Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Novartis, όπως λέμε Siemens…

Μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του αμερικανικού κράτους και της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η εταιρεία κλήθηκε..

Μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του αμερικανικού κράτους και της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η εταιρεία κλήθηκε να πληρώσει στις ΗΠΑ περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες που διέπραξε σε ξένες χώρες. Οι ποινές στην εταιρεία επιβλήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη διερεύνηση υποθέσεων:

  • δωροδοκίας ιατρών και νοσοκομείων στην Ελλάδα για να συνταγογραφούν «φαρμακευτικά προϊόντα με την επωνυμία της Novartis»
  • δωροδοκιών για την προώθηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στο Βιετνάμ
  • παραποίηση των οικονομικών της αρχείων προκειμένου να αποκρύψει τις παραπάνω δραστηριότητες

Στα έγγραφα της εξωδικαστικής απόφασης η εταιρεία παραδέχεται ξεκάθαρα ότι λάδωνε για να κάνει δουλειές στην Ελλάδα. Όμως οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν έχουν κινηθεί νομικά κατά της Novartis. Ερώτηση: Σε ποιο είδος κάθαρσης υπάγεται άραγε το γεγονός ότι όλοι αυτοί που μας τροφοδοτούν με βρώμα & δυσωδία (και που ο ένας την αποδίδει στον άλλον), τέσσερα ολόκληρα χρόνια τώρα ΔΕΝ έχουν ασκήσει δικαστικά ως ελληνικό κράτος ΚΑΜΙΑ δίωξη (ούτε ο ένας ούτε ο άλλος) κατά της Νοβάρτις; Ε;

…κάντο όπως με Siemens

Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό. Το είδος της …κάθαρσης που πρεσβεύουν οι νυν «γαλάζιοι» κυβερνώντες είναι ίδιο με αυτό που υπηρετούσαν και οι …«αριστεροί» προκάτοχοί τους. Είναι ίδιο με εκείνο το μοντέλο …κάθαρσης που εφάρμοσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους καθώς και η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» απέναντι στο τεράστιο σκάνδαλο της Siemens!

Ήταν Αύγουστος του 2012. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη) υπογράφει τον κατάπτυστο εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ακυρώνοντας τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου, όπως είχε αποφανθεί η εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να διεκδικήσει από τη Γερμανική πολυεθνική αποζημίωση ύψους 2 δις ευρώ, για τη ζημιά που είχε υποστεί από τη σύναψη σκανδαλωδών συμβάσεων.

H προκλητική συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε, επικυρώθηκε με το άρθρο 324 του νόμου 4072/2012 (ΦΕΚ Α΄ 86). Ακολούθησε στις 27.8.2102 η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (σήμερα κεντρικού τραπεζίτη), με την οποία το ελληνικό δημόσιο παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. Ευρώ από το Γερμανικό όμιλο.

Η κατάπτυστη συμφωνία όχι μόνο αφαιρούσε το δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου να διεκδικήσει τα 2 δισ ευρώ αλλά δεν προέβλεπε καταβολή σε μετρητά ούτε ενός ευρώ στα κρατικά ταμεία!!! Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπέγραψε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που προέβλεπε: 

Συμψηφισμό 80 εκατ. ευρώ από ισόποσες απαιτήσεις της Ζήμενς από δημόσιους φορείς, από τα οποία σύμφωνα με έγγραφο του μετέπειτα υπουργού οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη έχουν συμψηφισθεί περίπου 73 εκατ. ευρώ.

Χορήγηση από τη γερμανική εταιρεία 90 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από της ισχύος της συμφωνίας για την υποστήριξη φορέων που «υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». Χρήματα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ…

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ από τη Ζήμενς για συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα, η οποία έγινε όμως μέσω διαδικασίας ανακεφαλοποίησης! Δηλαδή με αέρα «κοπανιστό»…

Την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής από την Γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα, αξίας 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα οδηγούσε σε απασχόληση άνω των 700 ατόμων.  Το εργοστάσιο φυσικά δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Η Siemens, αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην Ελλάδα σε απολύσεις προσωπικού…

Η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, είναι ένα από τα μεγαλύτερο σκάνδαλα στην νεότερη ιστορία της χώρας. Για περίπου 20 χρόνια η Γερμανική πολυεθνική, μετατράπηκε σε αποκλειστικό τεχνολογικό προμηθευτή του συνόλου του ελληνικού δημοσίου κλείνοντας συμβάσεις πολλών δις ευρώ, δωροδοκώντας αποδεδειγμένα και ομολογημένα πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα! Μέχρι το 2006 που έσκασε το σκάνδαλο, είχε στηθεί ένας τρελός χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τις μίζες που κατέληξαν σε ελληνικά τσέπες να ξεπερνούν σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη τα 100 εκατ. μάρκα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του 2012 της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, σελ.75: Τα στελέχη της Siemens «διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων (υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών) σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων της. Δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των υποδομών του Ελληνικού Κράτους (Υπουργεία Συγκοινωνιών, Άμυνας, Πολιτισμού, Υγείας, Δημοσίας Τάξης, καθώς και ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΟΣΕ κλπ)»!

Ωστόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους, από τη πρώτη μέρα της αποκάλυψης της υπόθεσης, επιχείρησαν να μετατρέψουν το τεράστιο  σκάνδαλο διαφθοράς στη μεγαλύτερη επιχείρηση συγκάλυψής του, η οποία «έκλεισε» και οριστικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό…

Αυτά τα έπραξαν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε με τη σημαία της καταπολέμησης της διαφθοράς υποσχόμενη μάλιστα ότι θα ανοίξει και πάλι την υπόθεση με τις μίζες της Siemens…

To 2015, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισε να ανασύρει και να επανεξετάσει την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας. 

Στις 26 Μαϊου 2015 η Επιτροπή καλεί σε ακρόαση τον Σήφη Βαλυράκη, πρώην υπουργό και Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2012 για το σκάνδαλο της Siemens. Με την ιδιότητα του προέδρου της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens και έχοντας επιμεληθεί ένα πόρισμα 596 σελίδων, ο Σ. Βαλυράκης, σημειώνει: «Στο εσωτερικό της Siemens, αποδείχθηκε ότι είχε διαμορφωθεί ιδιαίτερη οργανωτική δομή από ανώτατα στελέχη, τα οποία ενεργούσαν από κοινού ως εγκληματική οργάνωση(…). Η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις της, αυξάνοντας το “κόστος” της κάθε σύμβασης, κατά 10%. Παρήγαγε έτσι και διέθετε «μαύρο χρήμα» για δωροδοκίες, με 8% για τα υπηρεσιακά πρόσωπα και 2% για τα πολιτικά πρόσωπα (Υπουργούς – πολιτικά κόμματα)»!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ εκείνο το διάστημα υποσχόταν ότι θα ανοίξει το θέμα του σκανδάλου και θα χαρακτηρίσει «άκυρο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι υποσχέσεις ωστόσο …«χάθηκαν». Ισως να εξατμίστηκαν κατά τον 17ωρο «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων του Τσίπρα με τη Μέρκελ και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών… 

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έγινε τελικά δεκτός και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ  που «έθαψε» σεμνά και ταπεινά τη σημαία της κάθαρσης στα πλαίσια εκείνης της “έντιμης συμφωνίας” με το Βερολίνο που έφερε στη χώρα το τρίτο μνημονίο. 

Όσο για τη Siemens συνεχίζει να κάνει «δουλειές» στην Ελλάδα. «Business as usual», όπως θα έλεγε και η Novartis…

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις