Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο ιός του…”κρατισμού”

του Σπύρου Θύμη

“Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος” δήλωσε ο Ε. Βασιλάκης της Aegean Airlines . Αντί να..

“Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος” δήλωσε ο Ε. Βασιλάκης της Aegean Airlines . Αντί να βάλει χρήματα από την τσέπη του (λέμε τώρα) , δηλαδή από τα τεράστια κέρδη που τόσα χρόνια αποκόμισε από το ιδιωτικό μονοπώλιο το οποίο έστησε στην θέση της, εσκεμμένα απαξιωμένης, Ολυμπιακής, αποφάσισε να μετατραπεί σε «κρατιστή», και να ζητήσει οικονομική βοήθεια!

Η ξαφνική «αγάπη» των λεγόμενων «αντικρατιστών» για τον «κρατισμό» δεν είναι βέβαια μόνο ελληνικό φαινόμενο. Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, που κατέκριναν τις κρατικές
επιχορηγήσεις, τώρα απλώνουν το χέρι παρακαλώντας το «κακό» κράτος να τις ενισχύσει.
H Virgin Atlantic, του κροίσου Richard Branson, με το ιδιωτικό νησάκι στην Καραϊβική, ζητάει «διάσωση» από την βρετανική κυβέρνηση. Το ίδιο και η Lufthansa στη Γερμανία , το ίδιο και η Norwegian στην Νορβηγία, το ίδιο και TUI και έπονται και άλλες! Ακόμα και η Delta, με μεγαλομέτοχο τον δισεκατομμυριούχο Warren Buffet, μαζί με την American και την United παρακαλάνε την αμερικανική κυβέρνηση για ζεστό παραδάκι.

Στις ΗΠΑ ο Trump, θα διασώσει εταιρίες φυσικού αερίου, πετρελαϊκές, μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κτλ, και στη Μεγάλη Βρετανία οι εταιρίες τραίνων είναι οι πρώτες που άπλωσαν το χέρι για φρέσκο κρατικό χρήμα… Οι, κατά τα άλλα, «φιλελεύθεροι» κόβουν μόνοι τους το «αόρατο χέρι» του Άνταμς Σμιθ από τον καρπό, και παραδέχονται την αδυναμία αυτορύθμισης της «ελεύθερης οικονομίας», ζητώντας κρατική παρέμβαση!

Θα πει κάποιος «Ναι, αλλά είναι ιδιαίτερη περίπτωση λόγω κορωνοϊόυ». Όχι, δεν είναι ιδιαίτερη περίπτωση! Δεν περιμένει τους ιούς το σύστημα για να πάθει «κρίση». Έχει τον δικό του «ιό»…στο DNA του. Πριν από περίπου 10 χρόνια, στην κρίση του 2009, δαπανήθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια κρατικού χρήματος για bailout. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, μόνο για τις 3 μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάστηκαν 15 δις δολάρια! Οι «διασώσεις» βέβαια δε λαμβάνουν χώρα μόνο σε περιόδους «κρίσης». Η Southern Western Railways πήρε 86 εκατομμύρια στερλίνες από την Βρετανική Κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες, όπως και η Monte di Paschi στην Ιταλία, η οποία κρατικοποιήθηκε το 2017.

Για οποιοδήποτε λόγο όμως και αν συμβαίνουν οι «κρίσεις», είτε λόγω κορωνοϊόυ, είτε λόγω «σαθρού χρηματοπιστωτικού συστήματος», είτε λόγω «απληστίας» και «κακοδιαχείρισης», οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πάντα «πληρώνουν το μάρμαρο», και στηρίζουν την κατά άλλα «αυτορυθμιζόμενη» ελεύθερη αγορά,.. γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι λέει «too big to fail» ενώ εμείς ..«too small to ..resist»!

Ρε σεις ιδεολόγοι όμως, δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα «κομμουνιστικά». Γιατί ζητάτε διάσωση; Η «κρίση είναι ευκαιρία» δεν μας πιπιλίζατε τα αυτιά τόσα χρόνια; Η «δημιουργική καταστροφή» του Σουμπέτερ δεν είναι μέσα στα ιδεολογικά σας εγχειρίδια; Το «no bailout» δεν είναι βασική αρχή της «ιδεολογίας»/ιδεοληψίας σας; Γιατί ζητάτε βοήθεια; Γιατί γίνεστε «κρατιστές»; Γιατί θέλετε να μας κάνετε «σοβιετία; (!) Για να μην επικαλεστώ τον Μαρξ, που είναι πολύ «κομουνισμένος», θα ζητήσω την «βοήθεια» του υπεράνω πάσης σοσιαλιστής υποψίας Κέυνς. Έλεγε λοιπόν αυτός ο αντικομμουνιστής αστός ότι :

«Ο μοντέρνος καπιταλισμός είναι πλεύση καλού καιρού. Όταν ξεσπάσει η καταιγίδα ο καπιταλιστής εγκαταλείπει τα καθήκοντα του καπετάνιου και μπορεί από τη λύσσα του για να σωθεί να βουλιάξει ακόμα και τις βάρκες που θα τον γλίτωναν» 

Όχι λοιπόν καπεταναίοι του γλυκού νερού , δε θα γίνεστε ζήτουλες στα δύσκολα, και θα ζητάτε φοροαπαλλαγές στα εύκολα. Δεν μπορεί να το παίζεται περήφανοι και αγέρωχοι «καπεταναίοι», με την πίπα στο στόμα, όταν η θάλασσα είναι λάδι, και μετά να ζητάτε από τους λοστρόμους και τους «μούτσους» να «βάλουν πλάτη» όταν εσείς οι ίδιοι ρίχνετε το καράβι στα βράχια.. Δεν μπορεί οι «ιδεολογίες» σας να γίνονται λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντά σας. Δεν γίνεται να ζητάτε σοσιαλισμό για τους πλούσιους και καπιταλισμό για τους φτωχούς, δεν μπορεί να θέλετε τα κέρδη για εσάς και τις ζημίες για όλους!

Θα κλείσω με μια ρήση της Θάτσερ. Έλεγε λοιπόν η «σιδηρά κυρία» του νεοφιλελευθερισμού ότι «το πρόβλημα με το σοσιαλισμό είναι πως τελειώνει όταν τελειώσουν τα χρήματα των άλλων». Τον καπιταλισμό, που του «τελείωσαν» τόσες φορές τα «χρήματα», γιατί επιμένετε να τον κρατάτε ζωντανό;;

Απόψεις