Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νάουσα: Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο 

Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης το Εργατικό Κέντρο και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας.  Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε..

Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης το Εργατικό Κέντρο και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Νάουσας, όπου μίλησε ο Νίκος Νατζμέ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών  Υπαλλήλων Νάουσας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το Εργατικό Κέντρο μπαίνει μπροστά, καλώντας όλους τους φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους αυτοαπασχολούμενους και όλο τον λαό της Νάουσας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να μην επιτρέψει από τη μια την καταστροφή του Βερμίου με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και από την άλλη την ενεργειακή φτώχεια που είναι προ των πυλών.

«Και όταν μιλάμε για ενεργειακή φτώχεια», σημείωσε, «μιλάμε για την αγωνία όλων των Ναουσαίων που αυτές τις μέρες καλούνται να χρυσοπληρώσουν  το πέλετ που πήρε πάνω από 100% αύξηση, το πετρέλαιο που πριν δύο χρόνια ήταν στα 65-70 λεπτά, τα ξύλα, αυξήσεις που φέρνουν τη λαϊκή οικογένεια να αγωνιά για το αν θα μπορέσει να ζεστάνει το σπίτι της».

Όπως ανέφερε, ο λαός της Νάουσας δεν θα έχει κανένα όφελος από την «πράσινη ανάπτυξη» και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς θα δει τον φυσικό πλούτο στο Βέρμιο να καταστρέφεται από την εγκατάστασή τους και τις επιπτώσεις ακόμα και στον υδροφόρο ορίζοντα που τόσο έχει ανάγκη ο αγρότης και συνολικά ο λαός, ενώ δεν θα έχει φθηνό ρεύμα «αφού την Ενέργεια όλες οι κυβερνήσεις την έχουν βάλει στο ζύγι της αγοράς, το χρηματιστήριο και γιατί όλοι μας πληρώνουμε χαράτσι για την επιδότηση των ΑΠΕ, δηλαδή και  να μας τα παίρνουν και δεν λογαριάζουν το περιβάλλον και ακριβό ρεύμα έχουμε. Γιατί οι ρήτρες αναπροσαρμογής εξασφαλίζουν τα κέρδη των εμπόρων και επιχειρηματιών της Ενέργειας από τη δική μας πλάτη».

Επίσης, συνέχισε πως ούτε θέσεις εργασίας θα εξασφαλιστούν από ένα τέτοιο έργο καθώς ύστερα από την εγκατάσταση θα υπάρχουν μόνο λίγοι για τη φύλαξη, ενώ την ίδια ώρα που ο λαός της περιοχής ακούει υποσχέσεις για φθηνό ρεύμα, «εμείς ξέρουμε ήδη ότι παραδίπλα περνάει ο αγωγός TAP και εμείς δεν ξέρουμε πώς θα ζεσταθούμε το χειμώνα, ενώ και η τιμή του αερίου σκαρφαλώνει στα ουράνια».

Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, το οποίο κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης κατατέθηκε στο Δημαρχείο προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας, το οποίο έχει ως εξής:

«Ο λαός της Νάουσας, οι εργαζόμενοι , οι συνταξιούχοι,  οι άνεργοι , οι μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας. Το εισόδημα ροκανίζεται από τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα.

Μπροστά μας έχουμε τον χειμώνα στον οποίο κάθε λαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει ήδη την τεράστια αύξηση στις τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, το πέλετ, τα ξύλα.

Επειδή λοιπόν γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι επιπτώσεις της “πράσινης ανάπτυξης” στη ζωή μας και το μόνο που βλέπουμε είναι τα τιμολόγια να ανεβαίνουν και να κόβουμε παροχές από τα σπίτια μας, αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργηθεί οικολογική καταστροφή στο βουνό μας, το Βέρμιο, που είναι αναγκαίο για τον λαό δεν θα δεχθούμε τον 21ο αιώνα να καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος, να κρυώνουμε στα σπίτια μας και να κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα, να μην έχουμε παροχές για φθηνή πρόσβαση και διακοπές στο βουνό.

Γι’ αυτό τον λόγο σάς καταθέτουμε το εξής ψήφισμα με τα εξής αιτήματα:

  • Να μη δεχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και  χωρίς όρους και προϋποθέσεις να σταθεί δίπλα στους αγώνες του λαού και να προστατέψει από τα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων τον φυσικό πλούτο μας.
  • Να μπει μπροστά ο δήμος για να δοθούν ξύλα σε όλο τον λαό της Νάουσας καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος στο βουνό από τον περσινό χειμώνα. Να μισθωθούν συνεργεία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη τοποθέτησή τους σε σημείο που θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα ξύλα. Ξέρουμε ότι χρήματα υπάρχουν, αρκεί να δει κανείς τα δισεκατομμύρια που δίνονται για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς!   
  • Να  υπάρξει γενναία μείωση στα Δημοτικά Τέλη και στο λογαριασμό νερού για να ανασάνει οικονομικά ο λαός.
  • Να υπάρξει ενίσχυση των δομών και κάμπινγκ αναψυχής στο βουνό με αποκλειστική ευθύνη του δήμου και χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών και καμίας οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών. Τέτοια είναι το κάμπινγκ της Γραμμένης που αυτή τη στιγμή δεν έχει ρεύμα και ο χώρος της παιδικής κατασκήνωσης στην Αγία Τριάδα.
  • Αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ».
 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις