Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παίζοντας με το ΚΙΝ.ΑΛ

Σε υπόθεση για …τρείς έχει μεταβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες το πολιτικό σκηνικό. Οι τακτικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΙΝ.ΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Οι γάτες με το ποντίκι». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το πολιτικό σκηνικό που προδιαγράφεται το επόμενο διάστημα στην..

«Οι γάτες με το ποντίκι». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το πολιτικό σκηνικό που προδιαγράφεται το επόμενο διάστημα στην χώρα, με την νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να αναζητά ποιόν ρόλο μπορεί να έχει στο διπολικό πολιτικό σκηνικό.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ αποτελούν ένα «πολιτικό τρίγωνο» που διακρίνεται από μια «συνέχεια» μια και οι πολιτικές απόψεις γειτνιάζουν. Είτε κανείς πάρει το πράγμα «από τα δεξιά προς τα αριστερά» είτε με την αντίστροφή φορά. Με δεδομένο ότι δυνητικά βρισκόμαστε σε «άτυπη» προεκλογική περίοδο μια και απομένει το πολύ 1,5 χρόνος έως τις επόμενες κάλπες ήδη έχει ξεκινήσει μια «αναγνωριστική» διαδικασία από όλες τις πλευρές.

Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία και το «σύστημα Μητσοτάκη» είχε αποφασίσει να «κάνει παιχνίδι» με τις εσωτερικές εξελίξεις του Κινήματος Αλλαγής ήδη από τις αρχές του 2021, πριν καν ακόμη δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα. «Αβαντάροντας» σχεδόν εξόφθαλμα τον υποψήφιο της επιλογής της, δηλαδή τον Ανδρέα Λοβέρδο. Χαρακτηριστικός ήταν ο βομβαρδισμός δημοσκοπήσεων που δημοσιεύοντας σε φίλια της κυβέρνησης μέσα ενημέρωσης και ήθελαν τον Ανδρέα Λοβέρδο να προηγείται. Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά, έμεινε «εκτός τελικού» αναπροσάρμοσε την τακτική της διαβλέποντας ότι θα κερδίσει και μάλιστα με διαφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Έτσι σήμερα καταγράφεται η εξής παραδοξολογία: Τα ίδια Μέσα Ενημέρωσης που προέβλεπαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ηττηθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο ή σε κάποιες περιπτώσεις πως ο νυν πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ δεν θα είναι καν στον 2ο γύρο των εκλογών να έχουν …αλλάξει ρότα. Συνεχής είναι η δημοσίευση δημοσκοπήσεων που «βλέπουν» το ΚΙΝ.ΑΛ να έχει αυξήσει εντυπωσιακά τα ποσοστά του φθάνοντας σε διψήφιο νούμερο εκλογικής επιρροής. Το μεγαλύτερο που έχει έως τώρα καταγραφεί είναι το 13, 6%.

Στα ίδια «δημοσκοπικά αφηγήματα» το Κίνημα Αλλαγής διευρύνει την πολιτική επιρροή του σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττοντας ψήφους μόνον από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι «ανοίγεται» προς τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Θυμίζουμε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ορίστηκε να υπάρξει συνάντηση των δύο τους, αμέσως μετά τις γιορτές. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει να εκφράσει, προσωπικά, κρίσεις για το ΚΙΝ.ΑΛ το τελευταίο διάστημα, παρότι το συνήθιζε στο πρόσφατο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή όμως η Νέα Δημοκρατία θέλει να «οριοθετήσει» το Κίνημα Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη στην Βουλή όπου συζητούνταν νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που σχετίζεται με την πανδημία. Εκεί ο Μιχάλης Κατρίνης με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, αν και φρόντισε να επισημάνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ θα στηρίξει κάθε μέτρο που θεωρεί ότι κινείται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του Covid 19. Παρόλα αυτά η τοποθέτησε αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ, Γιάννη Βρούτση που θέλησε να …επαναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ στην τάξη. Αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς «ανευθυνότητα, αντιφατικότητα και ανικανότητα» που χρησιμοποίησε ο Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε: «Κατά τα άλλα, θέλει να «βάλει πλάτη» το Κίνημα Αλλαγής. Σε τι; Με τέτοιες παραδοχές για τη λειτουργία της Κυβέρνησης αυτή τη δύσκολη καθομολογουμένως περίοδο, την πρωτοφανή περίοδο, με αυτήν τη διπλή κρίση, την ενεργειακή και την υγειονομική, ποια πλάτη θα βάλει το Κίνημα Αλλαγής και με ποιον τρόπο;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις και τον ρόλο που θα παίξει στο πολιτικό σκηνικό το 3ο κοινοβουλευτικό κόμμα. Έχει όμως επιλέξει ως τακτική του να …μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ των δεκαετιών του ’80, του ’90 και του ’00 και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσε να «εγκλωβίσει» τα κόμματα της αριστεράς και ιδίως τον τότε «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ»: Το δίλλημα «Δεξιά – Αντιδεξιά». Ιδίως από την στιγμή που η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφέστατος στην συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό STAR λέγοντας πως «αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα στην χώρα, ένα μόνο μέτωπο υπάρχει: Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική». Μάλιστα επισήμανε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ και την όποια τυχόν δυναμική της. Σχολίασε ενδεικτικά πως «δεν βλέπω τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις του κέντρου της αριστεράς ή τη κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους δεν τις βλέπω ανταγωνιστικά». Η Κουμουνδούρου πάντως διαμηνύει με κάθε τρόπο πως το κριτήριο για το αν ένα κόμμα είναι η όχι προοδευτικό είναι η στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Δεξία. Τονίζει μάλιστα ότι αυτό αφορά ιδιαίτερα «την Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη» επιχειρώντας να διεγείρει τα πολιτικά αντανακλαστικά των «παλιών Παπανδρεϊκών». Μέχρι στιγμής πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινώσει ότι θα συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πιέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ και …μέσω Βρυξελλών. Με μοχλό την ειδική σχέση που έχει αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, στις 16 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ παραβρέθηκαν αμφότεροι στην Σύνοδο του Ευρωσοσιαλιστικού Κόμματος. Ο πρώτος ως προσκεκλημένος και ο δεύτερος ως μέλος των ευρω-σοσιαλιστών. Μάλιστα σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται θετικά στους κύκλους των ευρωσοσιαλιστών η προοπτική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής

Τι γίνεται όμως με το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛ; Όπως φαίνεται στην Χαριλάου Τρικούπη αναθάρρησαν με την αυξημένη συμμετοχή ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία που έληξε στις 12 Δεκέμβρη και ανέδειξε αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θυμίζουμε ότι συμμετείχαν 270.00 ψηφοφόροι στον α’ γύρο και 210.000 στον δεύτερο. Όμως μετά τα … «πανηγύρια» φαίνεται να προσγειώνονται στην πραγματικότητα. Γιατί η αυξημένη συμμετοχή και η αντιστοιχία της σε εκλογική επιρροή δεν συνιστά από μόνη της σημαντική αύξηση στους 457.623 ψηφοφόρους που επέλεξαν το ΚΙΝ.ΑΛ στις εκλογές του 2019. Ένα Κίνημα Αλλαγής που θα καταγράψει μονοψήφια ποσοστά προφανώς δεν συνιστά καμία ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό.
Για τον λόγο αυτό η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος εστιάζει κατά βάση στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Στην δημιουργία δηλαδή συνθηκών κεφαλαιοποίησης των εντυπώσεων που δημιούργησε η εκλογική διαδικασία. Για να επιτευχθεί όμως αυτό προϋπόθεση θεωρείται η διατήρηση του αυτόνομου ρόλου.

Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης στο επόμενο διάστημα θα αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις που θα το τοποθετούν σε ένα από τα δύο αφηγήματα του διπολισμού που κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα. Επίσης θα αποφύγει την παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων με σαφές πολιτικό στίγμα. Αρκούμενος σε γενικόλογες διακηρύξεις περί «εκσγυχρονισμού» και «ρήξης με το παρελθόν». Παράλληλα θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι παρά την εμφατική νίκη του (συγκέντρωσε θυμίζουμε το 70% των φηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών) οι «φατρίες» στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ δεν έχουν πάψει να υπάρχουν όπως και οι προσωπικές στρατηγικές που είναι κυριαρχικό στοιχείο στο συγκεκριμένο κόμμα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις