Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέες καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου: «Δεν άφησαν τον πατέρα μου να με δει» – Στο «μικροσκόπιο» τέσσερα στελέχη της ΜΚΟ

Στο «κάδρο» και τα περιουσιακά στοιχεία της ΜΚΟ - Από το 2017 έως το 2021 οι δωρεές έφτασαν τα 27,7 εκατ. ευρώ

Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να τεθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου, μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα της δομής, αλλά και οι δωρεές που είχαν εισπραχθεί. Αντικείμενο των ερευνών αποτελεί η αναζήτηση στοιχείων για τυχόν διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και άλλα οικονομικά αδικήματα.

Μάλιστα, στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται κορυφαίο στέλεχος της δομής και ακόμη τρεις εργαζόμενοι, ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη εις βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής που είναι αρμόδια για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκάλεσαν πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση στη δομή, καθώς ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρενέβη και διέταξε εφ’ όλης της ύλης έρευνα, την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα των Αρχών μετά τις καταγγελίες σοκ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όσον αφορά ξυλοδαρμούς και τις γενικότερες κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Νέες καταγγελίες από νεαρό που ήταν στη δομή

Στο μεταξύ νέα μαρτυρία πρώην τροφίμου της Κιβωτού έρχεται σε συνέχεια νέων καταγγελιών. Ο νεαρός πέρασε από τις δομές της Αθήνας στον Κολωνό, των Ιωαννίνων και της Χίου, μιλώντας στο MEGA αναφέρει πως ο πάτερ Αντώνιος ήταν ενήμερος για τους ξυλοδαρμούς, κατονόμασε τον υπάλληλο που τον χτυπούσε, ενώ ανέφερε πως ο εμπνευστής της οργάνωσης δεν άφηνε πολλά παιδιά να πάνε σχολείο, αποφασίζοντας ο ίδιος για το μέλλον τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο νεαρός που του άλλαξαν το όνομα όταν μπήκε στη δομή, αναφέρει πως ήθελε να βγάλει το Λύκειο για να γίνει κομμωτής, ωστόσο ο πάτερ τον “προόριζε” για οικοδομικές εργασίες. 

“Με έστειλαν στη Χίο”, είπε ο νεαρός. “Εκεί με είχαν κλείσει σε απομόνωση εννέα μήνες, παρακαλούσα να πάω στο σχολείο. Με είχαν κλειδωμένο σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο με μια τουαλέτα. Με έβγαζαν οκτώ το πρωί με τρεις το μεσημέρι για να δουλέψω. Μου έφερναν φαγητό, αν το θυμούνταν. Τότε ήμουν 15 ετών, πήγαινα Δευτέρα Γυμνασίου”, λέει ο νεαρός.

Σχετικά με τις σπουδές του τονίζει πως “η Κιβωτός με έχει καταστρέψει γιατί δεν έχω χαρτί Λυκείου και δεν μπορώ να δουλέψω. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κι άλλα παιδιά που δουλεύουν και δεν πηγαίνουν στο σχολείο”

“Ο παπα Αντώνης μου είπε να μην πάω σχολείο”, σημειώνει.

Σχετικά με τις συνθήκες “εργασίας”, είπε: “Δε με έβγαλαν εκτός Κιβωτού, δούλευα στη Χίο και πληρωνόμουν 10 λεπτά την ώρα. Ήμουν με τα ζώα, τα καθαρίζαμε, καθαρίζαμε αποθήκες, καίγαμε ρούχα που μας έδινε ο κόσμος. Αυτό το κάναμε κατ’ εξακολούθηση, τα κάναμε βουνό και τα καίγαμε. Άλλα ρούχα που τα βάζαμε σε αποθήκες μούχλιαζαν γιατί έμεναν εκεί”.

Σχετικά με πατέρα του ο νεαρός είπε ότι «Σε επισκεπτήριο στον Κολωνό δεν τον άφησαν να με δει. Τον έδιωξαν”.

Ιρακινός πρόσφυγας το «πρωτοπαλίκαρο» του πάτερ Αντώνιου

Σύμφωνα με το Mega, το «δεξί χέρι» του πάτερ Αντώνιου είναι ένας 34χρονος Ιρακινός στην καταγωγή με τα αρχικά Α.Ι. ο οποίος είχε περίοπτη θέση, καταφέρνοντας μάλιστα να γίνει γενικός διευθυντής στην «Κιβωτό του Κόσμου». 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος ήρθε από μικρό παιδί στη δομή και έμεινε για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή ως εργένης, πήρε ανάδοχο παιδί, στη συνέχεια έγινε δικαιούχος επιδόματος που ξεκινούσε από τα 325 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 1.200 και κατέληξε διευθυντής, λίγο πριν κάνει έναν γάμο… υπερπαραγωγή με μία πρώην εργαζόμενη σε δομή της «Κιβωτού».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ουσιαστικά μεγάλωσε στη δομή, με τα αδέλφια, τη σύζυγο και την αδελφή της συζύγου του να εργάζονται όλοι εκεί.

Στο «κάδρο» τέσσερα πρόσωπα

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Αρχικά, πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και για άλλα τρία πρόσωπα τα οποία έφτασαν από φιλοξενούμενα παιδιά να γίνουν μεγαλοστελέχη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά με απομόνωση παιδιών, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

-Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία

-Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού, ο οποίος περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.

Εκτός από τις καταγγελίες σε μορφή «χιονοστιβάδας» για τις κακοποιήσεις, τόσο από πρώην τρόφιμους της οργάνωσης, όσο και από εργαζομένους, εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις