Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού! Συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα – Στο Σύνταγμα στις 7μ.μ.

Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού διοργανώνουν εργατικά Συνδικάτα.

Συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού διοργανώνουν εργατικά Συνδικάτα.

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6.15 το απόγευμα σε Κλαυθμώνος, Ομόνοια και Προπύλαια.

Στην Πάτρα, η αγωνιστική Δημοτική Αρχή καλεί στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (Ν.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών 158).

Στη Θεσσαλονίκη, παρέμβαση στα γραφεία της ΕΥΑΘ πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας εργατικά σωματεία της πόλης, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό.

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού! Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα», γράφει το γιγαντοπανό που έχει αναρτήσει το ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζεται η ΕΥΑΘ, στέλνοντας ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν κηρύξει σήμερα στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις: Γιάννενα, Ηράκλειο, Κεφαλλονιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Χαλκίδα. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. 

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει το ΠΑΜΕ. Ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας.

«Οι συνέπειες για τον λαό θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κόστους – κέρδους», σημειώνει και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας. Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι!»

Διεκδικεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του. Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τονίζοντας πως «δεν δεχόμαστε την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στο νερό, κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δε θα επιτρέψουμε τις συνέπειες αυτής αντιλαϊκής πολιτικής, που θα είναι από τη μια να χρυσοπληρώνουμε το νερό κι από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καθορίζουν την ποιότητα του νερού και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θυσιάζοντας τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη».

Σε μαζική συμμετοχή καλούν μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης” καθώς και Φοιτητικοί Σύλλογοι

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις