Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ελάχιστο όριο των στρατιωτικών του δαπανών από 2% σε 3% του ΑΕΠ το 2025, μια κίνηση που κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη νέων στόχων παραγωγής όπλων μεταξύ των κρατών – μελών, μετέδωσε το «Bloomberg».
Σε μια περίοδο που εντείνονται οι συζητήσεις και οι βολιδοσκοπήσεις για «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, παράλληλα εντείνονται και οι πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο πιο γενικευμένης σύγκρουσης.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι «νέοι συγκεκριμένοι στόχοι για πόσα ακόμη τανκς, αεροπλάνα και άλλα οπλικά συστήματα» θα εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO τον Ιούνη, κάτι που «ίσως απαιτεί αύξηση του στόχου αμυντικών δαπανών της συμμαχίας έως και 3% του ΑΕΠ».
Τα σχέδια για την αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, να δηλώνει επανειλημμένα τον περασμένο μήνα ότι το 2% του ΑΕΠ «απλά δεν είναι αρκετό». Αντίστοιχες διατυπώσεις και εκκλήσεις γίνονται από πολλές κυβερνήσεις κρατών – μελών, ενώ ορισμένες ΝΑΤΟικές χώρες ήδη προσεγγίζουν το 3% του ΑΕΠ στις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Μάλιστα, ο Ρούτε «υποδεχόμενος» την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, στις αρχές Νοέμβρη, τόνισε ότι τα 2/3 των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ «δαπανούν επί του παρόντος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την Αμυνα».
Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2023, στο Βίλνιους, να δαπανούν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο προηγούμενος στόχος, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το 2014, όριζε ότι όλα τα ΝΑΤΟικά κράτη θα πρέπει να δαπανούν – ως στόχο – το 2% του ΑΕΠ για την Αμυνα έως το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος της ΕΕ για την Αμυνα και το Διάστημα, Αντρ. Κουμπίλιους, πρότεινε την έκδοση «αμυντικών» δανείων της ΕΕ αξίας 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών αναγκών του «ευρωπαϊκού σκέλους» του ΝΑΤΟ.
Μελέτες που διεξήχθησαν στην ΕΕ και στις ΗΠΑ μεταξύ 2022 και 2023 δείχνουν ότι, σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία με ένταση μάχης παρόμοια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υποστεί απώλειες μέσα σε 1 – 2 βδομάδες συγκρίσιμες με τις συνολικές του απώλειες κατά τη διάρκεια της 20ετούς σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.
Η πιο επικίνδυνη φάση της σύγκρουσης
«Στην πιο επικίνδυνη περίοδο της ουκρανικής σύγκρουσης» ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.
«Ζούμε τις πιο επικίνδυνες εβδομάδες του πολέμου. Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα για να συμβάλουμε στην κατάπαυση του πυρός και στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Ορμπαν, ο οποίος συναντήθηκε προ ημερών με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και τον Ιλον Μασκ, στη Φλόριντα.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η Ουκρανία πραγματοποίησε χτες το πρωί επίθεση σε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Ταγκανρόγκ, στα νότια, με 6 αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. Η Μόσχα απείλησε με αντίποινα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι και οι 6 πύραυλοι καταρρίφθηκαν ή αναχαιτίστηκαν, αλλά τα θραύσματά τους προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ κάποιων ατόμων του προσωπικού.
Ο Ορμπαν εξέφρασε προθυμία «να συμβάλει στις προσπάθειες που στοχεύουν στην από κοινού εξεύρεση πολιτικών και διπλωματικών λύσεων στην κρίση, λαμβάνοντας υπόψη τις επαφές του με αρκετούς Δυτικούς ηγέτες», δήλωσε το Κρεμλίνο. Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε τις βασικές απόψεις του για τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και τη στάση του Κιέβου, «που εξακολουθεί να αποκλείει την πιθανότητα ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ορμπαν δεν μετέφερε στον Πούτιν κάποιο μήνυμα από τον Τραμπ.
Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Ουάσιγκτον «για μια επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει σοβαρές προτάσεις από το στρατόπεδο Τραμπ, που να αντιμετωπίζουν τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας», δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά «να βάλουν τέλος στη σύγκρουση», «θα διέταζαν αμέσως το Κίεβο να αποσύρει τις Ενοπλες Δυνάμεις από τις τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα κάνει παραχωρήσεις αναφορικά με την Ουκρανία.
Εξάλλου, το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε χτες ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο αντιπαράθεσης που οι Ρώσοι πολίτες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, στον Καναδά και κάποιες χώρες της ΕΕ διότι κινδυνεύουν να τους «καταδιώξουν» οι αρχές.
«Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, που παραπαίουν στο όριο ρήξης», τα ταξίδια στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στις χώρες της ΕΕ – με λίγες εξαιρέσεις – «ενέχουν σοβαρούς κινδύνους», επισημάνθηκε.
«Εγγυήσεις ασφαλείας» ζήτησε ο Ζελένσκι από τον Τραμπ
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, εκμεταλλεύτηκε την πρώτη του συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ μετά τις αμερικανικές εκλογές για να του εξηγήσει την ανάγκη του Κιέβου να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας» σε τυχόν διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, όπως είπαν δύο πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών στο Παρίσι, την περασμένη βδομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν.
Το «Ρόιτερς» επικοινώνησε με 5 πρόσωπα που είχαν λάβει ενημέρωση για τη συνάντηση. Οι τρεις ηγέτες, οι οποίοι είχαν συνομιλίες για 35 λεπτά χωρίς την παρουσία συμβούλων τους, φέρεται να μη συζήτησαν για συγκεκριμένες λεπτομέρειες κάποιου σχεδίου για τερματισμό του πολέμου, αλλά ο Τραμπ επανέλαβε ότι επιθυμία του είναι μια άμεση εκεχειρία και διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου σύντομα, όπως είπαν τέσσερις πηγές.
«Ορισμένα κομβικά σημεία αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι η ειρήνη χρειάζεται εγγυήσεις, επειδή από μόνη της δεν αρκεί η εκεχειρία, ο Πούτιν μπορεί να την παραβιάσει ξανά, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις», είπε πηγή της ουκρανικής προεδρίας.
Ερωτηθείσα πώς αντιμετωπίστηκε αυτό, η πηγή είπε ότι ο Τραμπ «εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες».
Το Κίεβο ζητά από την απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό θα αποτρέψει τυχόν ρωσική εισβολή στο μέλλον.
Οι Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν στη συνάντηση στο Παρίσι, αλλά υπήρξαν προσεκτικοί να μη φανεί ότι «στριμώχνουν» τον Τραμπ, είπε ένας αξιωματούχος. Περιέγραψαν πώς βλέπουν την κατάσταση τονίζοντας, παράλληλα, ότι χωρίς τη στήριξη από τις ΗΠΑ τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για το Κίεβο, τόνισε ο αξιωματούχος.
Ο Μακρόν άδραξε την ευκαιρία για να αναφέρει στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη πράξει πολλά για να στηρίξουν την Ουκρανία και ότι προτίθενται επίσης να μοιραστούν το βάρος στο θέμα της ασφάλειας πιο ισότιμα με τις ΗΠΑ, είπαν δύο από τις πηγές.
Ο Τραμπ κατηγορεί συστηματικά τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ότι δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί σε ζητήματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι ζήτησε χτες 10 – 12 επιπλέον πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot» για να προστατεύσει πλήρως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. «Παρακαλώ πάρτε χρήματα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. 30 δισεκατομμύρια θα κοστίσουν αλλά θα καλύψουν πλήρως τον ουρανό μας».
Εκατέρωθεν χτυπήματα σε Ζαπορίζια και Μπριάνσκ
Ο αριθμός των νεκρών από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα, που κατέστρεψε την Τρίτη κλινική στην ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, αυξήθηκε σε 6, ενώ 4 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια, ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά. Αλλοι 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Την περασμένη Παρασκευή επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 20.
Δύο βιομηχανικές επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια της νύχτας από ουκρανικά drones και πυραύλους στις ρωσικές περιφέρειες Ροστόφ και Μπριάνσκ, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, ενώ από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έγινε γνωστό ότι ρωσικές αντιαεροπορικές μονάδες κατέστρεψαν στη διάρκεια της νύχτας 14 ουκρανικά drones πάνω από την περιφέρεια Μπριάνσκ.
Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τους οικισμούς Νταρίνο και Πλιόχοβο στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου έχουν εισβάλει από τον Αύγουστο ουκρανικά στρατεύματα.
Η Μολδαβία στο «μονοπάτι» της Ουκρανίας
«Οι αρχές της Μολδαβίας συνεχίζουν στο καταστροφικό μονοπάτι της Ουκρανίας, μεταθέτοντας κυριολεκτικά την ασφάλεια της χώρας και το μέλλον του λαού της στη Δύση», δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας αναφορές ότι το Κισινάου υπέγραψε συμφωνία «άμυνας και ασφάλειας» με το Λονδίνο.
Βάσει της συμφωνίας, η Βρετανία προτίθεται να διαθέσει περίπου 2 εκατ. λίρες μόνο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, «πράγμα που, για την ηγεσία της Μολδαβίας, σημαίνει αποκλεισμό ιστοσελίδων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα των ρωσόφωνων».
Σε τέτοιες καταστάσεις, οι «δυτικές» χώρες «ξοδεύουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, βυθίζοντας την κατάσταση στο χάος», «προειδοποίησε» το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»