Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης: «Θεματοφύλακας» των εφοπλιστικών συμφερόντων και του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού

«Θεματοφύλακας» των συμφερόντων των εφοπλιστών και του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού σε εστίες πολέμου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του..

«Θεματοφύλακας» των συμφερόντων των εφοπλιστών και του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού σε εστίες πολέμου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για τη θαλάσσια ασφάλεια στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρουσίασε, δηλαδή, ως «εθνικό συμφέρον» τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου. 

«Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργαστούμε για αυτό τον πολύ σημαντικό, καίριο σκοπό», είπε. «Η θαλάσσια ασφάλεια συνδέεται άμεσα και στενά με τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου», μιλώντας προφανώς για την «ελευθερία» του εμπορίου των εφοπλιστών με προνομιακούς όρους. 

Εμφανίστηκε  και εκπρόσωπος των εφοπλιστών, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο». Γι’ αυτό και οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις για αυτά τα «πατριωτάκια μας», τους εφοπλιστές, και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και από τις προηγούμενες. 

Ο Μητσοτάκης είπε ανοιχτά:  «Η ισχυρή εμπλοκή της χώρας μου στο ζήτημα αποδεικνύεται από τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στη ναυτική επιχείρηση “ASPIDES” της ΕΕ, αλλά και στις επιχειρήσεις “ATALANTA” και “IRINI”». Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός μεταφράζει ως  «κατόρθωμα»  την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η Ελλάδα έχει ήδη στείλει φρεγάτα αναλαμβάνοντας την ηγεσία της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Ασπίδες», στο Κέρας της Αφρικής με την επιχείρηση “Atalanta” και στη Λιβύη με την «Irini».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γνωστά περί «σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους «συμμάχους».

Τόλμησε, δε, να μιλήσει και για την ασφάλεια των ναυτεργατών, που οι εφοπλιστές αφήνουν ως τελευταία προτεραιότητα, με κινδύνους για τη ζωή τους. «Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας και της ασφάλειας των δύο εκατομμυρίων ναυτικών», είπε.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις