Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μπάιντεν: Η G7 θα ανακοινώσει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού

Επιφυλάξεις και σοβαροί προβληματισμοί από μέλη της ΕΕ

Ο αμερικανός πρόεδρος σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι «Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού χρυσού, μια σημαντική εξαγωγή που κυμαίνεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη Ρωσία».

«Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει άνευ προηγουμένου περιορισμούς στον Πούτιν, προκειμένου να του στερήσουν το εισόδημα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Η σύγκρουση των Ευρωατλαντικών με τη Ρωσία στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που προκαλούνται κυρίως στην οικονομία πολλών κρατών λόγω των κυρώσεων είναι στο επίκεντρο των G7. Φαίνεται επίσης πως στόχος είναι να επαναβεβαιωθεί ότι τα δυτικά κράτη ακολουθούν κοινή γραμμή αν και οι συνέπειες του πολέμου δεν τις επηρεάζουν το ίδιο, με την Γερμανία να δέχεται τις μεγαλύτερες αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, κυρίως της Ρωσίας. 

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό και επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού χρυσού δεν θα πλήξει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Φαίνεται πως οι σημαντικές επιπτώσεις που έχει δεχθεί ήδη η ΕΕ από τις προηγούμενες κυρώσεις προς την Ρωσία προκαλούν δεύτερες σκέψεις όπως δείχνουν οι δηλώσεις του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι οι G 7 θα ανακοινώσουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού, δήλωσε πως «είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς».

Επιπλέον εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο των G 7 στη Γερμανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση πριν την έναρξη των εργασιών με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, τον οποίο επαίνεσε δημόσια.  

«Ειλικρινά, κάνετε καταπληκτική δουλειά!», είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Επίσης ο Μπάιντεν επαίνεσε τον Σολτς «για τη σταθερότητά του» στην στήριξη της Ουκρανίας και χαρακτήρισε τη Γερμανία ως «έναν από τους στενότερους εταίρους των ΗΠΑ στον κόσμο».

«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», είπε ο Ολαφ Σολτς και υποστήριξε ότι είναι «πάρα πάρα πολύ βέβαιος» ότι η Ομάδα των Επτά θα καταφέρει να στείλει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης. Πρόσθεσε πάντως ότι «στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα». 

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις στην G7 είπε ότι «στην πρώτη συνάντηση συζητήθηκε η παγκόσμια οικονομία. Όλες οι χώρες της G7 ανησυχούν για τις κρίσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε. Σε πολλές χώρες, η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται, υπάρχει υψηλός πληθωρισμός, έλλειψη πρώτων υλών και διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού».

Τον Γερμανό καγκελάριο επαίνεσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον λέγοντας πως «δεν πίστευα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα έναν Γερμανό καγκελάριο να παρεμβαίνει με τον τρόπο που το κάνει ο Όλαφ Σολτς και να στέλνει οπλισμό για να βοηθήσει τους Ουκρανούς» προσθέτοντας ότι «εμείς παίρνουμε το 4% του φυσικού αερίου μας από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία το 40%».

Ο  Μπόρις Τζόνσον είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και εκτίμησαν ότι «είναι δυνατόν να αντιστραφεί η πορεία του πολέμου» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Σλος Ελμάου.

Πάντως δεν είναι και τόσο αρμονικές οι σχέσεις των 7 καθώς το κάθε κράτος προσήλθε στη συνεδρίαση έχοντας να υπερασπιστεί ξεχωριστά συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Η Γερμανία ζητά μια προσωρινή απαλλαγή από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα, διότι οι τιμές των σιτηρών είναι πολύ υψηλές. Ωστόσο δεν συμφωνούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς διότι θεωρούν πως θα αυξηθούν οι τιμές των βιοκαυσίμων.

Η Βρετανία θέλει να προστατέψει τον δικό της χάλυβα.ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναφερθεί στην ανάγκη να γίνουν «πολύ σκληρές» επιλογές για την προστασία του βρετανικού χάλυβα ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επιβολή τελωνειακών δασμών.

Από 902.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις