Κοινωνία Πολιτική

Μητσοτάκης: Τώρα… αξιώνει (!) από τους πολίτες να αποδεχτούν την (αντι)εμβολιαστική του πολιτική σαν υπόδειγμα “εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης”!

Την “εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη” και το “δικαίωμα του κράτους να την αξιώνει από τους πολίτες” θυμήθηκε τώρα ο πρωθυπουργός για να ντύσει τον εκβιασμό, τον καταναγκασμό και τον αυταρχισμό που η κυβέρνησή του βαφτίζει “εμβολιαστικό πρόγραμμα” μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, την ώρα που έχει διαλύσει το ΕΣΥ και η Ελλάδα καταγράφει αρνητικούς δείκτες στην πανδημία λόγω της ακολουθούμενης εγκληματικής πολιτικής.

Ο Κ.Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεπικουρούμενος από την κυρία Σακελλαροπούλου, κούνησε ξανά με αναίδεια το δάκτυλο προς τους πολίτες και αυτή τη φορά, μάλιστα, κραδαίνοντας απέναντί τους, σαν… βέρος συνταγματολόγος, το άρθρο 25 του Συντάγματος…

Βαφτίζοντας το “κρέας – ψάρι” ώστε να μοιάζει ο κυβερνητικός αυταρχισμός σαν… ωδή στην “αλληλεγγύη», ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Και καθώς αύριο εορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ήθελα να θυμηθώ ένα άρθρο του Καταστατικού μας Χάρτη, το οποίο συχνά το αμελούμε. Είναι το άρθρο 25, παράγραφος 4 και μάλιστα θέλω να τη διαβάσω για να είμαι απολύτως ακριβής. Στο Σύνταγμά μας προβλέπουμε ότι το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο»…

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο κ.Μητσοτάκης “ζύγισε” τον λαό και επειδή του βγήκε… ελλιποβαρής, τώρα ήρθε η ώρα ο ανεύθυνος λαός (σημείωση: ο λαός, όχι η κυβέρνηση…) να αναλάβει την ευθύνη του για την αντιμετώπιση της πανδημίας  και να μάθει να φέρεται κατά τις εθνικά και κοινωνικά αλληλέγγυες υποδείξεις του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος εν μέσω πανδημίας έκοψε κατά 572 εκ. ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία και αντί για γιατρούς προσλαμβάνει αστυφύλακες για τα Πανεπιστήμια…

«Γνωρίζετε επίσης – είπε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο – ότι εχθές ψηφίστηκε η διάταξη στη Βουλή σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη. Ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Με αυτά τα λόγια έκανε το μαύρο – άσπρο  για να υπερασπιστεί την τροπολογία που ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματός του μαζί με του ΚΙΝΑΛ,  με την υπόλοιπη αντιπολίτευση σύσσωμη απέναντί του, συμπληρώνοντας πως «εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Το γελοίον της υποθέσεως είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης την ίδια ακριβώς στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει τιναχτεί στον αέρα και ως εκ τούτου,  σε μια πρωτοφανή επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών στους πολίτες, καταφεύγει στον βούρδουλα, την ίδια ώρα ισχυρίστηκε όλα βαίνουν καλώς! 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο «φράγμα», όπως είπε, των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών που ξεπεράστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος, υποστηρίζοντας πως «προχωράει όπως είχαμε σχεδιάσει”! Και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα κατάγματα που επιφέρουν αυτές οι δηλώσεις στην πραγματικότητα, συμπλήρωσε ότι “όμως, είναι απολύτως βέβαιο πια, ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται συστηματικά και μεθοδικά από την Κυβέρνηση και από τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες».

«Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα. Σήμερα, έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα και στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στους φαρμακοποιούς, προκειμένου κι αυτοί να κλείνουν ραντεβού και να πείθουν με τον τρόπο τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Στο άρθρο 25 του Συντάγματος, αναφέρεται:

ΣΥΝΤΑΓΜΑ MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Άρθρο 25: (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων)

**1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.
2. H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
3. H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.
4. Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι « η τεράστια προσπάθεια στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον πλανήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να την ελέγξουμε απολύτως. Χάρη στην επιστήμη, εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, και χάρη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εκατομμύρια συμπολιτών μας, όπως αναφέρατε ήδη, έχουν εμβολιαστεί. Δυστυχώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και φαίνεται ότι κυριαρχεί αυτή την περίοδο. Και όπως είναι και περίοδος των διακοπών, που έχουμε όλοι την ανθρώπινη τάση να χαλαρώνουμε, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μπορέσουμε να γυρίσουμε ασφαλείς». 

Δεν παρέλειψε, δε, να προβεί σε γενικόλογες αναφορές στα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα: «Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας, η μόνη ασφαλής λύση, είναι ο εμβολιασμός. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι, και ανάμεσά τους πολλοί νέοι. Πρέπει λοιπόν η προσπάθεια εμβολιασμού να επιταθεί, να επιδείξουμε όλοι το υψηλότερο δυνατό αίσθημα ευθύνης. Όταν πρόκειται για ένα ζήτημα αποκλειστικά επιστημονικό, όπως το θέμα του εμβολιασμού, η υιοθέτηση απόψεων που στηρίζονται σε αντιεπιστημονικές εκτιμήσεις και θεωρίες δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη ζωή όσων τις ασπάζονται, αλλά και όλων ημών των υπολοίπων. Για αυτό, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει ,αλλά μας τα αναγνωρίζει και γιατί είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο ιός, πρόσθεσε, κτυπά το κοινωνικό σύνολο συλλογικά. Και η κοινωνία συλλογικά οφείλει να αμυνθεί απέναντί του. Ο καθένας από εμάς, με τη στάση του, θα αποτελέσει υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη. Εδώ θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση σε όσους ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν: αν δεν τους πείθει ο λόγος των επιστημόνων, αν δεν τους πείθουμε όλοι εμείς που τους προτρέπουμε να εμβολιαστούν, ας ακούσουν όσους νόσησαν, όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και ας το ξανασκεφτούν, γιατί πραγματικά έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

(Επισκέψεις: 871 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend