Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιος: Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ρίχνει την ευθύνη για το ατύχημα στην… «ιδιαίτερη κινητικότητα που χαρακτηρίζει τους νέους»!

Ανακοίνωση ασύλληπτου κυνισμού και αποποίησης ευθυνών από την πλοιοκτήτρια εταιρεία όπου έλαβε χώρα το ατύχημα με συνέπεια τον τραυματισμό έξι μαθητών

Στους… μαθητές ρίχνει την ευθύνη για το ατύχημα στις κυλιόμενες σκάλες του πλοίου «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ», κατά το οποίο τραυματίστηκαν 6 μαθητές, η πλοιοκτήτρια εταιρεία ZANTEFERRIES-ANMEZ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η εταιρεία υποστηρίζει ότι φταίνε οι μαθητές που δεν έγινε επιτήρηση από το πλήρωμα.

«Ίσως ο μεγάλος συνωστισμός στο κλιμακοστάσιο του πλοίου, σχεδόν του συνόλου των μαθητών, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη κινητικότητα που χαρακτηρίζει τους νέους αυτής της ηλικίας, είχε αποτέλεσμα την αδυναμία της επιτήρησης τόσο εκ μέρους των συνοδών τους όσον και εκ μέρους των μελών του πληρώματος, που ματαίως προσπαθούσαν να επιβάλουν την ομαλή αποβίβασή τους».

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του σχολείου κατήγγειλε αμέσως μετά το ατύχημα στις κυλιόμενες σκάλες όπου τραυματίστηκαν 6 μαθητές ότι «δεν υπήρχε κανένα μέλος του πληρώματος κοντά στη σκάλα για να καθοδηγήσει τα παιδιά ή να προσέξει αν υπήρχε κάποιο μπουτόν ασφαλείας το οποίο δεν έπρεπε να ενεργοποιηθεί».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι προσπάθησαν οι καθηγητές να σταματήσουν, αλλά προφανώς δεν είναι γνώστες της κατάστασης. «Καταγγείλαμε το συμβάν. Ποιος ήταν εκεί, ποιος ήταν υπεύθυνος, πώς ενεργοποιήθηκε η σκάλα;», σημείωσε ο διευθυντής του σχολείου.

Όσον αφορά το θέμα της ενεργοποίησης της κυλιόμενης σκάλας, η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρει ότι διενεργεί εσωτερικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ επισημαίνει ότι σε ό,τι αφορά την κατάσταση των κυλιόμενων ηλεκτρικών κλιμάκων του πλοίου αυτές είναι σε κανονική λειτουργία μετά από επιθεώρησή τους, από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ZANTE FERRIES: 

«Την 14.05.2024 και ώρα 08:55, το Επιβατηγό Οχηματαγωγό ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, πλοιοκτησία της Εταιρείας μας, ZANTEFERRIES – ANMEZ A.E., κατέπλευσε στο λιμάνι της Ίου προερχόμενο από το λιμάνι της Θήρας. Αποβιβάστηκαν συνολικά 403 Επιβάτες, εκ των οποίων 333 μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών.

Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν χωρίς να αναφέρουν κάποιο συμβάν ή οτιδήποτε, που ίσως να είχε σχέση ή να είχε συμβεί, κατά την διάρκεια του ταξιδιού από το λιμάνι της Σαντορίνης προς την Ίο, ούτε κατά την διαδικασία της αποβίβασης τους στο λιμάνι της Ίου.

Το πλοίο αφού έλαβε την σχετική άδεια από την Λιμενική Αρχή Ίου, χωρίς να αναφερθεί στον Πλοίαρχο κάποιο συμβάν, και ώρα 09:09 αναχώρησε κανονικά για την συνέχιση του προγραμματισμένου του δρομολογίου με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Άλλωστε έχουμε πληροφορηθεί ότι η Λιμενική Αρχή Ίου, έλαβε γνώση του συμβάντος από ώρα 13:00 έως 14:00, και πριν την επιβίβαση τους σε άλλο πλοίο για την επιστροφή τους στην Σαντορίνη.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha tv, έλαβε καταγγελία από συνοδό των μαθητών,  ότι μια μαθήτρια, από το Γκρουπ της σχολικής εκδρομής, είχε υποστεί μικροτραυματισμό κατά την αποβίβαση της, στο κλιμακοστάσιο του πλοίου.

Ίσως ο μεγάλος συνωστισμός στο κλιμακοστάσιο του πλοίου, σχεδόν του συνόλου των μαθητών, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη κινητικότητα που χαρακτηρίζει τους νέους αυτής της ηλικίας, είχε αποτέλεσμα την αδυναμία της επιτήρησης τόσο εκ μέρους των συνοδών τους όσον και εκ μέρους των μελών του πληρώματος που ματαίως προσπαθούσαν να επιβάλουν την ομαλή αποβίβαση τους.

Στο χώρο του κλιμακοστασίου Υπεύθυνος για την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών, παρέχοντας βοήθεια σε οποιονδήποτε την χρειασθεί, είναι ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος. Στην συγκεκριμένη στιγμή ήταν παρόντες και δύο Επίκουροι.

Η Εταιρεία μας διενεργεί εσωτερικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε ότι αφορά την κατάσταση των κυλιομένων ηλεκτρικών κλιμάκων του πλοίου αυτές είναι σε κανονική λειτουργία. Η Επιθεώρηση τους, από Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο, με βάση την νομοθεσία είναι ετήσια. Επιπλέον η Εταιρεία μας, με βάση Εσωτερικό Κανονισμό, έχει Συνάψει Σύμβαση με το Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο, Μηνιαίας Επιθεώρησης για την καλή τους λειτουργία. Τελευταία επιθεώρηση των κυλιομένων κλιμάκων έγινε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024.

Χθες, αφού πληροφορηθήκαμε το συμβάν, επικοινωνήσαμε αρχικά με τον Εκπρόσωπο μας στην Ίο, Ναυτικό Πράκτορα, καθώς και με τον Ιατρό του Κέντρου Υγείας ό οποίος περιέθαλψε την μαθήτρια, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και μπορεί να συνεχίσει κανονικά την εκδρομή της.

Η επικοινωνία τόσο με την μαθήτρια όσο και με τους γονείς της έχει γίνει επανειλημμένως, στους οποίους εκφράζουμε την λύπη μας την συμπαράσταση και συμπάθεια μας. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την λύπη μας στο σύνολο των συμμαθητών της μαθήτριας, καθώς επίσης και στο σύνολο των Συνοδών.

Εκ της Διοικήσεως της ΑΝΜΕΖ Α.Ε.»

Σχετικά θέματα