Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ο Ιερώνυμος και ο Μητσοτάκης

Προς τί ο κοπετός , οι οιμωγές και οι θρηνώδεις αλαλαγμοί, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και τις συνακόλουθες δηλώσεις μητροπολιτών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την συνακόλουθη τεκνοθεσία; Προς τι η έκπληξη και ο σπαραγμός; Δηλαδή τι περιμένατε από τους ρασοφόρους; Να βγούνε και να δηλώσουν τη συμφωνία τους;

Προς τί ο κοπετός , οι οιμωγές και οι θρηνώδεις αλαλαγμοί, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και τις συνακόλουθες δηλώσεις μητροπολιτών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την συνακόλουθη τεκνοθεσία; Προς τι η έκπληξη και ο σπαραγμός; Δηλαδή τι περιμένατε από τους ρασοφόρους; Να βγούνε και να δηλώσουν τη συμφωνία τους; Αυτά που πιστεύουν είπαν. Μ’ αυτά πορεύτηκαν, όπως όλες οι θρησκείες, με ιδέες που επέζησαν χιλιάδες χρόνια από την εποχή του λίθου και των μάγων μέχρι σήμερα. Στη λογική της «γνώσης της καθολικής αλήθειας» μόνο από τα εκάστοτε ιερατεία και του «πίστευε και μη ερεύνα» για τους πιστούς. Τι κι αν έχει πάει ο άνθρωπος στη σελήνη, τι κι αν ζούμε στην εποχή των συνεχών βιομηχανικών επαναστάσεων, αυτοί εκεί, το βιολί τους. Γιατί ξέρουν πως οποιαδήποτε αλλαγή, ακόμη και η μικρότερη, θα συνεπιφέρει την καταστροφή όλου του εποικοδομήματος.

Ένας από τους νεώτερους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Καρπενησίου Γεώργιος τα είπε ωμά και χωρίς τα ταλμουδικά (σ.σ. η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι εβραίοι Γραμματείς και Φαρισαίοι για να μην καταλαβαίνει το πόπολο των πιστών) διαφόρων άλλων συναδέλφων του:

« Η Εκκλησία μας είναι ένας θεοσύστατος οργανισμός και έτσι πορεύτηκε δύο χιλιάδες χρόνια, κι αν είναι να επιδέχεται αλλαγές από κληρικούς και λαϊκούς ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε εποχής, τότε αυτό δεν θα είναι Εκκλησία αλλά ένας σύλλογος ή σωματείο».

Απλές και καθαρές εξηγήσεις  και τα σκυλιά δεμένα. Κι όποιος έχει αντίρρηση, μαύρο φίδι που τον έφαγε, λένε οι πιο σκληροί της Ιεραρχίας. Θα φάει πόρτα από τον Άγιο Πέτρο που θα τον στείλει στο πυρ το εξώτερον!

Όμως ας αφήσουμε τα θεωρητικά και να δούμε τι γίνεται αυτή την ώρα που μιλάμε.

Η κυβέρνηση πρώτα: Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι ένας σκληρός και αδίστακτος νεοφιλελεύθερος αστός πολιτικός (σ.σ. μην ξεχνάμε ότι μία από τις βασικές  προτεραιότητες  της ατζέντας των νεοφιλελεύθερων είναι και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών) αλλά αφελής δεν είναι για να πάει να ανοίξει τώρα κι άλλο μέτωπο τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κοινωνία φτώχειας των πολλών που στενάζουν από την ακρίβεια, την πανεπιστημιακή κοινότητα τους μαθητές και τους φοιτητές που βρίσκονται στα κάγκελα για το νόμο των τάχα μου μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και βεβαίως τον  κίνδυνο και άμεσης εμπλοκής  της χώρας στους πολέμους ( με ότι αυτό συνεπάγεται, ας θυμηθούμε και την Κορέα) που μαίνονται στην περιοχή κι ενός ατέλειωτου καταλόγου καυτών προβλημάτων.

Γι αυτό και δεν βιάζεται. Έκανε τη γενική εξαγγελία ότι θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της τετραετίας κι από κει και πέρα κατά διαστήματα ο ίδιος αλλά και οι παρακατιανοί του ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Με δυο λόγια με διαρροές μετράει αντιδράσεις. «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα», είπε μετά την ορκωμοσία των  υπουργών που προέκυψαν από τον  «μια από τα ίδια» ανασχηματισμό, τον οποίο έκανε.

Πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Μόνο ένας ηλίθιος και μονομανής αρχηγός θα έκανε τη βλακεία να πάει στις κάλπες με τους μητροπολιτάδες και τους παπάδες από τους άμβωνες να κάνουν πύρινα κηρύγματα, τους μισούς βουλευτές του να πηγαίνουν στις γειτονιές και στα χωριά και να ακούνε τα εξ αμάξης από τους σκληρούς του κόμματός του κι ένα Σαμαρά και την ομάδα του ανεξέλεγκτους. Και ο Μητσοτάκης ότι κι αν λένε για αυτόν οι εντός του αστικού πολιτικού χώρου αντίπαλοί του που Κούλη τον ανεβάζουν, Κούλη τον κατεβάζουν, ούτε ηλίθιος, ούτε μονομανής είναι. Είναι απλά ένας ψυχρός εκτελεστής  που  έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Ξέρει πώς θα χτυπήσει και πότε θα χτυπήσει, πάντα σε βάρος του λαού βεβαίως. Τα μετράει και  τα υπολογίζει πολύ όλα τα παραπάνω και δεν φαίνεται διατεθειμένος  να παίξει στα ζάρια τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας και της κυβέρνησης.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας το επανέλαβε και παράλληλα φρόντισε να στείλει κι ένα μήνυμα προς την Εκκλησία: «Ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα έρθει στη διάρκεια της τετραετίας. Είπε ότι θα το φέρει και θα το φέρει. Εκείνος έθεσε το θέμα. Δεν είναι θέμα της Εκκλησίας, είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας». Μέχρι τότε θα ζήσουμε ένα παιχνίδι διαρροών ή και δηλώσεων του τύπου: «Την Τετάρτη θα κάνουμε μια πρώτη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο», ή «τις επόμενες μέρες θα δούμε σε μια πρώτη ματιά, ένα κάποιο οδικό χάρτη» και πάει λέγοντας, μέχρι να ροκανισθεί ο χρόνος.

Από τη μεριά της Εκκλησίας τώρα. Οι μητροπολίτες, πέρα από τις προσωπικές τους θέσεις (κάθετα αντίθετοι), ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι, μετρημένοι ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα ήθελαν να βγουν έστω φραστικά και μια ίντσα έξω από την πεπατημένη δέχονται μεγάλη πίεση από κάτω, κυρίως στο θέμα της τεκνοθεσίας.  Ακόμη και αυτοί που τους λέμε μετριοπαθείς δυσκολεύονται στις επαφές τους με τους πιστούς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών , ενός από τους πιο κοντινούς κληρικούς στον αρχιεπίσκοπο (για χρόνια δεξί του χέρι):

«Σε μία τέτοια λοιπόν δύσκολη εποχή παράνοιας, στην οποία βρισκόμαστε, και αποσύνθεσης εμείς καλούμεθα να σταθούμε στις αρχές μας, στις αξίες μας. Αγαπάμε και σεβόμαστε τους πάντες, ανεχόμεθα κυριολεκτικά έως σκασμού, έως εγκεφαλικού πολλά πράγματα αλλά από εκεί και πέρα οφείλουμε να δίνουμε την μαρτυρία μας, γιατί πρέπει να έχουμε και ήσυχη τη συνείδησή μας ότι τουλάχιστον καταθέσαμε τη μαρτυρία μας, δώσαμε τη μαρτυρία μας και οι ευθύνες βαραίνουν σε αυτούς που αποφασίζουν για τις τύχες και το μέλλον των κοινωνιών και της πατρίδας μας και του κόσμου ολοκλήρου».

Επίσημο συνοδικό κείμενο της Εκκλησίας μέχρι στιγμής έχουμε μόνο το εγκύκλιο σημείωμα της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (σ.σ. είναι η «κυβέρνηση» της Εκκλησίας με πρόεδρο τον αρχιεπίσκοπο) για το οποίο γράφουμε στην αρχή του κειμένου. Οι μητροπολίτες περιμένουν να δουν συγκεκριμένα τί θα προβλέπει το νομοσχέδιο. Τότε θα συγκληθεί και η 82μελής Ιεραρχία (σ.σ. η «Βουλή» της Εκκλησίας με ισόβια μέλη). Ποια θα είναι η απόφαση; Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες. Θα είναι εκείνων που έχουν την αποκλειστική γνώση της αλήθειας και αποφασίζουν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Ένα πράγμα είναι  ακόμη σίγουρο: Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είναι Χριστόδουλος. Έτσι δεν πρόκειται να δούμε ούτε διαδηλώσεις ούτε συλλαλητήρια, όπως αυτά που έγιναν τη διετία 1987-88 για την εκκλησιαστική περιουσία ή «λαοσυνάξεις» για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ο αρχιεπίσκοπος έχει τον (αρβανίτικο) τρόπο του να θέσει τα θέματα συζητώντας απευθείας με τον Μητσοτάκη και κυρίως το αγκάθι της τεκνοθεσίας. Και ξέρουμε ότι κάποιες φορές πέτυχε κυβερνητικές υποχωρήσεις (να θυμηθούμε πώς απομακρύνθηκε ο Νίκος Φίλης από το υπουργείο Παιδείας;). Τούτη τη φορά το έργο του θα είναι πολύ πιο δύσκολο, αλλά , να μας θυμηθείτε, κάτι θα πάρει, ακόμη κι αν αφορά άλλο θέμα….

Υ.Γ. Και για όσους ρωτούν τι θα γίνει  με τις προτάσεις νόμου για το θέμα του Σύριζα και της Νέας Αριστεράς, η απάντηση είναι απλή: Θα πάνε κι αυτές εκεί που πήγαν κι όλες οι άλλες που κατέθεσαν για διάφορα ζητήματα κατά καιρούς τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Στο συρτάρι του Τασούλα να τις τρώει ο σκώρος!…

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις