Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ντελίριο μπατσοκρατίας στη Γαλλία του Μακρόν

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Γαλλία κατά του νόμου περί «καθολικής ασφάλειας», που ψηφίστηκε την προηγούμενη ημέρα από την..

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Γαλλία κατά του νόμου περί «καθολικής ασφάλειας», που ψηφίστηκε την προηγούμενη ημέρα από την Εθνοσυνέλευση και παραβιάζει την «ελευθερία της έκφρασης». Σύμφωνα με το νόμο Μακρόν τιμωρείται με ένα έτος φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ η καταγραφή της «εικόνας του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου ταυτοποίησης» των οργάνων της Αστυνομίας. Χιλιάδες κόσμου σε πολλές πόλεις της Γαλλίας διαδήλωσαν αντιμετωπίζοντας πρωτοφανή αστυνομοκρατία από τις δυνάμεις του Μακρόν.   

Αντίστοιχη εικόνα επικράτησε και τρεις μέρες πριν όταν συνδικάτα, οργανώσεις, σύλλογοι, σωματεία δημοσιογράφων, οικογένειες θυμάτων αστυνομικής βίας, ενώσεις για την υπεράσπιση των ελευθεριών, βουλευτές κομμάτων βρέθηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τον αυταρχισμό. Και αυτές οι λαϊκές συγκεντρώσεις δέχτηκαν ανελέητες επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας.  

Ο Tangi Kermarrec, δημοσιογράφος στη Γαλλία στο κανάλι 3 Ile-de-France και η Hannah Nelson, ανεξάρτητη δημοσιογράφος στα μέσα ενημέρωσης Taranis News, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση. Συνελήφθησαν επίσης άλλοι έξι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων τρεις ξυλοκοπήθηκαν με γκλοπς. Δυο άλλοι απειλήθηκαν με σύλληψη. Χτυπήθηκαν επίσης δύο παρατηρητές από το Παρατηρητήριο των Πολιτικών Ελευθεριών του Παρισιού. 

 

 

Περίπου στις 5 μμ, μετά την απόφαση της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση, η αστυνομία στο Παρίσι προχώρησε σε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων. Γύρω στις 7.30 μμ, η πλατεία είχε σχεδόν εκκενωθεί από την αστυνομία, ενώ 23 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Στη Λιλ, περίπου 800 άτομα διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα με πλακάτ: «Ο Όργουελ είχε δίκιο», “θόλωση της εικόνας”. Άλλες χιλιάδες στη Ρεν διαδήλωναν με σύνθημα: «Χαμηλώστε τα όπλα σας, θα χαμηλώσουμε τα τηλέφωνά μας».

Συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε στην έδρα του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) στο Παρίσι, παρουσία εκπροσώπων των συνδικάτων δημοσιογράφων.

“Ανησυχούμε για την παρακμή του κράτους δικαίου, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη αστυνόμευση», δήλωσε ο Arié Alimi, δικηγόρος και μέλος του εθνικού γραφείου του LDH.

Ο Jean-François Cullafroz, της CFDT (Γαλλική Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας), χαιρέτισε την κινητοποίηση των συντακτών των μέσων ενημέρωσης, καλώντας τα «αφεντικά του Τύπου να πάρουν θέση» κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα συνδικάτα δημοσιογράφων λένε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο νόμο «για να τρομάξει τους ανθρώπους», αφού ο Ποινικός Κώδικας και ο Νόμος περί Ελευθερίας του Τύπου του 1881 τιμωρούν ήδη την υποκίνηση μίσους.

Πηγές: sudradio, Le monde, france24

Απόψεις