Απόψεις Κοινωνία

Περί της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Του Μανόλη Βριθιά

Τα τελευταία δυο χρόνια, όλοι μας έχουμε περάσει, τον εγκλεισμό, τον φόβο, την αποξένωση, και φυσικά την αγανάχτηση.

Ταυτόχρονα νιώσαμε τον αυταρχισμό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τα πρόστιμα, την επίθεση αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το γδύσιμο και τον εξευτελισμό νέων ανθρώπων που καθόταν εκεί.

Είδαμε τα δυο χρόνια αυτά, την εγκληματικότητα να αυξάνεται κατακόρυφα, τις δολοφονίες και τους βιασμούς ανυπεράσπιστων γυναικών και μάλιστα από τους συντρόφους τους, ληστείες σπιτιών με βίαιο τρόπο, ξυλοδαρμούς και γενικά μια κοινωνία, που αντί να είναι δεμένη και αλληλεγγύη, να  οδεύει στον ωχαδερφισμό  την αδιαφορία και την αποξένωση.

Μια σειρά αυταρχικούς και αντιλαϊκούς νόμους, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά με την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, μέχρι και τριάντα ώρες την εβδομάδα και την κάλυψη τους με ρεπό, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας και των κινητοποιήσεων,  τις εύκολες και γρήγορες απολύσεις.

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη, η ανεπάρκεια σε αντιϊκα φάρμακα, μας έφεραν χιλιάδες νεκρούς, πάνω από 70.000 μέχρι τώρα. Στην χώρα μας σε όσους ασθενούσαν ή έμπαιναν ΜΕΘ μόλις το 26% θεραπευόταν  και με βαριές συνέπειες για την υγεία του, ενώ το υπόλοιπο 74%  τραβούσε για τον Αχέροντα. 

Η κυβέρνηση της χώρας μας αντί να επιλέξει από την αρχή καλά αντιϊκά φάρμακα, από τρίτες χώρες, επέλεξε την πεπατημένη της ΕΕ για την επιλογή εμβολίων τριών συγκεκριμένων πολυεθνικών του φαρμάκου, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια, από τις πλάτες μας, χωρίς ενημέρωση, για την ποιότητα των εμβολίων, τις παρενέργειες κλπ.

Δεν πήρε κανένα μέτρο τους τόπους δουλειάς κυρίως στα εργοστάσια, στις συγκοινωνίες, όπου συγχρωτίζονται χιλιάδες άνθρωποι, για την θωράκιση του λαού μας

Με ευθύνη της κυβέρνησης το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 35 Κέντρα Φιλοξενίας παραμένει ανεμβολίαστο. Το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων στους οίκους ευγηρίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, 7 μήνες μετά την έναρξή του. Η κυβέρνηση δεν φέρνει το εμβόλιο ακόμη πιο κοντά στους ανθρώπους, φτιάχνοντας, για παράδειγμα, εμβολιαστικά κέντρα στους χώρους όπου εργάζεται, σπουδάζει ή ζει.

Η κυβέρνηση επικαλείται την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού των μονάδων υγείας και μονάδων περίθαλψης ηλικιωμένων και αναπήρων για τον έλεγχο και αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο εμβολιασμός αυτής της κατηγορίας του προσωπικού είναι αναγκαίος για την προστασία των ίδιων, αλλά και κυρίως των ασθενών και των άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όμως αυτό μικρή σχέση έχει με την αντιμετώπιση και εξάπλωση της πανδημίας. Π.χ. στα νοσοκομεία καταλήγουν οι μολυσμένοι από τον κορονοϊό από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, από τους ανεξέλεγκτους τόπους δουλειάς, από τους “δειγματοληπτικούς” ελέγχους στους τουρίστες που έχουν ως αποτέλεσμα να “εισάγεται”  άγνωστος αριθμός θετικών κρουσμάτων. Ή να γίνονται RAPID TEST  αμφιβόλου ποιότητας από ιδιωτικά κέντρα, με γνώμονα μόνο το υπερκέρδος. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνουν πανάκριβα το τεστ αντιγόνου.

Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει στους τόπους δουλειάς τους γιατρούς εργασίας, αναθέτει το όλο ζήτημα στους προϊσταμένους των τμημάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται εντέχνως ο κοινωνικός αυτοματισμός, ο διαχωρισμός στους μεν και τους δε, τους καλούς και τους κακούς.

Θέλουν διαιρεμένο το λαό και τους εργαζόμενους, να μην διεκδικεί να μην απαιτεί, να είναι υποταγμένος.

Τα εμβόλια ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Η εξασφάλιση του έγκαιρου και γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος υγείας για όλες τις λαϊκές ανάγκες αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Όπως λοιπόν ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, έτσι — ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαίας προστασίας της δημόσιας υγείας ληφθούν — δεν αναιρείται σε καμία περίπτωση η αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Όλα τα ασφαλή εμβόλια αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση και των επιστημονικά ενδεικνυόμενων νέων φαρμάκων, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης, και με δεδομένη την ανάγκη ενός πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου ΕΣΥ, με πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, περίθαλψη.

Στην Κρήτη, παρά τις φιέστες με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού – που πάλι πέταξε το μπαλάκι περί ατομικής ευθύνης– η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ θερίζει, λόγω τουρισμού κυρίως.

Ενώ εγκαινιάστηκαν νέα κρεβάτια ΜΕΘ δεν υπάρχει προσωπικό να τα στελεχώσει, όπως υπολείπονται, θέσεις νοσοκόμων, γιατρών κλπ( βλέπε ανακοίνωση των υγειονομικών σωματείων)

Τίποτα από όλα αυτά δεν διασφαλίζει η σημερινή κυβέρνηση. Πετάει το μπαλάκι στους εργαζόμενους, μιλώντας για ατομική ευθύνη.

Αντίθετα με την τροπολογία αυτή ανοίγει το δρόμο στις ορέξεις των πολυεθνικών ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για περισσότερο φόβο στους τόπους δουλειάς και ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Σήμερα χρειάζεται η αξιοποίηση και άλλων εμβολίων, ακόμη και από τρίτες χώρες πχ Κούβα και αντιϊκων φαρμάκων.

Άμεσα μέτρα στα ΜΜΜ για την αποφυγή συγχρωτισμού, δωρεάν μάσκες σε όλους τους εργαζόμενους, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Συγκεκριμένη στόχευση και πειθώ κυρίως στους εργαζόμενους σε κοινωνικά ιδρύματα και νοσοκομεία, ιατρεία κλπ και προληπτικό έλεγχο σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Ενίσχυση του ΕΣΥ και επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων, μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και πρόσληψη νέων καθηγητών, την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.

Πριν δυο μέρες η κυβέρνηση της χώρας μας κατ’ εντολή και πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέγραψε ένα επαίσχυντο κείμενο, ενάντια στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας και το λαό της.

Είναι εντελώς αντιφατικό σε σχέση με την στάση της χώρας μας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που εδώ και χρόνια ψηφίζουμε πάντα κατά του ΕΜΠΑΡΓΚΟ.

Η Κούβα – όπως είχε ανακοινώσει η Προεδρία της Δημοκρατίας του νησιού — από την αρχή της πανδημίας, έχει παράξει και δίνει την πατέντα σε όποια χώρα τη ζητήσει,  ελεύθερα αντιϊκα φάρμακα, με αποτελεσματικότητα το 95% αυτών που νοσούν βαριά να θεραπεύονται. Η Κούβα παρά τα χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, έχει τους λιγότερους νεκρούς στον κόσμο. Σημερα παρά τα 150.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας οι νεκροί δεν ξεπερνούν τους 750.

Παράλληλα  έχει παράξει εμβόλια που με βάσει τον Π.Ο.Υ έχουν αποτέλεσμα 92%.

Η Κυβέρνηση αν θέλει να βοηθήσει το λαό της Κούβας, πρέπει να σπάσει μονομερώς το εμπάργκο και να στείλει φάρμακα, σύριγγες και τρόφιμα που χρειάζονται και να εισάγει, αντιϊκα φάρμακα και εμβόλια. Αυτή θα είναι μια πράξη, αμοιβαίου οφέλους και αλληλεγγύης.

Εν κατακλείδι, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να μην θρηνούμε θύματα.

Όχι όμως με τον εκβιασμό, τον φόβο και τις απολύσεις.

(Επισκέψεις: 822 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend