Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει επιλεκτική διανομή φαρμάκου

Σοβαρές καθυστερήσεις στη θεραπεία γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει τη Merck για επιλεκτική και προβληματική διάθεση του φαρμάκου Ovitrelle®, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις στη θεραπεία γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τον Π.Φ.Σ., παραβιάζει την αρχή της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία και διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Merck επιβεβαίωσε ότι διαθέτει περιορισμένες ποσότητες του Ovitrelle® στις φαρμακαποθήκες και ότι, όταν αυτές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά φαρμακεία, η προμήθεια γίνεται απευθείας από την εταιρεία μόνο προς φαρμακεία που συνεργάζονται μαζί της, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος. Για τα φαρμακεία που δεν έχουν σύμβαση, η διαδικασία γίνεται ιδιαίτερα χρονοβόρα, με την πρώτη εκτέλεση παραγγελίας να πραγματοποιείται μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες, σύμφωνα με την ΠΦ.Σ.

Ο Π.Φ.Σ. χαρακτηρίζει αυτή την πρακτική «απαράδεκτη» και «αναποτελεσματική», τονίζοντας ότι δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες των πολιτών που βρίσκονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.  Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ovitrelle® είναι κρίσιμο φάρμακο για την έναρξη ή συνέχιση της θεραπείας εκατοντάδων γυναικών, και κάθε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει άμεσα την πορεία της προσπάθειάς τους να τεκνοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον Π.Φ.Σ., η Merck έχει δημιουργήσει ένα σύστημα επιλεκτικής διάθεσης του φαρμάκου, διαχωρίζοντας τα ιδιωτικά φαρμακεία σε δύο κατηγορίες: εκείνα που μπορούν να προμηθευτούν απευθείας το σκεύασμα και εκείνα που αποκλείονται από αυτή τη δυνατότητα. Αυτός ο διαχωρισμός, όπως επισημαίνεται, αποκλείει μεγάλο μέρος των νόμιμα λειτουργούντων φαρμακείων από την ισότιμη πρόσβαση στο Ovitrelle®, μεταφέροντας το πρόβλημα στους ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, Βασίλης Μπιρλιράκης, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι έντονο εδώ και δύο χρόνια και ότι σήμερα καλύπτονται λιγότερα από τα μισά αιτήματα για το σκεύασμα, επισημαίνοντας πως κάθε εμπόδιο στη διάθεση του φαρμάκου επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη, Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία έχει «πετσοκόψει» τις ποσότητες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα της, εφαρμόζει επιλεκτική διανομή και έχει σταματήσει να συνεργάζεται με περίπου τριάντα χονδρεμπόρους, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της «έντονα παραβατική».

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η στάση στελέχους της εταιρείας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ., όταν εκείνος παρουσιάστηκε ως απλός φαρμακοποιός που αναζητούσε άμεσα το φάρμακο για ασθενή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι, εφόσον το φαρμακείο δεν είναι πιστοποιημένο, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί αλλού.

Ο Π.Φ.Σ. καλεί τη Merck να αναλάβει τις ευθύνες της, να εγκαταλείψει πρακτικές που προκαλούν καθυστερήσεις και άνιση μεταχείριση και να εφαρμόσει ένα σύστημα διανομής που θα διασφαλίζει την άμεση και ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους. Ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές ενώπιον του Ε.Ο.Φ. και κάθε αρμόδιας αρχής, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα και κάθε ασθενής να λαμβάνει εγκαίρως το φάρμακό του.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Post
Filter