασμένες χρεώσεις 40,6 δισ. ευρώ. Οι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης επλήγησαν περισσότερο από τις πωλήσεις μεριδίων ή το κλείσιμο ρωσικών επιχειρήσεων.  Οι απώλειες αντισταθμίστηκαν κατά πολύ από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, γεγονός που βοήθησε αυτούς τους ομίλους να αναφέρουν συγκεντρωτικά κέρδη περίπου 95 δισεκατομμυρίων ευρώ (104 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

Η BP ανέφερε επιβάρυνση 25,5 δισ. δολαρίων, ανακοινώνοντας τρεις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου ότι θα πουλήσει το 19,75 τοις εκατό της συμμετοχής της στον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft. Η TotalEnergies χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αναφέρει συνολικό κόστος 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος δεν έχει ακόμη υπογράψει το μερίδιο του 20% στο έργο Yamal LNG. Η Shell έλαβε επιβάρυνση 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο νορβηγικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor και η αυστριακή OMV ανέφεραν 1 και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Οι μετοχές των πολεμικών βιομηχανιών έχουν ενισχυθεί από την σύγκρουση. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δέχθηκαν άμεσο πλήγμα 14,7 δισ. ευρώ, ενώ οι βιομηχανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, έχουν υποστεί πλήγμα 13,6 δισ. ευρώ. Χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών, έχουν καταγράψει 17,5 δισ. ευρώ σε απομειώσεις και άλλες επιβαρύνσεις.

Ο γερμανικός όμιλος Wintershall Dea τον Ιανουάριο δήλωσε ότι η απαλλοτρίωση της ρωσικής επιχείρησης από το Κρεμλίνο είχε εξαλείψει 2 δισ. ευρώ μετρητά από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ο ιδιοκτήτης της Wintershall, BASF, μείωσε το μερίδιό του στον ενεργειακό εξερευνητή κατά 6,5 δισ. ευρώ. Η Uniper, η οποία διασώθηκε από το γερμανικό κράτος πέρυσι, έκλεισε απομειώσεις 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Φινλανδική Fortum σημείωσε πλήγμα 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έντεκα αυτοκινητοβιομηχανίες έλαβαν συνολικά χρεώσεις 6,4 δισ. ευρώ. Η Renault διέγραψε 2,3 δισ. ευρώ μετά την πώληση του εργοστασίου της στη Μόσχα και το μερίδιο στη ρωσική Avtovaz τον Μάιο του 2022. Η Volkswagen ανέφερε απομείωση 2 δισ. ευρώ και τον Μάιο η Μόσχα ενέκρινε την πώληση των τοπικών περιουσιακών στοιχείων της VW, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου που απασχολούσε 4.000 άτομα, τα οποία εξακολουθούσαν να αποτιμώνται στα 111,3 δισ. Rbs (1,5 δισ. ευρώ) πέρυσι, σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις της εταιρείας.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η γαλλική Société Générale έριξε πετσέτα τον Απρίλιο του 2022, πουλώντας τη Rosbank και τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες στον Βλάντιμιρ Ποτάνιν, δεχόμενη πλήγμα 3,1 δισ. ευρώ στη διαδικασία. Αλλά μόνο μια χούφτα από τις 45 δυτικές τράπεζες με ρωσικές θυγατρικές έχουν φύγει από τη χώρα, εν μέρει λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η Μόσχα. Η Raiffeisen, που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη χώρα, έχει λάβει 1 δισ. ευρώ σε διαγραφές και άλλες χρεώσεις. Η UniCredit, η οποία έχει δεσμευθεί να βρει αγοραστή για την τοπική της επιχείρηση, έχει πλήγμα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η ιταλική Intesa Sanpaolo χρεώθηκε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις