Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο απόλυτος κυνισμός

  του Μανόλη Βριθιά Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά, κόντρα στις απειλές, κόντρα και σε αυτή την παρακράτηση του..

 

του Μανόλη Βριθιά

Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά, κόντρα στις απειλές, κόντρα και σε αυτή την παρακράτηση του μεροκάματου από τον μισθό τους, όσοι μπόρεσαν να σπάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, ξεδίπλωσαν τα πανό τους και κατέβηκαν στους δρόμους.

Ο νέος νόμος πού πέρασε χθές στη Βουλή για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μας γυρίζει 150 χρόνια πίσω, τότε που οι εργάτες, στην ανάπτυξη του καπιταλισμού, δούλευαν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου κι ακόμη περισσότερο.

Νομιμοποιούν λέει την μαύρη εργασία, την δεύτερη δουλειά που αναγκάζεται να βρει  ένας εργαζόμενος για να βγάλει το μήνα, μόνο που τώρα δεν το αφήνει στην επιλογή του εργαζόμενου, αλλά δίνει όλα τα δικαιώματα στον εργοδότη να τον χρησιμοποιήσει  όπου θέλει, όποτε θέλει και για όσο διάστημα θέλει.

Καταργεί στην κυριολεξία τον σταθερό ημερήσιο χρόνο, αφού θα  μπορεί να δουλεύει μέχρι και δεκατρείς ώρες την  ημέρα, με απλήρωτες υπερωρίες για να του δώσει κάποια ρεπό μαζεμένα μετά από τέσσερις μήνες.

Καταργεί την Κυριακάτικη αργία και στη βιομηχανία διατρανώνοντας με περίσσιο κυνισμό και αναλγησία ο Κύριος Αδωνις ότι οι εργαζόμενοι θα του χρωστούν χάρη αφού θα αμείβονται, με 125% Για τέτοια ξεφτίλα μιλάμε, τέτοιο ξεπεσμό.

Πόσος χρόνος θα μένει για ένα νέο ζευγάρι να βλέπει τα παιδιά του, να τα πηγαίνει σε δραστηριότητες, να ξεκουράζεται; Εδώ  μιλάμε για πλήρη αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού πλήρη αποδυνάμωση και αποσύνθεση της οικογένειας..

Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, εργαζόμενοι που ξεκινούν το πρωί για τη δουλειά και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω  νεκροί ή σακατεμένοι.

Όλα τα εργατικά ατυχήματα είναι μεταξύ 6ης και 8ης ώρας δουλειάς, δηλαδή όταν ο εργαζόμενος από την υπερεντατικοποίηση, έχει τέτοια κόπωση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν είναι λίγες οι λιποθυμίες στα μεγαλοξενοδοχεία, από καμαριέρες, που πέφτουν κάτω επειδή δεν προλαβαίνουν ούτε διάλειμμα να κάνουν. Ακόμη και αυτό το διάλειμμα, αφαιρείται από τον χρόνο εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή ένωση – αυτή ένωση ληστών- έχει συγκεκριμένη οδηγία, για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και αυτήν επικαλέστηκε ο υπουργός

Για να σκεφτούμε κάτι απλό Ένας οδηγός λεωφορείου, σχολάει από την βάρδια του στις 4.00 το απόγευμα, στης 5.00 πιάνει δεύτερη δουλειά, επιστρέφει στο σπίτι του, στις 10.00 το βράδυ να κοιμηθεί, να σηκωθεί στις πέντε το πρωί και να κάνει βάρδια σαν οδηγός ξανά. Μπορεί να τον εμπιστεύεται κανείς; Φυσικά όχι. Κι όμως αυτό συμβαίνει σήμερα με τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση αλλά και όλοι οι άλλοι που κυβέρνησαν στο παρελθόν και πού έχουν ευθύνη γιατί έβαλαν τις βάσεις γι’αυτό το έκτρωμα, να περιφρουρήσουν το οκτάωρο, να δημιουργήσουν  καλύτερες συνθήκες εργασίας , δημιουργούν συνθήκες εξόντωσης για τους εργαζόμενους μπροστά στα αμύθητα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων μονοπωλιακών ομίλων και μεγαλοεργοδοτών.

Ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας και νομιμοποιεί τους απεργοσπάστες   δείχνοντας και  με το δάκτυλο στο ΚΚΕ, φωνάζοντας αλαζονικά “για εσάς το κάναμε”.

Αυτοί είναι, αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ τους, όλοι τους κηφήνες  και επαγγελματίες πολιτικοί, που δεν ξέρουν τι θα πεί οικοδομή, τι νταμάρι, εργοστάσιο εν ώρα δουλειάς. Τι σημαίνει να είσαι καμαριέρα ή σερβιτόρος, ντιλιβεράς ή μηχανικός στα έγκατα ενός πλοίου. Αυτοί λοιπόν δείχνουν το δάκτυλο στο ΚΚΕ και στην εργατική τάξη. Σκλάβους στον 21ο αιώνα θέλουν ,εργαζόμενους με σκυμμένο κεφάλι, να επιβιώνουν όπως μπορούν και να τους έχουν του χεριού τους.

Είπε με περισσή ειρωνεία ο υπουργός Αδωνις ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα του 21ου αιώνα με μοντέρνο τρόπο εργασίας. Γραμμάτια ξεπληρώνουν, αφού προεκλογικά εισπράττουν εκατομμύρια για τις προεκλογικές τους καμπάνιες ή περνώντας από τους τόπους δουλειάς και τα εργοστάσια μαζί με τους εργοδότες να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να υφαρπάξουν την ψήφο τους.  

Αφού λοιπόν ο νόμος αυτός είναι υπέρ των εργαζομένων γιατί  δεν τον έβαλαν στο προεκλογικό τραπέζι σαν ατού; Γιατί δεν ενημέρωσαν προεκλογικά τους εργαζόμενους για αυτόν τον τόσο καλό νόμο; Όταν  ο κος Αδωνις προεκλογικά επισκεπτόταν εργοστάσια και μιλούσε στους εργαζόμενους συνεπικουρούμενος και από τη εργοδοσία γιατί δεν τους έλεγε ψηφίστε με γιατί έχω ένα μούρλια νόμο για εσάς. Γιατι δεν διαφήμιζε αυτό το ατού του;

Εξυπηρετούν τα συμφέροντα του πολύ 15% του πληθυσμού της χώρας, ξεπουλημένοι στο μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο, ικανοποιώντας τα κέρδη τους και όχι τις ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

 Φάνηκε καθαρά με τις πυρκαγιές ,τις πλημμύρες, τα Τέμπη. Όλα αυτά τέμνονται με ένα νήμα, το νήμα της απανθρωπιάς, του εξευτελισμού της ανθρώπινης υπαρξης, του απύθμενου μίσους απέναντι στους εργαζόμενους και λαικά στρώματα. Είναι το νήμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές των εργαζομένων, το νήμα κόστους οφέλους.

Ξέρουν καλά τη δουλειά τους, άξιος ο μισθός, τους. Στον 21ο αιώνα ,με την τεχνολογία που υπάρχει, την αυτοματοποίηση των εργαλειομηχανών, τα κομπιούτερ κλπ οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να δουλεύουν  πέντε ώρες  τη ημέρα και πενθήμερο για να μπορούν να ασχοληθούν  και με άλλα πράγματα ,με την οικογένεια τους , τα παιδιά τους ,τα χόμπι τους, τις παρέες και τους φίλους τους να διασκεδάσουν και να κοινωνικοποιούνται .Αυτό είναι η ζωή!!

Όμως ενώ όλη αυτή την τεχνολογία την έχουν παράξει οι εργαζόμενοι, δυστυχώς χρησιμοποιείται ενάντια τους για ν αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων.

Οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου θα καταργήσουν στην πράξη αυτόν τον απάνθρωπο νόμο

Η προχθεσινή απεργία- απούσας της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ – με 31 εργατικά κέντρα , απόντος του ξεπουλημένου ΕΚΗ, που δεν συγκάλεσε ούτε καν Δ/Σ, με δεκάδες ομοσπονδίες και εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα  ήταν μόνο η αρχή.

Κι ας μην έβλεπε ο Αδωνις τυφλωμένος από την έπαρση και την μισαλλοδοξία του απεργούς στο σύνταγμα

Ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να επιβιώνει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο επειδή μια χούφτα καπιταλιστές θέλουν να του το επιβάλουν.

Μπορεί σήμερα το εργατικό λαϊκό κίνημα να είναι στη γωνία,  σήμερα οι εργαζόμενοι να μην έχουν οργανωθεί στα συνδικάτα τους στο βαθμό που θα έπρεπε ,αλλά τα σταφύλια της οργής ωριμάζουν για τον τρύγο. Το δείχνει αυτό η μεγάλη αλληλεγγύη,  που έδειξαν και δείχνουν οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι συνδικαλιστές, σε όλες τις φυσικές καταστροφές, από την Ευβοια, τη Ρόδο,την Αλεξανδρούπολη και τώρα στον Θεσσαλικό κάμπο, μπαίνοντας μπροστά μαζί με τους πυροσβέστες, την ΕΜΑΚ και κυρίως τον τοπικό πληθυσμό, τους φτωχούς ανθρώπους που έχασαν το βιός μιας ολόκληρης ζωής, να ξελασπώσουν , να καθαρίσουν και να προσφέρουν φάρμακα, τρόφιμα ,νερό, δείχνοντας το μεγαλείο του ΕΜΕΙΣ και την ομορφιά του οργανωμένου αγώνα . Θα έρθει η ώρα, που ο κύριος Άδωνις,και όλοι εκείνοι οι κηφήνες που βάζουν σήμερα φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια, να δώσουν λόγο στην επαναστατημένη εργατική τάξη, τρέμοντας και παρακαλώντας για τη ζωή τους, αλλά οι εργάτες μη μπορώντας να τους συγχωρήσουν θα τους καταδικάσουν σε σκληρή δουλειά για να μάθουν πως βγαίνει το μεροκάματο.

Μέχρι τότε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ψήφο στη  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για τοπικούς άρχοντες στην υπηρεσία των εργαζομένων, του λαού και των λαϊκών αναγκών.