Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όλη η Ελλάδα ένα ορμητήριο πολέμου για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς

Βήμα το βήμα ενισχύεται όλο και περισσότερο η εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε απέραντο ορμητήριο πολέμου, αλλά και..

Βήμα το βήμα ενισχύεται όλο και περισσότερο η εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε απέραντο ορμητήριο πολέμου, αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Στην έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, διαδικασία που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, δόθηκε έμφαση στην επιπλέον αναβάθμιση των υποδομών που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο ορμητήριο πολέμου, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Κατά την έναρξη του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, ο υπουργός Μπλίνκεν τόνισε τις κοινές μας αξίες και σημείωσε το βάθος και το εύρος της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «υπογράμμισε τη σημασία της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ως το θεμέλιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί ως στρατηγικός κόμβος για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ως απάντηση στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Παραπέρα αναβάθμιση της Σούδας και «μίνι Ιντσιρλίκ» η Λάρισα

 

Εξάλλου, στον απόηχο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Τρίτη με την Σελέστ Ουαλάντερ, υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας.

Στη συνάντηση με την Αμερικανίδα αναδείχθηκε επισήμως «η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την παροχή και προώθηση αμυντικής υποστήριξης προς την Ουκρανία» και, στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε «η προτεραιότητα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και υποδομών (ενεργειακών και μεταφορικών) του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης, στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν η βούληση των δύο πλευρών για «περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στον εξοπλιστικό τομέα» και «οι δυνατότητες παροχής αμυντικής υποστήριξης» προς την Ουκρανία, με τη συζήτηση αυτή να πιάνει πλέον και τα ελληνικά άρματα μάχης «Leopard».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τη χρήση, από τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, βάσεων και άλλων υποδομών στην Ελλάδα. Π.χ. αναλύθηκε το πώς θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η Σούδα, ώστε από «Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης» (Naval Support Activity) να εξελιχθεί, με επέκταση εγκαταστάσεων και μεταστάθμευση πρόσθετου προσωπικού και μέσων, σε μια πλήρη βάση ικανή να ελέγχει όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον δίαυλο προς τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι Αμερικανοί καλοβλέπουν και την Καβάλα για μετασταθμεύσεις και μετακινήσεις προσωπικού τους. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε τα σχέδιά τους να εκμεταλλευτούν πέντε λιμάνια (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλας) τουλάχιστον μέχρι τέλη του 2028, για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, στηρίζουν την επέκταση, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, του αγωγού καυσίμου των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα. Ο αγωγός αυτός, συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, χρηματοδοτείται και λειτουργεί επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ.

Το σχέδιό τους είναι, εφόσον ο αγωγός φτάσει μέχρι την Αλεξανδρούπολη, να συνδεθεί με τον κάθετο Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), προκειμένου να τροφοδοτεί τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Βουλγαρία, αλλά και έναν από τους τέσσερις σχηματισμούς μάχης του ΝΑΤΟ (Battlegroups) που σχηματίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (στο συγκεκριμένο Battlegroup συμμετέχει από ελληνικής πλευράς μία διμοιρία αντιαρματικών), με στόχο να φτάσουν σε μέγεθος ταξιαρχίας. Σημειωτέον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έλεγε τον Νοέμβρη στη Βουλή ότι μέσα στα ενδεχόμενα είναι και η επέκταση του αγωγού «προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, για να υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις, ιδίως στην περίπτωση που θα καταστεί πιο δύσκολη η εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών».

Τέλος, στη συνάντηση της Τρίτης φαίνεται ότι έγινε από πλευράς ΓΕΕΘΑ προσπάθεια να παρουσιαστεί η αεροπορική βάση της Λάρισας ως «μίνι Ιντσιρλίκ», λόγω των επεκτάσεων που έχουν ήδη γίνει εκεί (υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ρίξει ήδη περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «μέσα υψηλής αξίας», όπως τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί) αλλά και της μεταστάθμευσης στην 110 Πτέρυγα Μάχης 8 UAV τύπου MQ-9 Reaper της USAFE, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους (από την 717 Expeditionary Attack Squadron), επιχειρώντας σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία. (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφημερίδα «Ριζοσπάστης») – Aπό 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις