Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάνω από 7.500 αιτήσεις συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ οι αιτήσεις στον εξωδικαστικό

Μέχρι τέλος Αυγούστου 2022 είχαν υποβληθεί οριστικά 7.670 αιτήσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν γίνει συνολικά 840 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 176 εκατ. ευρώ

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτυπώνεται στα στοιχεία Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής

Όπως τονίζεται και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), μέχρι τέλος Αυγούστου 2022 είχαν υποβληθεί οριστικά 7.670 αιτήσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν γίνει συνολικά 840 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 176 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ οι χρηματοδοτικοί φορείς (τράπεζες, δημόσιο κ.ο.κ.) εγκρίνουν όλο και περισσότερο τις αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τον μήνα Αύγουστο η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 78%.

Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 24,9% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 15,7% για το Δημόσιο.

Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία των δανειοληπτών που αναζητούν λύση μέσω του εξωδικαστικού, η συντριπτική πλειονότητα είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Συγκεκριμένα, 78% των οφεώνπου βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς και το 74% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα. Που σημαίνει ότι χρωστάνε πρωτίστως στις τράπεζες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα. 

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται είναι το μεγαλύτερο ποσό σε οφειλές το έχει ένα μικρό ποσοστό, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό χρωστάει λιγότερα -ωστόσο, το ότι γίνονται δεκτοί οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, προφανώς αναδεικνύει το γεγονός ότι όλο και περισσότερο αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και μικρότερες οφειλές προς τράπεζες και δημόσιο. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα επικαλείται η Ναυτεμπορική:  

  • Το 74% (16,1 δισ.) των οφειλών αφορά φυσικά πρόσωπα. Η πλειονότητα των οφειλών (78%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Οι οφειλές που είναι μεγαλύτερες από 1 εκατ. ευρώ αποτελούν το 66% (14,2 δισ.) του συνόλου και είναι το 10% (3,8 χιλ.) των αιτήσεων.
  • Το 89% (19,3 δισ.) των συνολικών οφειλών δεν είναι ενήμερο (στάδιο καθυστέρησης ή καταγγελίας), ενώ 66% (2,6 δισ.) της συνολικής οφειλής των οριστικά υποβληθεισών αιτήσεων έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50%. Από αυτές τις οφειλές -με μικρότερη εξασφάλιση το 94% (2,4 δισ.) βρίσκεται σε στάδιο καθυστέρησης ή/και καταγγελίας.
  • Από τα 3,9 δισ. που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 42% (1,6 δισ.) έχει αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 51% (832 εκατ.).
  • Από τα 386 εκατ. που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο, έχει εγκριθεί το 92% (354 εκατ.). Από το 1,3 δισ. που έχει αξιολογηθεί από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, έχει εγκριθεί το 38% (478 εκατ.).
  • Το 43% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες (357 εκατ. από τα 832 εκατ.).
  • Η αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις κυμαίνεται στο 60%, ενώ για τις πολυμερείς στο 44%.
  • Από τα 357 εκατ. που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, έχουν ήδη ρυθμιστεί τα 176 εκατ. (49%) και 173 εκατ. (48%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Μεγάλη συγκέντρωση παρατηρείται ως προς τις οφειλές που βρίσκονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με 49% αιτήσεων (18,8 χιλ.) και 51% συνολικών οφειλών (11 δισ.).

Τα 17 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και 13 έτη για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Το 28% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Απόψεις