Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Επικίνδυνα παζάρια για τα ελληνοτουρκικά

Με στόχο την κατάληξη ενός «οδικού χάρτη» για να «τρέξει» το επικίνδυνο παζάρι στα ελληνοτουρκικά, με αμερικανοΝΑΤΟική μεσολάβηση, ο πρωθυπουργός Κυρ...

Με στόχο την κατάληξη ενός «οδικού χάρτη» για να «τρέξει» το επικίνδυνο παζάρι στα ελληνοτουρκικά, με αμερικανοΝΑΤΟική μεσολάβηση, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Το γεγονός πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, προσφέροντας τα αντίστοιχα ανταλλάγματα στην Τουρκία για να παραμείνει «αγκιστρωμένη» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και να πει το «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας, δεν είναι ευοίωνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι μπορούμε να «χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», εκτιμώντας ότι υπάρχουν συνθήκες για να κάνουν «σημαντικά βήματα προόδου».

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και το παζάρι που διεξάγει με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο αφορούν ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα ανταλλάγματα δε που σίγουρα εξασφάλισε η τουρκική κυβέρνηση για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα τα ελληνοτουρκικά. Πόσο μάλλον όταν η συνδιαχείριση στο Αιγαίο είναι δηλωμένος στόχος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του, Γ. Γκιουλέρ. Σύμφωνα με ανάρτηση του Ν. Δένδια, υπογραμμίστηκε η σημασία της « διατήρησης διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς σχέσεις». Παράλληλα, συμφωνήσαν να επικοινωνήσουν οι δύο πλευρές για να προγραμματιστεί συνάντηση για την επανέναρξη των αμερικανοΝΑΤΟϊκής κοπής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

(ΠΗΓΗ: 902.gr, Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις