Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πλεύρης: Έρχονται αυξήσεις στα «φθηνα» φάρμακα – Κανένα… πρόβλημα ενόψει και εκλογών

«Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων, δεν θα υπάρχει καμιά επιβάρυνση στους πολίτες», είπε ο υπουργός πριν ανακοινώσει τις αυξήσεις στα «φθηνά» φάρμακα

Σε μια συνέντευξη Τύπου, η οποία έμοιαζε με παρωδία, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι όλα δουλεύουν… ρολόι, την ώρα που η κατάσταση με τα φάρμακα μοιάζει κυριολεκτικά με ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί. 

Το βασικό μήνυμα του υπουργού, έρχεται κατ’ ευθείαν από το εγχειρίδιο του πρωτοετούς της πολιτικής επιστήμης, που νομίζει ότι αν πει καλά λόγια οι αγορές θα… ηρεμήσουν. Έτσι, άρχισε το γνωστό παραμύθι: «Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων, δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους πολίτες», είπε και έκανε την (κλασική πλέον) εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς και θα υπάρξει σημαντική βελτίωση έως το τέλος του μήνα.

Φυσικά, το μήνυμά του δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι επίκεινται εκλογές και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να πάει σε αυτές με μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα ή με την παραδοχή οποιασδήποτε ανικανότητας της κυβερνητικής πολιτικής ή του ίδιου. 

Στο ίδιο πλαίσιο, για την κατάσταση που επικρατεί επιχείρησε να ρίξει το φταίξιμο οπουδήποτε αλλού πέραν της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι επικαλέστηκε τον παγκόσμια χαρακτήρα της έλλειψης παραγωγής φαρμάκων, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία και την έξαρση των ιώσεων. 

Ταυτόχρονα, πιστός στο μοτίβο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ανακοίνωσε ότι οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν, γιατί είναι «κοστολογικά ασύμφορα για να παράγονται», μία απόφαση που -όπως ισχυρίστηκε– έχει ληφθεί από το καλοκαίρι και δεν έχει σχέση με την παρούσα έλλειψη φαρμάκων. Εκβιάζοντας ουσιαστικά, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε πως φάρμακα με σημερινή τιμή 1,5 ευρώ εάν δεν αυξηθούν, θα σταματήσουν να παράγονται, με αποτέλεσμα να πάμε σε υποκατάστατα αξίας 67 ευρώ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, επανέλαβε την άποψη ότι οι αυξήσεις στα φάρμακα συμφέρουν τον… ασθενή!

Για τις ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδιατρικά σιρόπια, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε επώνυμες εταιρείες, που μπορούν να αντικατασταθούν από τα γεννόσημα που παράγει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός όσον αφορά τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, τα οποία λειτουργούν με εγχώρια γεννόσημα, όπως είπε. 

Δηλώσεις πασπαλισμένες με άχνη λαϊκισμού

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, ήταν πασπαλισμένα και με άχνη λαϊκισμού, αφού θυμήθηκε ότι είναι γονιός και κάλεσε τους γονείς να μην ανησυχούν για αυτόν τον λόγο!

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς, είμαι και εγώ γονέας δύο μικρών παιδιών. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, υπάρχουν γενόσημα, η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» γιατί το σύστημα Υγείας είναι διασφαλισμένο.

Ο Θ. Πλεύρης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων, όπως και στη χώρα μας. Επικαλέστηκε το μέτρο της διεύρυνσης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και τους ελέγχους που έχουν γίνει σε 15 φαρμακαποθήκες για το τρίμηνο αποθεματικό, εκ των οποίων οι δύο τέθηκαν σε αναστολή.

Όχι πλαφόν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Επίσης είπε ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια αύξηση τιμών, ενώ ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βάλουμε πλαφόν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», καθώς «υπάρχουν ελληνικά γενόσημα».

Ο Θ. Πλεύρης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς παρουσιάζουν τα σκευάσματα παρακεταμόλης, οι αντιβιώσεις και τα εισπνεόμενα, σημειώνοντας ότι παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση 25-40% στην κατανάλωση, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε κατηγορηματικά ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καλύψει τη ζήτηση με γενόσημα για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα.

Καταλαβαίνουμε πλέον το βαθμό εξάρτησης της κυβέρνησης από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και τους φαρμακοβιομήχανους, οι οποίοι πλέον καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τις εκλογές. 

Επανέλαβε, τέλος, τον ισχυρισμό πως η επάρκεια και οι ελλείψεις φαρμάκων δεν σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές και διευκρίνισε πως η συνταγογράφηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, γεγονός που θα επιφέρει πρόσθετα εμπόδια στους ασθενείς. 

Στην υπολειτουργία της αγοράς λόγω εορτών, εντόπισε το πρόβλημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ, λέγοντας ότι σε δέκα περίπου μέρες θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη Τύπου: 

Σχετικά θέματα