Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τρέχουν τα σάλια τους

«Σκίστηκε» χτες ο υπουργός της εργοδοσίας, με μεγάλες δόσεις αντικομμουνισμού, να επαναλαμβάνει ότι το νομοσχέδιο – έκτρωμα «ενισχύει την προστασία..

«Σκίστηκε» χτες ο υπουργός της εργοδοσίας, με μεγάλες δόσεις αντικομμουνισμού, να επαναλαμβάνει ότι το νομοσχέδιο – έκτρωμα «ενισχύει την προστασία των εργαζομένων» από τις επιχειρήσεις! Και ότι οι εργαζόμενοι περίπου …του φιλάνε τα χέρια επειδή τους έφτιαξε ένα τόσο ωραίο νομοσχέδιο.

Είναι φαιδρός. Δεν χρειάζεται καν να ανατρέξει κανείς στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που η έχθρα για κάθε εργασιακό δικαίωμα αποτυπώνεται σε κάθε του λέξη. Αρκεί να διαβάσει στα πρακτικά της Βουλής την «υποδοχή» που επιφύλαξαν οι μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις στο νομοσχέδιο.

Τι προκύπτει; Οτι τρέχουν τα σάλια τους για την ευρωπαϊκή Οδηγία και όσα νομοθετεί η κυβέρνηση. Και ότι το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο και την όρεξη για να γίνει το επόμενο βήμα, με νέες ανατροπές που η εργοδοσία και η κυβέρνηση έχουν στην ατζέντα τους. Πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας για …το καλό των εργαζομένων.

Σταχυολογούμε ορισμένα παραδείγματα: Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς σημειώνει ότι «το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση» και περνάει απευθείας στο ψητό: «Καλό είναι να προσεχθεί σε πολλά σημεία του».

Σε ποια; Η μεγαλοεργοδοσία ζητάει τη «λειτουργία όλων των κλάδων της βιομηχανίας τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας (…) καθόσον υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το 24ωρο με 3 βάρδιες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και δεν επαρκεί η παραγωγή τους». Ορίστε λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για το επόμενο τερατούργημα που θα φέρει η κυβέρνηση!

Από κοντά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αφού εγκρίνει κι αυτός το νομοσχέδιο, σημειώνει με νόημα ότι αντί για παράλληλη απασχόληση σε πολλούς εργοδότες, «θα ήταν πιο επωφελές (…) να καθίσταται πιο ευχερής η πρόσθετη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη (…)», πράγμα που τώρα είναι δύσκολο, επειδή «το κόστος είναι υπερβολικό».

Τι ζητάνε; «Να μειωθεί το κόστος της υπερεργασίας/υπερωρίας, είτε μέσω της μείωσης της σχετικής προσαύξησης ή μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στις ώρες υπερεργασίας/υπερωρίας». Να τι δρόμους και τι ορέξεις ανοίγει το νομοσχέδιο, το οποίο κατά τα άλλα «ενισχύει τη θέση των εργαζομένων» απέναντι στην εργοδοσία, σύμφωνα με τον ανεκδιήγητο υπουργό.

Τα ίδια επαναλαμβάνει και ο εκπρόσωπος της «Ελλα-δικα μας», που εκπροσωπεί μεγάλες επιχειρήσεις πολλών κλάδων, βάζοντας και μια επιπλέον «σφήνα»: «Ο εκάστοτε εργοδότης έχει δικαίωμα στη νόμιμη υπερωρία και ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει. Πώς θα μπορέσει ο εργαζόμενος να παράσχει τη συμφωνημένη υπερεργασία του στον δεύτερο εργοδότη, όταν θα έχει εξαντλήσει τα νόμιμα όρια στον πρώτο;».

Για όποιον δεν κατάλαβε, αφού εξασφάλισαν τις 13 ώρες δουλειά τη μέρα, αφού άνοιξαν την πόρτα για νέα μείωση του κόστους των υπερωριών, τώρα ερίζουν για το ποιος από τους πολλαπλούς εργοδότες θα έχει τον πρώτο λόγο στη «νόμιμη» (δηλαδή απλήρωτη) υπερωριακή απασχόληση!

Βλέπουν τον εργαζόμενο σαν αντικείμενο, που όσο περισσότερο το πατάνε στο πάτωμα, τόσο περισσότερα κέρδη τους αποφέρει. Γι’ αυτό τσακώνονται για το ποιος θα τον έχει περισσότερη (απλήρωτη) ώρα στη διάθεσή του. Τόση …προστασία στον εργαζόμενο προσφέρει το νομοσχέδιο!

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, βλέπει στο τερατούργημα άλλο ένα βήμα για τη «σύγκλιση της χώρας μας σε όρους ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες». Από τις «θετικές διατάξεις» ξεχωρίζει τις ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη μέρα και την Κυριακή.

«Το σχέδιο νόμου είναι σημαντικό και προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή τη σύγκλιση της χώρας μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και χαίρεται επειδή «εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων».

Τα συμφέροντα όλων αυτών προστατεύει και επεκτείνει το αντεργατικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων και του λαού, όσο κι αν προσπαθεί ο Γεωργιάδης να κάνει το μαύρο άσπρο, κατ’ εντολή των χειροκροτητών του, μεγαλοβιομηχάνων και λοιπών.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψη να μη δώσουμε κι ένα στιγμιότυπο από τη συμμετοχή της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ στην ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπός της (γνωστός και μη εξαιρετέος) Καραγεωργόπουλος διαμαρτυρήθηκε επειδή «ο θεσμικός κοινωνικός διάλογος έχει καταργηθεί στη χώρα μας». Και στην παρατήρηση του προεδρείου ότι η ΓΣΕΕ υπερβάλλει στα άρθρα που ζητάει να αποσυρθούν, ο εργατοπατέρας απαντάει απολογητικά: «Οχι, σε δύο περιπτώσεις ζητήσαμε την κατάργηση. Καταθέσαμε προτάσεις, δεν μας ακούσατε κύριε πρόεδρε». Για τέτοια ξεφτιλίκια μιλάμε…

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023

Απόψεις