Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μισθωτή σκλαβιά με 10ωρα και βούρδουλα τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» – Να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα

Μια εργασιακή ζούγκλα παρουσιάσε με υπερηφάνεια ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Οι άθλιες αλλαγές που προωθούνται

Με υπερηφάνεια παρουσίασε (διαδικτυακά) ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα το οποίο σμπαραλιάζει κάθε εργασιακό δικαίωμα που..

Με υπερηφάνεια παρουσίασε (διαδικτυακά) ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα το οποίο σμπαραλιάζει κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει μείνει κι έχει κατακτηθεί με το αίμα και τον ιδρώματα των εργαζομένων, εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Η κυβέρνηση έχει το θράσος και μιλάει για «προστασία της εργασίας» σε ένα νομοσχέδιο – ταφόπλακα για τα δικαιώματα μας και τη μετατροπή της εργασίας σε μισθωτή σκλαβιά. Σύμφωνα με νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα δουλεύουμε όποτε γουστάρει ο εργοδότης, με μέρος απλήρωτης εργασίας, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στην απεργία.Όλα αυτά βέβαια με τη… συναίνεση μας! Η ξεδιαντροπιά τους δεν έχει όρια, πρόκειται επίσημους εκπροσώπους των μεγαλοεργοδοτών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:   

— Εισάγεται η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» μεταξύ εργαζόμενου- εργοδότη, με ατομική σύμβαση εργασίας και επιδίωξη διάλυσης ακόμα και της σκέψης για συλλογικές συμβάσεις.  Προβλέπεται η «δυνατότητα»… 4ημερης εργασίας στο πλαίσιο της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας».Το 8ωρο παραμένει μόνο στα χαρτιά, αφού οι εργοδότες θα μπορούν να το σπάσουν στην πράξη με την επιβολή 10ωρης εργασίας. Τα περί άκυρης απόλυσης του εργαζόμενου που αρνείται τη «διευθέτηση  του χρόνου εργασίας» είναι ανέκδοτα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αφού ο εργοδότης μπορεί να προβάλλει οποιαδήποτε δικαιολογία και να μην δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

— Η υπερωριακή απασχόληση «εναρμονίζεται» (!) με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδου. Αυτές οι επιπλέον ώρες θα πληρώνονται, επί της ουσίας, εάν θέλει ο εργοδότης ή  θα …«ισοφαρίζονται» με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια. Κι αν επιθυμεί ο εργοδότη αλλιώς θα είναι υπόσχεση για το … μέλλον.

— Μπορεί να ισχυρίζονται ότι σύστημα αμοιβής των υπερωριών δεν αλλάζει (που σημαίνει ότι κάθε ώρα υπερωρίας πάνω από τις 9 που θεωρείται υπερεργασία πληρώνεται με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%) αλλά με τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» μπορούν να …μετατραπούν από τον εργοδότη σε μειωμένες ώρες εργασίας σε άλλη χρονική στιγμή. Το αποτέλεσμα θα είναι εάν δοθούν αυτές οι μειωμένες ώρες να μην πληρωθούν ως υπερωρίες. Κατά τα άλλα στα χαρτιά με την αύξηση του πλαφόν περιορίζονται οι λεγόμενες κατ’ εξαίρεση υπερωρίες που αμείβονται με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%.

— Επιτρέπεται η… κατ’ εξαίρεση εργασία τις Κυριακές σε νέους κλάδους όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και η μηχανογράφηση, οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων κ.α. Αυξάνεται, δηλαδή, η λίστα των εξαιρέσεων. Πρόκειται για κατάργηση του πενθήμερου (με εργασία και το Σαββατοκύριακο). Σε ρόλο βούρδουλα και πάλι η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», η οποία στα χέρια του εργοδότη θα διαμορφώνει συνθήκες εργασίακής ζούγκλας και μισθωτής σκλαβιάς.

— Θεσπίζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα καταγράφει το… πραγματικό ωράριο του εργαζόμενου και τις υπερωρίες του. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο που θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.

— Θεσπίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας με… συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού. Τυπικά θα προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα της επικοινωνίας επιχείρησης-εργαζόμενου για την τήρηση του ωραρίου εργασίας. Στην πράξη πρόκειται ημερήσιο ωράριο λάστιχο που με εργοδοτικούς εκβιασμούς θα μπορεί να ορίζει ο εργοδότης, είτε στον εργασιακό χώρο, είτε από το σπίτι, είτε σε συνδυασμό. 

Καταργείται το ΣΕΠΕ και ιδρύεται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η επιλογή διοικητή θα γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Θα πραγματοποιεί ελέγχους δήθεν όλο το 24ωρο. Θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία και μητρώα. Ο ετήσιος στόχος ελέγχων θα τίθεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Με τις μετατροπές αυτές χάνεται κάθε είδους ανεξαρτησία του ΣΕΠΕ (όποια υπήρχε) και η νέα αρχή υπάγεται στην… «αγορά» και στις εντολές του εκάστοτε υπουργού. Επιπλέον εξαλείφονται ουσιαστικά οι επιτόπιοι έλεγχοι των συνεργείων του ΣΕΠΕ που ίσως να ήταν ο μοναδικός μηχανισμός που θα μπορούσε να βάλει μικρά εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία. 

— Καταργείται η διάκριση υπαλλήλου- εργατοτεχνίτη ως προς την αποζημίωση απόλυσης. Οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών που εξισώνονται με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων που φτάνουν έως 12 μηνιάτικα.

— Τα περί άκυρων απολύσεων και διεύρυνσης της λίστας τέτοιων περιπτώσεων δεν είναι παρά εξαγγελίες στον αέρα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που κινείται μόνο υπέρ του εργοδότη που μπορεί να επικαλεστεί οτιδήποτε δεν τον συμφέρει. Στις άκυρες απολύσεις (τυπικά και μόνο) προστίθενται η άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζόμενων που έλαβαν ή ζήτησαν άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις