Διεθνή

Νέες επιδρομές των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Νέες επιδρομές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ με στόχο παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και πρόσχημα τις επιθέσεις που σημειώνονται κατά των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Albukamal της επαρχίας Ντέιρ Ες Ζορ. Σύμφωνα με την Δαμασκό, οι αμερικανικές βόμβες στοχοποίησαν σπίτια και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, ισχυρίζεται το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. «Κατά διαταγή του προέδρου Μπάιντεν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ – Συρίας», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού πενταγώνου.

Επιπλέον η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία έχει τη βάση της στο Λονδίνο, ισχυρίζεται ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση του είδους που εξαπολύεται εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν τον Γενάρη. Στον πρώτο βομβαρδισμό, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας τον Φλεβάρη, είχαν σκοτωθεί πάνω από είκοσι μαχητές.

«Οι στόχοι επελέγησαν καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν οι οποίες εμπλέκονται σε επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ», ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί πάνω από σαράντα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, όπου είναι ανεπτυγμένοι 2.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί. Ένα UAV, συνετρίβη τον Απρίλη στο αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ τον Απρίλη. Άλλο UAV «παγιδευμένο» με εκρηκτικά κατέπεσε τον Μάιο στην ιρακινή αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ. Στις αρχές Ιούνη τρία UAVs χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης και πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης όπου επιχειρούν αμερικανικές εταιρείες.

Οι χθεσινές επιδρομές αποτελούσαν «απαραίτητη, προσήκουσα και μελετημένη» ενέργεια με σκοπό «να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επίσης να σταλεί ένα καθαρό και αναμφίβολο αποτρεπτικό μήνυμα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SANA, AFP, «Reuters»,dpa

(Επισκέψεις: 151 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend