Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάει να χαθεί και εξευτελίζεται…

Αναμενόμενη κατάληξη. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Στην αρχή όλα ήταν ρομαντικά κι ανυποψίαστα. Οι από πάνω που εξαρχής είχαν στο νου τους την τελική έκβαση - πλήρη ενσωμάτωση και υπηρέτηση του συστήματος - οργάνωσαν την επιχείρηση λαϊκής εξαπάτησης, διακηρύσσοντας τον αριστερό κυβερνητισμό που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία

Αναμενόμενη κατάληξη. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Στην αρχή όλα ήταν ρομαντικά κι ανυποψίαστα. Οι από πάνω που εξαρχής είχαν στο νου τους την τελική έκβαση – πλήρη ενσωμάτωση και υπηρέτηση του συστήματος – οργάνωσαν την επιχείρηση λαϊκής εξαπάτησης, διακηρύσσοντας τον αριστερό κυβερνητισμό που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία. Και οι από κάτω που βρίσκονταν σε πλήρη σύγχυση και ενστικτώδη εσωτερικό συναγερμό – εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης και καταρρέοντος του παλιού αστικού δικομματικού συστήματος – τους πίστευαν και τους ακολουθούσαν σχεδόν στα τυφλά. Ηταν τότε που μεσουρανούσαν οι «πλατείες των αγανακτισμένων», όπου εξελισσόταν η προσχεδιασμένη και μεθοδική προσπάθεια να μετατραπεί η λαϊκή οργή σε ψήφους εκτόνωσης προς την κυβερνώσα αριστερά. Οπερ και εγένετο.

Με το που κάθισαν στα κυβερνητικά έδρανα, μαζί με την ακροδεξιά των ΑΝ. ΕΛ, ήρθαν τα πρώτα δείγματα αντιλαϊκής γραφής, αλλά δεν δημιούργησαν καν αμφιβολίες σε όσους απολάμβαναν τη χαρά της «πρώτης φοράς αριστερά». Όταν τα δείγματα πολλαπλασιάστηκαν και οι αρχικές υποσχέσεις «εμείς θα βαράμε τα νταούλια και η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χορεύουν», μετατράπηκαν σε ύστερες δικαιολογίες «εμείς θέλουμε, αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε δεν μας αφήνουν», κάποιοι – λίγοι — μπορεί να προβληματίστηκαν, αλλά οι περισσότεροι, ζώντας ακόμα στη μέθη της «αριστερής νίκης», το ’χαψαν αμάσητο το παραμύθι. Κι όσο περνούσε ο καιρός έρχονταν τα χειρότερα και τα ξετσίπωτα: Νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, νόμος Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, συμφωνία για ενίσχυση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα μας κι άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Τώρα δε χρειαζόταν καν να βρουν «αριστερές» δικαιολογίες. «Εμείς είμαστε καλύτεροι διαχειριστές από τη ΝΔ», έλεγαν ανοιχτά, διαμηνύοντας προς τον μεγάλο κεφάλαιο και τον «ξένο παράγοντα» ότι «ως αριστεροί» μπορούν «να περάσουν» πιο εύκολα την αντιλαϊκή πολιτική. Το πήραν το μήνυμα και τους άφησαν, χωρίς ενόχληση για 5 σχεδόν χρόνια, να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά».

Οταν εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν ως κυβέρνηση έχασαν τις εκλογές το 2019, χαρακτήρισαν αυτή την πρώτη ήττα «μικρή» και ζήτησαν από το λαό «μια δεύτερη ευκαιρία». Όμως, ο λαός δεν τους την έδωσε – ηττήθηκαν για δεύτερη φορά στις εκλογές του 2023, χάνοντας μάλιστα, κοντά στο 50% των ψήφων – συνεκτιμώντας και την αντιπολιτευτική τους στάση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, που κάθε άλλο παρά φιλολαϊκή ήταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κόμμα που είχε πάρει σχεδόν το 32% των ψήφων του λαού στις εκλογές του 2019, επί 4 χρόνια που κυβερνούσε η ΝΔ, δεν οργάνωσε ούτε μια αγωνιστική κινητοποίηση εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της, ενώ ψήφισε το 50% των κυβερνητικών αντιλαϊκών νομοσχεδίων στη βουλή.

Κι ύστερα ήρθε ο Κασσελάκης. Από τον «νεαρό και ελπιδοφόρο αριστερό» στον «όμορφο και πλούσιο κρυφοδεξιό». Δεν ξέρω από πού ήρθε και ποιος τον έφερε (αν και κάτι μου λένε το πλατύ χαμόγελο του Τσίπρα στην τελετή παράδοσης της σκυτάλης και το μειδίαμα του ναύαρχου στη φωτογραφία με τον εκπρόσωπο της αμερικάνικης πρεσβείας). Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Κασσελάκης είναι η κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Μιας πορείας σταδιακού εκφυλισμού ενός κόμματος που πάει να χαθεί και εξευτελίζεται. Κι αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ που λυπούνται για το κατάντημα και ντρέπονται για την ξεφτίλα, που εξακολουθούν να πιστεύουν πραγματικά στο σοσιαλιστικό όνειρο, δεν έχουν παρά να σηκωθούν και να φύγουν από κει. Όχι για να πάνε στα σπίτια τους, μακριά από τη λαϊκή πάλη, αλλά για να συνενωθούν μέσα στο λαϊκό κίνημα με τους κομμουνιστές, τους πραγματικούς αριστερούς. Εκεί είναι η θέση τους…

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις