Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πέρασε το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Δεκτό με ευρεία πλειοψηφία έγινε, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο “Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό..

Δεκτό με ευρεία πλειοψηφία έγινε, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο “Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών”, το οποίο …«αναμορφώνει» την Σχολή Δικαστών προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο μια «νέα γενιά δικαστών», που θα είναι πειθήνιοι και ικανοί να προσαρμόζουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την αστική δικαιοσύνη στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

“Υπέρ” της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, κατά ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε “παρών”.

Η επιμόρφωση θα έχει 4 κύκλους των οποίων οι τίτλοι αφορούν την «Οργάνωση Διοίκησης Δικαστηρίων, Δικαστικής Επικοινωνίας, Δικαστικής Δεοντολογίας» το «Οικονομικό Δίκαιο Ενέργειας, Κεφαλαιαγοράς, Ανταγωνισμού», «Νομική Εμβάθυνση σε θεματικές» και «Δίκαιο της ΕΕ, Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης», που δείχνουν ότι οι δικαστές θα εκπαιδευτούν αναλόγως για να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς που έχει προκρίνει το κεφάλαιο ως στρατηγικούς για την ενίσχυση της κερδοφορίας του. Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά είναι υποχρεωτική ετησίως ενώ η εξέλιξή τους θα κρίνεται από τις επιδόσεις και την βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν. Από 902.gr

Θ. Παφίλης: Θέλετε δικαστές που θα εφαρμόζουν
και θα συμφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική

Μέρος της ενιαίας στρατηγικής για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή όλων των τομέων στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη λειτουργία της Σχολής Δικαστών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης, η αντιμετώπιση της καθυστέρησης που υπάρχει στις δίκες αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, γι’ αυτό δημιουργήθηκαν ειδικά τμήματα δικαστηρίων για λίγους και εκλεκτούς που βγάζουν ταχύτατα αποφάσεις, παραδείγματος χάριν για επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα περιμένουν 2 και 3 χρόνια να βγει μια απόφαση για υποθέσεις τους. Και για αυτούς θεσπίζονται μορφές ιδιωτικής διαμεσολάβησης ή εξωδικαστική επίλυση διαφορών στην οποία ισχυρότερος είναι αυτός που έχει το χρήμα και κερδίζει τη διαμάχη.

Αυτό όμως που ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, ότι απαιτείται αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, τεχνολογικών μέσων, μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων. Αυτά όμως δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Σχετικά με τον ρόλο της Σχολής Δικαστών, αυτό που επιδιώκεται, τόνισε ο Θ. Παφίλης, είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων που θα δρα αποτελεσματικά και γρήγορα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου. «Θέλετε νεογιάπηδες που δεν φτάνει να εφαρμόζουν, αλλά να συμφωνούν με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, επισήμανε πως θέλετε ασφυκτικότερο έλεγχο και των εν ενεργεία δικαστών, ώστε να μην ξεφεύγουν βήμα από την κυρίαρχη πολιτική, γι’ αυτό και γίνονται μια σειρά αλλαγές στην οργάνωση της σχολής δικαστών, γι’ αυτό βγαίνουν έξω από τη σχολή οι δικαστικές ενώσεις, γι’ αυτό αλλάζει η ύλη, το εκπαιδευτικό αντικείμενο και η βαθμολόγηση. Αν τα δέσει κανείς όλα μαζί, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει ιδεολογική, πολιτική χειραγώγηση και τρομοκρατία.

Όσο για τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, απάντησε ότι ένας δικαστής καλείται να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική που ψηφίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς περιθώρια να εκδοθεί δίκαιη απόφαση. Επίσης, τα ανώτατα όργανα των δικαστηρίων ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή για τη δήθεν ανεξαρτησία της αστικής δικαιοσύνης. Το ΚΚΕ ζητά μια Δικαιοσύνη για τον λαό και όχι για τους λίγους και συμπλήρωσε ότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι αγώνες του λαού πολλές φορές αχρήστευσαν τους αντιλαϊκούς νόμους, όπως πρόσφατα οι εργαζόμενοι στην COSCO και την «efood».

Σχετικά θέματα

Απόψεις