Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Πόλεμος των 6 ημερών — 54 χρόνια Ισραηλινής κατοχής

Στις 5 Ιούνη 1967, το Ισραήλ επιτίθεται αιφνιδιαστικά  κατά της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας και μέσα σε λίγες..

Στις 5 Ιούνη 1967, το Ισραήλ επιτίθεται αιφνιδιαστικά  κατά της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας και μέσα σε λίγες ώρες έθεσε εκτός μάχης το μεγαλύτερο τμήμα των πολεμικών αεροπλάνων και αεροδρομίων της Αιγύπτου. Οι πολεμικές επιχειρήσεις κράτησαν έξι ημέρες, στην διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη χερσόνησο του Σινά μέχρι την ανατολική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, τη Λωρίδα της Γάζας, τη δυτική όχθη του Ιορδάνη ποταμού, τον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν.

Η ναυσιπλοΐα από τη διώρυγα διακόπηκε για άλλη μια φορά και η ίδια η διώρυγα μετατράπηκε σε γραμμή του μετώπου που χώριζε τα αιγυπτιακά από τα ισραηλινά στρατεύματα. Μετά την ανακοπή της προέλασης των στρατευμάτων του Ισραήλ άρχισε η ολόπλευρη εκμετάλλευση των καταληφθέντων αραβικών εδαφών, ενώ κατασκευάστηκαν στρατιωτικοποιημένοι οικισμοί στη χερσόνησο του Σινά, στη δυτική όχθη του Ιορδάνη και στα Υψώματα του Γκολάν. Η κυβέρνηση του  Ισραήλ αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 22ης Νοέμβρη 1967 και να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, ως τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός που υπήρχαν μέχρι τις 5 Ιούνη του 1967.

Στο Λίβανο, μετά την ήττα των Αράβων στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, οι παλαιστινιακοί καταυλισμοί προσφύγων αναπτύσσουν σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, στρατολογούν αντάρτες και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Το Δεκέμβρη του 1968, μετά από επίθεση Παλαιστινίων ανταρτών κατά ισραηλινού αεροσκάφους στην Αθήνα το Τελ Αβίβ βομβαρδίζει το αεροδρόμιο της Βηρυτού και καταστρέφει σχεδόν όλα τα αεροπλάνα των λιβανέζικων αερογραμμών.

Ακροδεξιοί μαρωνίτες πιέζουν την κυβέρνηση να χτυπήσει τους καταυλισμούς, οι προσπάθειες του λιβανέζικου στρατού οδήγησαν σε πολυάριθμες συγκρούσεις. Τον Νοέμβρη του 1969, με μεσολάβηση του Νάσερ, υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στους Λιβανέζους και τους Παλαιστίνιους που ρύθμισε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Εξαιτίας της φιλοϊσραηλινής στάσης των ΗΠΑ στη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου, το Ιράκ καταργεί το μονοπώλιο της Ιρακινής Εταιρείας Πετρελαίου (ΙΕΠ) που ασκούσε από το 1925, στην οποία συμμετείχαν αγγλοαμερικανικές εταιρείες και υπογράφει συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία ERAP, διαπραγματεύεται με τη Σοβιετική Ενωση τη χορήγηση σοβιετικής τεχνικής βοήθειας για την αξιοποίηση των πετρελαιοπηγών στη Ρουμέιλα  (στη Βασόρα).

17 Ιούλη του 1968, στο Ιράκ, με πραξικόπημα από ομάδα μπααθιστών αξιωματικών με  υποκίνηση και υποστήριξη των αγγλοαμερικανικών εταιρειών, το Μπάαθ επανέρχεται στην εξουσία, με επικεφαλής τον στρατηγό Αχμέντ Χασάν αλ Μπακρ.

19 χρόνια από την βίαιη και μονόπλευρη ανακήρυξη της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και  την έναρξη της  Nakba (καταστροφής) του 1948 η οποία είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο εκτοπισμό 950.000 Παλαιστινίων και την καταστροφή 531 χωριών πέραν της συστηματικής εθνοκάθαρσης, με τον πόλεμο των έξι ημερών η Nakba μπαίνει στην τελευταία φάση της.

Στη διάρκεια των έξι ημερών το Ισραήλ καταλαμβάνει το 22% της ιστορικής γης της Παλαιστίνης και μέχρι σήμερα, 53 χρόνια μετά, συνεχίζει να κατέχει παράνομα τα παλαιστινιακά εδάφη. Η κυβέρνηση του  Ισραήλ όχι μόνο συνεχίζει να αρνείται να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη και να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 22ης Νοέμβρη 1967, αλλά εξακολουθεί, με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο καιρό, να πραγματοποιεί παράνομους εκτοπισμούς και απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών των αράβων κατοίκων και να προχωρά σε συνεχείς  εποικισμούς της περιοχής. Με την ανοχή και κάτω από τα αδιάφορα μάτια της διεθνούς κοινότητας που αρνείται να αποδώσει ευθύνες στο Ισραήλ, κλιμακώσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, την εθνοκάθαρση, τους εκτοπισμούς, τις συλλογικές τιμωρίες, τις διακρίσεις, τους αποικιακούς εποικισμούς και την προσάρτηση.

Τα εγκλήματα πολέμου παραμένουν ατιμώρητα και οι παράνομες πολιτικές του έχουν πλέον θεσμοθετηθεί.

Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά τις 14 Μάη του 2018, που οι Αμερικάνοι, προκλητικά, εγκαινίασαν  την Πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρατηρούνται ραγδαίες αλλαγές, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και ιδίως στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου οι παράνομοι οικισμοί αυξάνονται ραγδαία και ο αριθμός των Εβραίων εποίκων έφτασε τις 650.000 κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης.   

Οι μεταβολές στα παλαιστινιακά εδάφη (με πράσινο χρώμα) από το 1917 (Διακήρυξη Μπάλφουρ) μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της κατοχής από τον ισραηλινό στρατό, των καταστροφών των παλαιστινιακών οικισμών και χωριών και την πολιτική της εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης.

Τα κατοχικά δικαστήρια αυτές τις μέρες καταλήγουν σε τελεσίδικες αποφάσεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών των Παλαιστινίων υπέρ των εβραϊκών οικοδομικών εταιρειών και των Εβραίων εποίκων.

Μετά τις συνεχιζόμενες αρπαγές παλαιστινιακής γης, τις εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους και τις επεκτάσεις των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, φέτος κορυφώθηκαν οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις που ξεκίνησαν με την βάρβαρη επίθεση στο ιστορικό τέμενος Αλ-Ακσά, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες μουσουλμάνοι για την τελευταία προσευχή της Παρασκευής του Ραμαζανιού και αιματοκύλησαν όλη την Παλαιστίνη.

Από τις 10 έως τις 21 Μάη, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 66 παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως αυτή η σύρραξη οδήγησε στον (εσωτερικό) εκτοπισμό περισσότερων από 77.000 ανθρώπων.

Το σχέδιο του Ισραήλ συνοψίζεται στην καταστροφή των όποιων προοπτικών έχουν απομείνει για την εφαρμογή της λύσης των δυο κρατών καθιστώντας αδύνατη τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν Άραβες κρατούμενους καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 8 Ιουνίου 1967, στη διάρκεια του Πολέμου των 6 ημερών.

Παρόλα αυτά η 53χρονη ισραηλινή κατοχή της παλαιστινιακής γης, οι ρατσιστικές πολιτικές και τα μέτρα κατοχής, απέτυχαν να αλλάξουν την ταυτότητα της παλαιστινιακής αραβικής γης, να αλλοιώσουν την ιστορία της και τον πολιτισμό της και διαλύσουν τον αιώνιο δεσμό του παλαιστινιακού λαού με τη γη του.

Ο λαός της Παλαιστίνης εξακολουθεί να παλεύει όλο και πιο αποφασιστικά για την ίδρυση ενός κυρίαρχου, δημοκρατικού και ανεξάρτητου κράτος της Παλαιστίνης στο προ της 5ης Ιούνη 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση της λύσης των δυο κρατών, του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Οι απόγονοι του Δαβίδ έχασαν τη σφεντόνα, αλλά τη βρήκαν τα παιδιά της Παλαιστίνης στη Γάζα. Υπάρχει ελπίδα.

 

 

Βασική πηγή:

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ. Φάκελος Μέση Ανατολή: Οταν πέφτουν οι Μάσκες

 

 

 

Απόψεις