Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παλαιστίνιος πρέσβης σε Δένδια: «Είναι απαράδεκτο και παράλογο να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, σήμερα το μεσημέρι..

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, σήμερα το μεσημέρι και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων, τις εξώσεις στο Σεΐχ Τζαρά και τις επιθέσεις σε θρησκευτικούς ιερούς τόπους Χριστιανών και Μουσουλμάνων..

Ο κ. Τουμπάσι ενημέρωσε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή ρατσιστική, βίαιη επιθετικότητα και σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων στην Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και τις παλαιστινιακές κοινότητες στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ανησυχία της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Επισήμανε ότι το Ισραήλ ενεργεί κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου, καθώς και των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ, στην οποία ανήκει η Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, είναι το λίκνο της Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των Παλαιστινίων σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και ορισμένων Κυβερνητικών Αξιωματούχων. Επισήμανε επίσης στον κ. Δένδια  ότι «είναι απαράδεκτο και παράλογο να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη».

Στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ο πρέσβης υπέβαλε ένα ανθρωπιστικό αίτημα, ζητώντας να δεχτεί η Ελλάδα έναν συμφωνημένο αριθμό γυναικών, ηλικιωμένων και ιδιαίτερα παιδιών, που πλήγηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις, στα ελληνικά νοσοκομεία.

Ο κ. Τουμπάσι επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά «τους ιστορικούς δεσμούς του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού και εξέφρασε την πάγια πρόθεση της Παλαιστίνης να προωθήσει και να αναβαθμίσει την πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» και πρόσθεσε: «Είναι ζωτικής σημασίας για όλους εκείνους που διατρανώνουν τη δέσμευσή τους στη λύση των δυο κρατών, να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα προ του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία αθώων Παλαιστινίων» και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως κράτος υπεράνω του νόμου και χωρίς να λογοδοτεί για τα εγκλήματά του».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι είναι πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας η στήριξη της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τονίζοντας τη δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Διεθνές Δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι αύριο, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του κ. Δένδια και του Παλαιστίνιου Υπουργού Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλκι στην Παλαιστίνη – Ραμάλα.

Ο Δένδιας επισκέπτεται τη Μέση Ανατολἠ

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, μέσα στα πλαίσια της όλο και μεγαλύτερης και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα διπλωματικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των λαών της περιοχής.

Αύριο Τρίτη 18 Μάη ο κ. Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, με τον υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο υπ. Εξωτερικών Ριγιάντ Αλ-Μάλικι.

Την ίδια μέρα θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι.

Στο μεταξύ θα συμμετάσχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκάλεσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις της περιοχής.

Την Πέμπτη 20 Μάη ο Ν. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σαμέχ Σούκρι.

Σχετικά θέματα