Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης: Αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης, «έπεισε» τους άλλους ηγέτες, κάνει κριτική στη Μ.Β. και μιλάει με… γρίφους

Με μια σχεδόν αστεία προσπάθεια να αυτο-κηρυχθεί... ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθοριστικός «παίχτης» στη γεωστρατηγική σκακιέρα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός

Με μια σχεδόν αστεία προσπάθεια να αυτο-κηρυχθεί… ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθοριστικός «παίχτης» στη γεωστρατηγική σκακιέρα εμφανίστηκε στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ολα τα είχε προβλέψει ο… Μωϋσής

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε στη συνέχεια και είπε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις. «Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε τον τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου»  είπε ακόμα.   

«Τέρμα» στις παρεμβάσεις ανακούφισης

Από την άλλη, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στην αγορά για ανακούφιση απ’ τα πολλά οικονομικά βάρη και τους λογαριασμούς ενέργειας. «Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγέλλει τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη» απάντησε, ενώ ερωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης. 

«Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Κατά τα άλλα, ο Μωϋσής ανέδειξε άλλη μια πτυχή από την πολυσχιδή του προσωπικότητα. Έτσι, για το αν τελικά θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία, μίλησε με… γρίφους: «Ο διάβολος εδώ κρύβεται πράγματι στις λεπτομέρειες», «δεν μπορώ να πω ότι 100% θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία» στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα για να εξειδικεύσουν την απόφαση της συνόδου κορυφής. «Αν γυρίσει σε εμάς (σύνοδο ηγετών) θα είναι μια κακή εξέλιξη» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης έχοντας κατά τα νου ότι τα παζάρια συνεχίζονται. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αναιρεί όλα τα μεγαλόσχημα που είχε πει νωρίτερα. Έτσι, στην ουσία, κράτησε μικρό καλάθι για το τι τελικά θα συμβεί από όλα όσα αποφασίστηκαν, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρές οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών – μελών για την Ενέργεια και για αυτό εξάλλου αυτό που αποφασίστηκε είναι ένας οδικός χάρτης για τελική συμφωνία που ίσως τελικά να μην υπάρξει. Σε κάθε περίπτωση στην ΕΕ και σε κάθε χώρα – μέλος θα διαιωνίζονται οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας.  

Μήνυμα προς Άγκυρα

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την τουρκική προκλητικότητα.

Την συνέχιση των επαφών των υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημιουργίας προϋποθέσεων για διάλογο που επιζητά το ΝΑΤΟ οδηγώντας τις εξελίξεις σε οδυνηρό συμβιβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο . Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μια πρώτη επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας» και πρόσθεσε ότι «υπό προϋποθέσεις αυτή η επικοινωνία μπορεί να συνεχιστεί». 

Ανέφερε πως «τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά» και συμπλήρωσε ότι «οι πόρτες στις προκλήσεις είναι ερμητικά κλειστές». Εκανε ειδική αναφορά στο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Αθήνας – Σμύρνης και ευχήθηκε να είναι επιτυχημένη. 

Ρωτήθηκε και για την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από την Αγκυρα και απάντησε «δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά της Τουρκίας» και πως έχει απαίτηση να μην σχολιάζει και η Τουρκία του ελληνικούς εξοπλισμούς.

Για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός – δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ – Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

 

Σχετικά θέματα