Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ουκρανία: Από το Ριάντ ως το Παρίσι παζάρια για τη μοιρασιά της λείας – Επίθεση Τραμπ στον Ζελένσκι

Νέα συνάντηση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα

Χαρακτηριστικό των τελευταίων εξελίξεων στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία αποτελεί η προσπάθεια της κάθε δύναμης να «διεκδικήσει» το πόστο της στα παζάρια για την μοιρασιά της λείας κλιμακώνοντας τις προετοιμασίες της για γενικευμένο πόλεμο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Ρούμπιο δήλωσε χθες, Τρίτη, στο Ριάντ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, πως η Ουάσινγκτον επιδιώκει ένα «δίκαιο και διαρκές» τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικές δυνατότητες» μιας ρωσοαμερικανικής σύμπραξης. Μετά το τέλος των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών, των πρώτων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, είπε πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να έχουν παρουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε από την πλευρά του μετά τη συνάντηση ο Λαβρόφ. “Έχω λόγους να πιστεύω πως οι Αμερικανοί άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τη θέση μας”, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η συνομιλία τους ήταν “χρήσιμη”. “Δεν αρκεστήκαμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, γίναμε κατανοητοί”, είπε.

Ενώ οι συνομιλίες στο Ριάντ ήταν σε εξέλιξη ο Τραμπ απαντούσε σε επικρίσεις από την Ουκρανία ότι η χώρα δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση αυτή. «Αλλά σήμερα ακούω, “μα εμείς δεν προσκληθήκαμε”. Ε, λοιπόν, ήσασταν εκεί τρία χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν θα έπρεπε να το είχατε αρχίσει ποτέ. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και με σχετικές αναφορές του Τραμπ που ακολούθησαν, φέρεται πως αντικείμενο των «διαπραγματεύσεων» είναι το πότε και πως θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία. Ο Τραμπ πρόσθεσε, άλλωστε  ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία, κάτι που ζητάει η Ρωσία. «Αυτό δεν είναι κάτι της Ρωσίας. Είναι κάτι που έρχεται από εμένα και έρχεται επίσης από πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Τραμπ.

Ενδεικτικό για το παραπάνω είναι και το γεγονός πως εχθές, ουσιαστικά την ίδια χρονική περίοδο, που διεξάγονταν η συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η Ρωσία κατάγγειλε την Ουκρανία για επίθεση με drones σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβροφ, και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Α. Νόβακ, ισχυρίστηκαν πως η επίθεση έγινε στις εγκαταστάσεις του CPC (Caspian Pipeline Consortium) στο Καζακστάν, επισημαίνοντας πως η παραπάνω ενέργεια είναι «απάντηση» του καθεστώτος Ζελένσκι στην έναρξη των «διαπραγματεύσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Να σημειωθεί πως στις παραπάνω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κατέχουν μεγάλο ποσοστό μετοχών επιχειρηματικοί κολοσσοί των ΗΠΑ όπως η Chevron

Όσον αφορά την συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσία, οι λεπτομέρειες προφανώς δεν έχουν γίνει γνωστές. Και από τις δύο πλευρές, με εκατέρωθεν δηλώσεις, ουσιαστικά καλλιεργήθηκε το κλίμα «της αμοιβαίας κατανόησης», «της σημασίας να συνεχιστούν οι συνομιλίες», ενώ αυτό που υπογράμμισαν και οι δύό ήταν «οι τεράστιες οικονομικές και γεωπολιτικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν με την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία».

Άλλα στοιχεία των συζητήσεων και των δηλώσεων που έχουν ακολουθήσει και μπορούν να καταγραφούν είναι πως ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, με οποιαδήποτε “σημαία”, δεν θα γίνει αποδεκτή από την Ρωσία». Ενώ ο Τραμπ σε δηλώσεις του επανέλαβε πως αν οι χώρες της ΕΕ «θέλουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία» ύστερα από μια «συμφωνία για κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία οι ΗΠΑ δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε ότι «γνωρίζω ότι η Γαλλία θέλει να γίνει αυτό».

Καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις και οι διεργασίες, νέα συνάντηση ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλεί σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, υπό το πρίσμα των καταιγιστικών εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο. Στη σημερινή Σύνοδο έχουν κληθεί να δώσουν το «παρών» η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο και ο Καναδάς. 

 Στον απόηχο της  χθεσινής συνάντησης στο Παρίσι (με συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας), όπου ήρθαν στην επιφάνεια εκ νέου αντιθέσεις και ανάμεσα σε κράτη μέλη της λυκοσσυμαχίας ενώ «κοινός τόπος» αποτέλεσε η ένταση της πολεμικής προετοιμασίας, ο Μακρόν επανέλαβε εκ νέου τους σχεδιασμούς για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μια «ειρηνευτικής συμφωνίας» με την Ρωσία. Είπε δηλαδή ότι «η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων δυνάμεων, εν είδει παροχής εγγυήσεων στο Κίεβο», για να προσθέσει ότι μια «άλλη λύση θα ήταν η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Επίσης μίλησε για ενδεχόμενο μιας «ειρηνευτικής επιχείρησης του ΟΗΕ, κατά μήκος της πρώτης γραμμής», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των «εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία» έβαλε εκ νέου στο κάδρο τα «πυρηνικά όπλα» αφού φέρεται να ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν οι ΗΠΑ, με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις