Διεθνή

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν πλοίο της Βόρειας Κορέας

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ, καθώς το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατάσχεσε βορειοκορεατικό πλοίο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης το πλοίο «Wise Honest» που κατασχέθηκε μεταφέρει άνθρακα και παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

«Το πλοίο που παραβίασε τις κυρώσεις έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας» είπε ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου, Τζον Ντίμερς.  «Αυτή είναι η πρώτη κατάσχεση φορτηγού πλοίου για παραβίαση των διεθνών κυρώσεων», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν, Τζέφρι Μπέρμαν σε ανακοίνωσή του.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι προχώρησαν στην κατάσχεση του πλοίου επί τη βάσει πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι το «Wise Honest» είχε υποστεί επισκευές με πληρωμές που καταβλήθηκαν σε αμερικανικά δολάρια μέσω αμερικανικών τραπεζών. Το 17.601 τόνων πλοίο είναι από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Κορέας για την μεταφορά φορτίων.

Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ έρχεται στον απόηχο των πυραυλικών δοκιμών στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Την Τετάρτη ο  Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε στρατιωτικά γυμνάσια στη Βόρεια Κορέα. Πραγματοποιήθηκαν βολές με πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων και τακτικών, κατευθυνόμενων όπλων στην Ανατολική Θάλασσα. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA), στόχος ήταν η δοκιμή απόδοσης «μεγάλου διαμετρήματος, μεγάλης εμβέλειας πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων και τακτικών κατευθυνόμενων όπλων».

Ο Ουν είχε ενεργό ρόλο καθώς έδωσε την εντολή για τις δοκιμαστικές βολές. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η «πολεμική ικανότητα για την υπεράσπιση της πολιτικής κυριαρχίας και της οικονομικής αυτάρκειας» της Βόρειας Κορέας μπροστά σε απειλές και εισβολές.

(Επισκέψεις: 503 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend