Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 21 Μάη για τους 45 εργαζόμενους μέσω εργολαβίας στη ΛΑΡΚΟ

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 21 Μάη τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 συναδέλφους που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας και κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 21 Μάη τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 συναδέλφους που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβίας και κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο.

Η Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ:

 

«Την Παρασκευή 17/4/2024 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας και συζήτησε το πρόβλημα που έχει προκύψει  με τις απολύσεις των συναδέλφων στην εργολαβία συντήρησης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι για τουλάχιστον 10 έτη ο καθένας είναι τοποθετημένος σε τμήματα και θέσεις εργασίας στην ΛΑΡΚΟ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι  σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό  και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας. Ο φάκελος με τις «εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας  από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις τις ΛΑΡΚΟ» έχει δοθεί στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Ειδικό Διαχειριστή και στην  Πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024.

Τα υπουργεία έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν στην αντίφαση μεταξύ της πολιτικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού και  των υπουργών από την μία και της τεχνοκρατικής προσέγγισης των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων από την άλλη.

Ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου με την εργολαβική εταιρεία  ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΑΕ και  θα συνεχίσει και με τις υπόλοιπες διότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται και παρά τις προτάσεις του στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων που έχει στο ταμείο της η ΛΑΡΚΟ από την πώληση ρύπων ή κονδύλι κάλυψης αυτών των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις δηλώσεις της  Υπουργού Εργασίας κ. Μιχαηλίδου όπου στις 11/5/2024 στην πρωινή εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για «το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»,  δήλωσε τα εξής:  «Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)»

Έρχεται σε αντίφαση με την παρ.4 του άρθρου 97 του ν.4941/2022, όπου για αυτήν την ειδική κατηγορία εργαζομένων ημ ορίζει ότι ισχύει για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Έρχεται σε αντίφαση με το περιεχόμενο της συνάντησης που έγινε στις 13/5/2024 με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συμμετείχαν  οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αλληλοσεβασμού, έκλεισε με  την δέσμευση να «πραγματοποιηθεί διάλογος με τους αρμόδιους με κατεύθυνση ότι καλύτερο για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων».

Η εκτίμηση μας είναι ότι η απόλυση των  συναδέλφων πριν τις 18/6/24 είναι αποτέλεσμα παράβλεψης τυπικών τεχνοκρατικών  διαδικασιών που εύκολα λύνονται και καμία σχέση δεν έχουν με πολιτική απόφαση.

Το γεγονός όμως ότι εδώ και 6 ημέρες τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει στις οχλήσεις μας (μας λένε ότι το εξετάζουν), δημιουργεί αδιέξοδα στις οικογένειες των απολυμένων συναδέλφων, σύγχυση  στα αισθήματα του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και ουσιαστικά προβλήματα ασφαλείας για τους κατοίκους της περιοχής  που πρέπει να συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

 

Σε αυτή την βάση το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας αποφάσισε την Τρίτη 21/5/2024 το πρωί να πραγματοποιηθούν  παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία. Επιδίωξη να λάβουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

 

Για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη 21/5/24 στις 7.30 πμ θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ».

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις