Κοινωνία

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας καταδίκασαν την αστυνομική τρομοκρατία και τις επιθέσεις σε υγεία και δικαιώματα

Με μεγάλη συγκέντρωση έξω από την Βουλή ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση στην Αθήνα, με την οποία τίμησαν την 8η Μάρτη, Ομοσπονδιών, Εργατικών Σωματείων, Ενώσεων Αυτοαπασχολουμένων, Γυναικείων και Φοιτητικών Συλλόγων, η οποία έστειλε αποφασιστικό μήνυμα ενάντια στην τρομοκρατία, την καταστολή, στην επίθεση στα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Με συνθήματα που καταδίκαζαν την τρομοκρατία και την καταστολή οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια όπου έγινε μαζική συγκέντρωση.

«Με καταστολή δε βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία», «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», «Δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. 

Από το βήμα της συγκέντρωσης οι διοργανωτές κατήγγειλαν την εργοδοτική και κρατική βία, την καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στο λαό και ξεκαθαρίζουν πως η απάντηση θα δοθεί με πιο μαζικές κινητοποιήσεις.

Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε:

 «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα καλυμμένα στόματα πίσω από τις μάσκες, έχουνε φωνή, η οποία ακούγεται στεντόρεια ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στην καταπίεση ανδρών και γυναικών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ενάντια στην κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών, για την ισοτιμία της γυναίκας, ενάντια στον κυβερνητικό και κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή». 

Στην κινητοποίηση, στην οποία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία, συμμετείχαν μαζικά με πανό και πικέτες, εργατικά σωματεία, Ενώσεις και Σύλλογοι ΕΒΕ και Αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι.

Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο αγωνιστικός γιορτασμός οργανώθηκε από τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών μαζί με τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία, διαδήλωσαν μαχητικά την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη για ζωή με δικαιώματα, με αιχμή των διεκδικήσεων το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, πίσω από το κεντρικό πανό των Συλλόγων μελών της ΟΓΕ, τις πικέτες με τις διεκδικήσεις, ακολουθούσαν τα εργατικά σωματεία με τα δικά τους πανό, οι φοιτητικοί σύλλογοι που μαζί με τους εργαζόμενους δίνουν τη μάχη για να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολές τους και ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση.

«Λάστιχο ωράρια, λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», «δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία, όχι στην καταστολή και στην τρομοκρατία», «μητρότητα, υγεία, 8ωρη εργασία, δεν τα θυσιάζουμε για την εργοδοσία», «σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής».

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Στην Πιερία, το πρωί, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις στο Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου και στο δημαρχείο του Δήμου Δίου – Ολύμπου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Λιτοχώρου και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων «η Πρωτοπορία», Συνταξιούχων Λιτοχώρου και Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας.

Στις Σέρρες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Σερρών και το απόγευμα πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στα Γιαννιτσά, η Ομάδα Γυναικών, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα, πραγματοποίησε εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, ενώ την Κυριακή έκανε ενημερωτική παρέμβαση στον ανοιχτό χώρο του Πλατανότοπου.

Στην Ροδόπη, ο Σύλλογος Γυναικών, μαζί με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σύλλογο Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Ο Σύλλογος Γυναικών, δίνει συνέχεια στην παρέμβασή του με διαδικτυακή εκδήλωση που προετοιμάζει, την Κυριακή 14 Μάρτη, στις 18.30, σχετικά με την κατάσταση και την ανάγκη ενίσχυσης του υγειονομικού Συστήματος και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην Ξάνθη, στην πλατεία Ελευθερίας. Συμμετείχαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ξάνθης (μέλος ΟΓΕ),  της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Με συνθήματα όπως «λάστιχο ωράριο λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», «εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», ακολούθησε συλλαλητήριο στις γειτονιές της πόλης καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία. Οι γυναίκες έδωσαν το επόμενό τους ραντεβού για την Παρασκευή 12 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ., στην διαδικτυακή εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ξάνθης με θέμα, «Η υγεία στον καιρό της πανδημίας» (ο σύνδεσμος για την εκδήλωση είναι: https://join.skype.com/f9DjRSfL9Ih8).

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης και στην Κοζάνη, από την Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης και το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων, όπου και αναγνώστηκε ψήφισμα του σωματείου ενάντια στη καταστολή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΛΑΜΙΑ

Συλλαλητήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, με συμμετοχή γυναικών, εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, ανέργων και νέων, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΡΟΔΟΣ

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ μαζί με μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ένωσαν τη φωνή τους στην πλατεία Κύπρου, με εργαζόμενους διαφόρων κλάδων, αυτοαπασχολούμενους και νεολαίους, τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Η 8η Μάρτη, σημείωσαν, «είναι ημέρα αγώνα για όλες τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που ακόμα και σήμερα ζουν καθημερινά την ανισοτιμία, την εκμετάλλευση, τη βία».

ΗΛΕΙΑ

Με σύνθημα «σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου – δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα» οι Ομάδες Γυναικών Πύργου και Αμαλιάδας, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) τίμησαν αγωνιστικά την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των Γυναικών.

Με τη συμμετοχή του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Καταστήματα νομού Ηλείας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων πραγματοποίησαν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε κεντρικά σημεία των δύο πόλεων και σε σούπερ μάρκετ.

Αποφάσεις συμπαράστασης είχαν πάρει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Πληροφορίες από 902.gr

(Επισκέψεις: 137 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend