Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΝΑΤΟ: Εντείνει τη στήριξη στην Ουκρανία – Ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου

Θα εντείνει περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, δηλώνει το πόρισμα των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ

Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντηση τους, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Στην σύνοδο συμμετείχαν και οι συνδεδεμένες χώρες στο ΝΑΤΟ, Σουηδία, Φινλανδία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ, όπως ήταν αναμενόμενο, θεωρεί μοναδικό υπαίτιο του πολέμου στην Ουκρανία τη Ρωσία, αποκρύπτοντας, φυσικά, το ρόλο των ΗΠΑ, τις ΕΕ και των συμμάχων τους, καθώς και τον ρόλο της ίδιας της ουκρανικής κυβέρνησης και των ναζιστικών ταγμάτων τύπου Αζόφ. Επίσης, επαναβεβαίωσε τη στήριξη προς την Ουκρανία τόσο την πολιτική όσο και την πρακτική, ειδικά ως προς την αντιαεροπορική άμυνα και την ενέργεια. 

Το πόρισμα του ΝΑΤΟ ρίχνει, έτσι, περαιτέρω λάδι στη φωτιά του πολέμου, όπου ένας από τους κύριους υπαίτιους είναι και το ίδιο με την πολιτική που ασκεί όλα αυτά τα χρόνια στην Ουκρανία.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση:

1. Συγκεντρωθήκαμε στο Βουκουρέστι, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σε μια εποχή που η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την ευρωατλαντική ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων κατά των ουκρανικών πολιτικών και ενεργειακών υποδομών, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς βασικές ανθρώπινες υπηρεσίες. Έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και θέτει σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες χώρες και λαούς του κόσμου. Οι απαράδεκτες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών δραστηριοτήτων, του ενεργειακού εκβιασμού και της απερίσκεπτης πυρηνικής ρητορικής, υπονομεύουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Πολωνία μετά το περιστατικό της 15ης Νοεμβρίου που οδήγησε στην τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε τη σκληρότητα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και τις παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι βίαιες απελάσεις, τα βασανιστήρια και η βάρβαρη μεταχείριση των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις. Όλοι οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με τις συγκρούσεις, πρέπει να λογοδοτήσουν. Καταδικάζουμε επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

2. Καλωσορίζουμε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών Κουλέμπα, στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την κυβέρνηση και το λαό της Ουκρανίας στην ηρωική υπεράσπιση του έθνους και της χώρας τους και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες τις ζωές που χάθηκαν. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και τις κοινές μας αξίες έναντι της ρωσικής επίθεσης, και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών, ιδίως της ΕΕ, καθώς και των ομοϊδεατών χωρών. Βασιζόμενοι στην υποστήριξη που έχει παρασχεθεί μέχρι σήμερα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της, να προστατεύσει τον λαό της και να αντιμετωπίσει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τα ψέματα της Ρωσίας. Οι σύμμαχοι θα βοηθήσουν την Ουκρανία καθώς επισκευάζει τις ενεργειακές υποδομές της και προστατεύει τον λαό της από πυραυλικές επιθέσεις. Παραμένουμε επίσης αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας στην πορεία της προς τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα, να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη διαλειτουργικότητα και να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση με την Ουκρανία καθώς αυτή προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες.

3. Η Φινλανδία και η Σουηδία συμμετέχουν σήμερα ως κράτη που προσκαλούνται να προσχωρήσουν στη Συμμαχία. Η προσχώρησή τους θα καταστήσει τα κράτη αυτά ασφαλέστερα, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο ασφαλέστερο. Η ασφάλειά τους είναι άμεσης σημασίας για τη Συμμαχία, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης.

4. Υπενθυμίζοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία, χαιρετίζουμε τη συνάντησή μας με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εταίρων του ΝΑΤΟ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γεωργίας και Δημοκρατίας της Μολδαβίας, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει την προσαρμοσμένη υποστήριξή του για την οικοδόμηση της ακεραιότητας και της ανθεκτικότητάς τους, την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη διατήρηση της πολιτικής τους ανεξαρτησίας. Υποστηρίζουμε σταθερά τη δέσμευσή μας στην πολιτική της Ανοιχτής Πόρτας της Συμμαχίας. Επαναβεβαιώνουμε τις αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις σε σχέση με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

5. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πληθυσμούς μας και να υπερασπίζεται κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους ανά πάσα στιγμή. Θα το κάνουμε αυτό σύμφωνα με την 360 μοιρών προσέγγισή μας και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία που θρηνεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αντιμετωπίζουμε απειλές και προκλήσεις από αυταρχικούς παράγοντες και στρατηγικούς ανταγωνιστές από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με τη Στρατηγική Αντίληψη, εφαρμόζουμε μια νέα βασική γραμμή για την αποτροπή και την αμυντική μας στάση, ενισχύοντάς την σημαντικά και αναπτύσσοντας περαιτέρω το πλήρες φάσμα ισχυρών, ετοιμοπόλεμων δυνάμεων και δυνατοτήτων. Όλα αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτροπή και την εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προετοιμασία, την αποτροπή και την άμυνα έναντι εχθρικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές των Συμμάχων. Οποιαδήποτε επίθεση κατά των Συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση. Στεκόμαστε μαζί με ενότητα και αλληλεγγύη και επιβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή.

Σχετικά θέματα

Απόψεις