Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Να συντηρηθεί και να επισκευαστεί το «Σπίτι της ΕΠΟΝ»

Υπόμνημα στον Δήμο της Αθήνας και Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ γιά την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Κατημερτζή, τη γεν. γραμματέα Παναγιώτα Μητσέα και τον αντιπρόεδρο..

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Κατημερτζή, τη γεν. γραμματέα Παναγιώτα Μητσέα και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Ζαγγανά επισκέφτηκε την Παρασκευή 19 Φλεβάρη τον δήμαρχο Αθήνας Κ. Μπακογιάννη και έθεσε το ζήτημα της συντήρησης και επισκευής του Σπιτιού που ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ, στην Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, το οποίο, αν και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, «μένει εγκαταλειμμένο — για πάνω από 30 χρόνια — χωρίς συντήρηση, χωρίς καμιά μέριμνα από το Δήμο Αθήνας και το κράτος ώστε να είναι επισκέψιμο, να μπορεί να αξιοποιείται ως μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης, για να μαθαίνει και να διδάσκεται η νεολαία την αληθινή ιστορία του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα της Εθνικής Αντίστασης.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επέδωσε και σχετικό υπόμνημα στον δήμαρχο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα άμεσα.

Το υπόμνημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ:

Προς: τον Δήμαρχο Αθηναίων, κο Κ. Μπακογιάννη

τον πρόεδρο και τα μέλη
του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ  ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) ενόψει της Επετείου Ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, για μια ακόμα φορά επανέρχεται και θέτει στο Δήμο και σε κάθε άλλο αρμόδιο κρατικό φορέα, το χρονίζον πρόβλημα σχετικά με την προστασία του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝ».

Όπως είναι γνωστό, η ΕΠΟΝ συσπείρωσε στις γραμμές της τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής νεολαίας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί κατακτητές, μαζί με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ, στη γνωστή σύσκεψη των εκπροσώπων πολλών οργανώσεων νεολαίας στο μικρό σπιτάκι που βρίσκεται στους Αμπελοκήπους, Δουκίσσης Πλακεντίας 3.

Το μικρό αυτό σπιτάκι, το «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ», κηρύχθηκε με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στη δεκαετία του ’80, κάτω από τον αγώνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και άλλων Αντιστασιακών οργανώσεων, διατηρητέο για ιστορικούς λόγους ώστε να αποτελεί ιστορικό μνημείο της αντίστασης στον κατακτητή και της απελευθερωτικής πάλης.

Ωστόσο, σήμερα, για πάνω από 30 χρόνια, το «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ» μένει εγκαταλειμμένο, χωρίς συντήρηση, χωρίς καμιά μέριμνα από το δήμο Αθήνας και το κράτος ώστε να είναι επισκέψιμο, να μπορεί να αξιοποιείται ως μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης, για να μαθαίνει και να διδάσκεται η νεολαία την αληθινή ιστορία του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα της Εθνικής Αντίστασης.

Το κτίριο αυτό, το «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ», το διαχειρίζεται ο Οργανισμός Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, ενώ η κυριότητά του ανήκει στο Δημόσιο. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, επανειλημμένα, στο παρελθόν, έχει θέσει το ζήτημα της συντήρησης-ανάδειξης και οργανωμένης αξιοποίησης του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝ», τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού όσο και στο Δήμο Αθήνας σε προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά…«φωνή βοώντος». Σε επίσκεψη μάλιστα αντιπροσωπείας του Προεδρείου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον προηγούμενο Δήμαρχο απάντησε πως ο Δήμος είναι αναρμόδιος.

Το πρόβλημα επομένως παραμένει και το «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ» κινδυνεύει με κατάρρευση, είναι μη επισκέψιμο γιατί έχει γίνει επικίνδυνο. Γι’ αυτό η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επανέρχεται και ζητά, να δοθεί ολοκληρωμένη λύση ώστε το ιστορικό αυτό κτίριο να επισκευασθεί και συντηρηθεί και να οργανωθεί ως ιστορικό μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης και της ΕΠΟΝ. Έτσι θα τιμάται και ο τιτάνιος αγώνας της νεολαίας μας, που μαζί με τον οργανωμένο λαό σε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, απελευθέρωσαν τη χώρα μας από τους ναζί κατακτητές. Θα είναι σημαντική συμβολή ώστε να μαθαίνουν και να διδάσκονται οι νέες γενιές της πατρίδας μας από την αληθινή ιστορία της Αντίστασης.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι φίλοι και απόγονοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ ζητάμε από την κυβέρνηση, τον Δήμο και όποιους άλλους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την διάσωση και λειτουργία του μνημείου στο «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ».

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ
Η Γενική Γραμματέας: ΤΟΥΛΑ ΜΗΤΣΕΑ

 

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
γιά την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ
στις 23 Φλεβάρη 1943

Η θρυλική ΕΠΟΝ δείχνει το δρόμο της νεολαίας μας

anakoinosi_gai_tin_idrysi_tis_epon PEAEADSE

Με πληροφορίες: 902.gr

 

Απόψεις