Διεθνή

NATO: Προετοιμάζει επέμβαση στο Σαχέλ

Nέα ιμπεριαλιστική επέμβαση προετοιμάζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή του Σαχέλ. Αυτό προκύπτει από επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, το ΝΑΤΟ μελετά «το τρέχον διάστημα τις επιλογές του για να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στη G5 Σαχέλ». Η υποστήριξη θα μπορούσε να προσφερθεί «μέσω της υπηρεσίας υποστήριξης και ανεφοδιασμού» του συμφώνου, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ, «το NATO θα κάνει δική του αποτίμηση που θα αποσαφηνίσει τη μελλοντική εμπλοκή του στην περιφέρεια του Σαχέλ».

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, έρχεται στην στιγμή που εντείνονται οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις όσο αφορά την ενίσχυση και την υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμης G5 Σαχέλ (τη συγκροτούν περίπου 5.000 στρατιωτικοί που συνεισφέρουν το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο), η οποία δρα στην περιοχή με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχανιστικών οργανώσεων.

Ο Αντ. Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ δηλώνει «πεπεισμένος» πως χρειάζεται να δημιουργηθεί υπηρεσία του ΟΗΕ για την υποστήριξη της δύναμης. Μάλιστα έστειλε και το λογαριασμό στους λαούς αφού αυτή θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών μελών.

Οι ΗΠΑ, αρνούνται μέχρι σήμερα να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη θέση, που προωθούν η Γαλλία και αφρικανικές χώρες. Στα μέσα Ιούνη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως και η προηγούμενη του Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την προοπτική αυτή. Εδώ και χρόνια, η Ουάσινγκτον λέει πως προτιμά να χορηγεί βοήθεια σε διμερές επίπεδο στα πέντε κράτη μέλη της G5 Σαχέλ, παρά να ταχθεί υπέρ της αυξημένης εμπλοκής του ΟΗΕ.

Εμπλοκή και της Ελλάδας

Υπενθυμίζουμε ότι τον δρόμο ώστε να εμπλακεί και η Ελλάδα ενεργά με στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή  άνοιξε το ελληνογαλλική συμφωνία που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Η πρόβλεψη που υπάρχει στα “ψιλά” γράμματα του άρθρου 18, εφόσον αυτό υλοποιηθεί, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ελληνικής δύναμης που θα απαρτίζεται από μόνιμα στελέχη και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό να αναπτυχθεί κατόπιν σχετικής γαλλικής αίτησης, στη ζώνη του Σαχέλ. 

(Επισκέψεις: 919 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend