Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με εντολή φιρερίσκου και ηγετικής ομάδας γίνονταν τα νεοναζιστικά πογκρόμ στις λαϊκές αγορές

Επιβεβαιώθηκε και πάλι ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση από την κορυφή μέχρι τον πάτο – Από Eksegersi.gr

 Του Γεράσιμου Λιόντου, από eksegersi.gr

 Οταν το τάγμα εφόδου του Μπαρμπαρούση λιντσάριζε αλλοδαπούς μικροπωλητές στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου.

Στις 9 και στις 17 Γενάρη του 2024 συζητήθηκε στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, που εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό τα εγκλήματα της νεοναζιστικής ΧΑ, η τρομοκρατική επίθεση στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου από 15μελές τάγμα εφόδου της ΧΑ με επικεφαλής τον Μπαρμπαρούση. Επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, μετά την ιστορική απόφαση 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ότι η επίθεση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της στρατηγικής που είχε χαραχτεί από τον φιρερίσκο Μιχαλολιάκο και το πολιτικό συμβούλιο της εγκληματικής οργάνωσης. Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, αν δεν συνεχιστεί η αποχή των δικηγόρων, θα γίνει στις 5 Φλεβάρη του 2024.

Οι προσπάθειες των συνηγόρων υπεράσπισης των νεοναζιστών και του Λαγού, να αποδείξουν ότι δεν έγινε έλεγχος και ότι η επίθεση αυτή δεν εντασσόταν στη στρατηγική του Μιχαλολιάκου και της ηγετικής παρέας του, να ασκούν τρομοκρατική βία εναντίον μεταναστών στις λαϊκές αγορές, στις πλατείες και αλλού, έπεσαν στο κενό για μια ακόμη φορά. Με αυτή τη γραμμή οι υπερασπιστές των νεοναζιστών μετατράπηκαν, παρά τη θέλησή τους, σε συνηγόρους υπεράσπισης της κατηγορίας.

Θυμίzουμε ότι η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία ήταν το κίνητρο της ΧΑ, από την κορυφή μέχρι τον πάτο, στην εγκληματική της δράση, με την οποία επιδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει την ανάπτυξη της επιρροής της σε τμήματα του ελληνικού λαού.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι έγιναν στις 7 και 8 Σεπτέμβρη του 2012. Στη Ραφήνα επικεφαλής ήταν οι Ηλιόπουλος και Γερμενής (Καιάδας) και στο Μεσολόγγι ο Μπαρμπαρούσης. 

 

Με εντολή φιρερίσκου

 

Στις 8 Σεπτέμβρη του 2012 ο Μιχαλολιάκος έκανε ομιλία στα γραφεία της νεοναζιστικής συμμορίας στην Αθήνα, στην οποία αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στη Ραφήνα. Αυτή η ομιλία είναι καταγεγραμμένη στο Αναγνωστέο Εγγραφο 327, παράρτημα 1.4, βίντεο 16, που βρέθηκε στον υπολογιστή του φιρερίσκου την ημέρα της σύλληψής του (29 Σεπτέμβρη του 2013). Παραθέτουμε το βίντεο και την απομαγνητοφώνηση αποσπάσματος από 00:04:53 έως 00:06:39:

«Τα ακραία προβλήματα απαιτούν και ακραίες λύσεις. Στην Ραφήνα κάποιοι συναγωνιστές μας ελέγξανε κάποιους λαθρομετανάστες που πουλούσαν λαθραία προϊόντα. Ενα άρθρο του Βήματος που υπογράφει κάποια κυρία καθηγήτρια της Παντείου, ονόματι Βασιλική Γεωργιάδη, που έχει τίτλο: «Η Κόκκινη γραμμή της Δημοκρατίας» και λέει υπάρχει νεοναζιστική απειλή; Από το άρθρο αυτό, λοιπόν, για να μην σας κουράζω, θα διαβάσω δύο-τρία αποσπάσματα για να καταλάβετε τι πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι για μας και τι ισχύει στην πραγματικότητα. Λέει επί παραδείγματι: Η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια τυπική οργάνωση της ακροδεξιάς. Πρόκειται για την μόνη από όσες υπάρχουν στην κομματική οικογένεια της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Που δεν αποκλείει τον χαρακτηρισμό ακραία. Πράγματι έτσι είναι. Το έχουμε πει.

Τα ακραία προβλήματα απαιτούν ακραίες λύσεις (παρατεταμένα χειροκροτήματα από κάτω). Τα περί ακραίων είναι ένα παραμύθι που λένε και τίποτε άλλο. Χαρακτηριστική περίπτωση (σ.σ. των ακραίων λύσεων) είναι τα επεισόδια που έγιναν χθες (σ.σ. 7.9.2012) στην Ραφήνα. Οπου κάποιοι συναγωνιστές μας ελέγξανε τους μαύρουςμαύροι δεν ήτανε; (ρώτησε τους κάτω που έκαναν μεγάλη βαβούρα)- λαθρομετανάστες oι οποίοι πουλούσαν λαθραία προϊόντα. Και είπανε κάτι μπούρδες περί αντιποίησης αρχής. Τους απαντήσαμε, τέλος πάντων. Για την φθορά ξένης περιουσίας, που δεν υπάρχει αδίκημα τέτοιο για όσους ξέρουν νομικά. Το εξετάσαμε νομικά. Είναι ένα αδίκημα κατ’ έγκληση και πρέπει να είναι διακεκριμένης φθοράς και να κάνει μήνυση ο Πακιστανός ο τέτοιος κτλ». 

Γίνεται φανερό ότι ο Μιχαλολιάκος όχι μόνο γνώριζε για την τρομοκρατική επίθεση στη Ραφήνα αλλά και ανέλαβε να τη στηρίξει εξωραϊζοντάς την. Το έκανε αυτό γιατί προφανώς ο ίδιος είχε χαράξει τη στρατηγική των βίαιων επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου στις λαϊκές αγορές (και όχι μόνο) και ήθελε να επιβραβεύσει δημόσια το τάγμα εφόδου για την επιτυχημένη δράση του στη Ραφήνα!

 

Ο παγανιστής Καιάδας τιμά την… Παναγία

 

Παραθέτουμε το βίντεο στο οποίο αποτυπώθηκε η βίαια επίθεση του τάγματος εφόδου της ΧΑ στο πανηγύρι της Ραφήνας. Επικεφαλής του τάγματος εφόδου ήταν οι Γερμενής (Καιάδας) και Ηλιόπουλος. 

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι ο Ηλιόπουλος ελέγχει χαρτιά μεταναστών-μικροπωλητών στο παζάρι, ενώ ο Γερμενής κάνει δηλώσεις:

«Ηρθαμε εδώ να τιμήσουμε την σημερινή εορτή μαζί με το κλιμάκιο της εδώ περιοχής, της Ανατολικής Αττικής, της ΧΑ, να τιμήσουμε και εμείς την Παναγία. Παράλληλα, κάναμε και μία βόλτα εδώ στο πανηγύρι. Είδαμε και αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα που έχουν οι σημερινοί μικροπωλητές και μάλιστα είδαμε και κάποιους λαθρομετανάστες να έχουν την πραμάτειά τους και να την πουλάνε χωρίς χαρτιά. Αυτό το καταγγείλαμε στην αστυνομία και εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει η Χρυσή Αυγή».

Με το κλείσιμο στη δήλωσή του, ο Καιάδας ομολογεί ανοιχτά ότι οι έλεγχοι και στα πανηγύρια ήταν γενική γραμμή της ΧΑ και όχι πρωτοβουλία κάποιων στελεχών της. 

Στη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 9 Γενάρη του 2024, ο νεοναζιστής Λαγός υπέβαλε ερωτήσεις (με μακροσκελές σκεπτικό) στη μάρτυρα Μπαουστάνου, που ήταν τότε δημοτική αστυνομικός και πραγματοποίησε μαζί με άλλους αστυνομικούς τον έλεγχο στη Λαϊκή Αγορά του Μεσολογγίου το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη του 2012, την ίδια ημέρα που ο Μιχαλολάκος μιλούσε στα γραφεία της ΧΑ, όπως αναφέραμε παραπάνω. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την εξέταση της μάρτυρα από τον Λαγό:

Λαγός: Γνωρίζετε αν αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν γι’ αυτό τον λόγο, ένα Σάββατο πρωί, όπως σας είπαν πριν από λίγο; Ενας βουλευτής σηκώθηκε με μία ομάδα ανθρώπων και ήρθαν εκεί, αντί να κάνουν τις βόλτες τους. Είστε ενήμερη γι’ αυτό; Υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει γίνει κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας Μπαουστάνου: Δεν έχω ιδέα γιατί ήρθαν.

Λαγός: Εχετε ιδέα γιατί ήρθαν. Ηρθαν γι’ αυτό, για να ελέγξουν τι γίνεται.

Μάρτυρας: Μα το είπαν γιατί ήρθαν, αλλά…

Λαγός: Αλλά όχι από πού.

Μάρτυρας: Ναι.

Λαγός: Το πιο πιθανό για εμένα, δεν ξέρω ποια είναι η άποψή σας, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ενοχλήθηκαν από τους ψηφοφόρους τους, από κάποιους γνωστούς, ότι ελάτε λίγο να ρίξετε μία ματιά, δεν βγάζουμε άκρη εδώ. Και το λέω, γιατί είχαν γίνει ανάλογα αιτήματα, παραινέσεις στη δική μου περιοχή, για εμένα, για προβλήματα που υπήρχαν. Ηρθαν αυτοί οι άνθρωποι. Το πρόβλημα εδώ είναι, γιατί ένας βουλευτής ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος έρχεται να ελέγξει αν όλα είναι νόμιμα, αλλά δεν είναι το παράλογο και το παράνομο των υπολοίπων κομμάτων του Δήμου, αν το θέλετε έτσι, οι οποίοι έχουν επιτρέψει να υπάρχει αυτή η κατάσταση; Γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση, δεν θα είχε λόγο ο κύριος Μπαρμπαρούσης και το κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής να έρθει. Δεν θα είχαν κανένα λόγο να έρθουν. Από ποιον ξεκινάει το κακό; Από την Χρυσή Αυγή που ήρθε να δει αν όλα είναι νόμιμα;

Πρόεδρος: Αυτό είναι κρίση, τι να σας πει;

Καταγράψαμε τη μακροσκελή τοποθέτηση του Λαγού χωρίς συντακτικές διορθώσεις. Θα το πούμε για μια φορά ακόμη, ότι η ΧΑ δεν υπήρξε νόμιμο πολιτικό κόμμα, γιατί σύμφωνα με την ιστορική απόφαση 2644/2020 είναι στο σύνολό του ένα εγκληματικό μόρφωμα. Ο Λαγός και όλα τα στελέχη και μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος δικαιολογούσαν, ως γενική γραμμή, τις εγκληματικές τους επιθέσεις και την παρουσία τους στους χώρους που επιτίθεντο ή που προανήγγειλαν τις επιθέσεις τους, με το πρόσχημα ότι καλούνταν από κατοίκους να λύσουν άλυτα υπαρκτά προβλήματα.

Με τον ισχυρισμό, ότι «αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση δεν θα είχε λόγο ο κ. Μπαρμπαρούσης και το κλιμάκιο (σ.σ. δηλαδή το τάγμα εφόδου) της ΧΑ να έρθει εδώ», ο Λαγός ομολογεί ανοιχτά ότι ο Μπαρμπαρούσης δεν έδρασε πρωτοβουλιακά, αλλά στο πλαίσιο της γενικής γραμμής που είχε χαραχτεί από τον φίρερ Μιχαλολιάκο και την ηγετική παρέα της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ.

Στην ίδια συνεδρίαση, απευθυνόμενος στη μάρτυρα Μπαουστάνου, ο Λαγός τη ρώτησε: «Δεν είναι στον έλεγχο ενός βουλευτή να κοιτάξει και να ελέγξει εάν γίνονται σωστά τα πράγματα;». Δηλαδή, να ελέγξει ο βουλευτής αν η δημοτική αστυνομία κάνει σωστά τους ελέγχους στις λαϊκές αγορές. Ο κουτοπόνηρος νεοναζιστής απέφυγε να ρωτήσει τη μάρτυρα αν ένας βουλευτής έχει το δικαίωμα να κάνει ο ίδιος ελέγχους στις λαϊκές αγορές, ενώ γνωρίζει καλά ότι ο Ηλιόπουλος έκανε ελέγχους στο πανηγύρι της Ραφήνας, υλοποιώντας τη γενική στρατηγική γραμμή της εγκληματικής οργάνωσης. Ο Λαγός προφανώς γνωρίζει ότι η ΧΑ και οι βουλευτές της δεν είχαν κανένα δικαίωμα να διενεργούν ελέγχους, όχι μόνο στις λαϊκές αγορές αλλά παντού, και ότι αν το έκαναν θα παρανομούσαν.

 

Θα τους δείρουμε, να το ευχαριστηθούμε κιόλας!

 

Ο Μπαρμπαρούσης, συνεπικουρούμενος από το τάγμα εφόδου της ΧΑ, όχι μόνο έκανε ελέγχους στο Μεσολόγγι, αλλά και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να κάνουν ελέγχους στις λαϊκές αγορές! Παραθέτουμε το βίντεο που απαθανάτισε τη βίαιη επίθεση στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου και την απροκάλυπτη δήλωση που έκανε στο τέλος ο Μπαρμπαρούσης, πως όχι μόνο έκαναν έλεγχο, αλλά και θα τον συνεχίσουν:

«Μπαρμπαρούσης: Πολεμάμε το παραεμπόριο. Ηρθαμε εδώ σήμερα να δούμε την δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τον έλεγχο. Και αφού κωλυσιεργούσαν και δεν είχαν σκοπό να κάνουν τον έλεγχο τον κάναμε εμείς.

Δημοσιογράφος: Τις είχατε καλέσει την δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές;

Μπαρμπαρούσης: Φυσικά θα συνεχίσουμε, διότι ο κόσμος που πληρώνει και δίνει λεφτά, δεν είναι χαζός, και κάποιοι άλλοι να μην πληρώνουν δεν το θεωρώ λογικό. Ο κόσμος μας ενθαρρύνει και μας λέει να συνεχίσουμε».

Η δίκη με κατηγορούμενους τον Μπαρμπαρούση, τον προσωπικό του φρουρό Μακρή και μέλη του τάγματος εφόδου της ΧΑ, για την τρομοκρατική επίθεσή τους στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου στις 8 Σεπτέμβρη του 2012, είχε οριστεί για την 1η Ιούλη του 2014. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μπαρμπαρούσης είχε κάνει μακροσκελή δήλωση στο κανάλι του Μεσολογγίου ONAIRNEWS. Είπε:

«Κοιτάξτε, είναι το πρώτο δικαστήριο που γίνεται. Θα δούμε, η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο. Εμείς δεν φοβηθήκαμε την δικαιοσύνη, γι’ αυτό ζητήσαμε άρση της ασυλίας για να γίνει το δικαστήριο. Από εκεί και πέρα, όταν έγιναν αυτά τα γεγονότα, τότε άρχισε να λειτουργεί το κράτος. Δηλαδή, άρχισαν κάποιοι έλεγχοι στις λαϊκές και άρχισε το κράτος, ναι αυτό, να λετουργεί. Τώρα αρχίζει να δέχομαι τηλεφωνήματα από μικροπωλητές και διάφορους ότι το πρόβλημα γίνεται μία από τα ίδια. Λοιπόν, να καταλάβει το κράτος, η πολιτεία, να κάνουν τους ελέγχους, να πάει η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία, να κάνει τους ελέγχους, γιατί είμαι έτοιμος σε ανύποπτο χρόνο να πάω να ξανακάνω τους ελέγχους. Και τους ελέγχους δεν ξέρω πώς θα τους κάνω. Και αυτή την φορά ίσως να μην κλωτσήσουμε κάποια χαρτοκούτια, γιατί χαρτοκούτια κλωτσήσαμε εκεί πέρα. Τουλάχιστον να το ευχαριστηθούμε κιόλας. Να μας κατηγορούνε, που θα μας κατηγορούνε, γιατί ανατρίχιασε όλη η Ελλάδα τότε για τη λαϊκή. Ποια Ελλάδα, όλη η Ευρώπη, όλη η Ευρώπη έδειχνε τους βανδαλισμούς που κάναμε εδώ πέρα. Λοιπόν να κοιτάξουν να λάβουν τα μέτρα τους, γιατί αλλιώς θα τα λάβουμε εμείς. Δεν πρόκειται εμείς να αφήσουμε τους πολίτες, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ανυπεράσπιστους. Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Και δεν μας πτοούν όχι μία, δέκα άρσεις ασυλίας».

Ιδού και το σχετικό βίντεο.

Ο Μπαρμπαρούσης ομολογεί δημόσια, σε κανάλι, ότι αυτοί έκαναν έλεγχο στη λαϊκή αγορά, με το ψεύτικο επιχείρημα ότι η δημοτική αστυνομία κωλυσιεργούσε. Λέγοντας ότι «ο κόσμος μας ενθαρρύνει και μας λέει να συνεχίσουμε», εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί ότι οι βίαιες επιθέσεις στις λαϊκές αγορές δεν ήταν πρωτοβουλία των τοπικών βουλευτών της ΧΑ, αλλά γενική στρατηγική γραμμή της εγκληματικής οργάνωσης, που τη χάραξε ο φίρερ Μιχαλολιάκος και η ηγετική της ομάδα. 

Παραπέρα, προβάλλοντας αυτά τα γεγονότα και αυτές τις απόψεις, διακηρύσσει ανοιχτά ότι η βία είναι σύμφυτη με την ιδεολογία της ΧΑ, τον εθνικοσοσιαλισμό (δηλώνει απροκάλυπτα ότι ευχαριστιούνται να δέρνουν και να κακοποιούν μετανάστες!), και ότι χάρις στη βίαιη δράση τους αναπτύσσεται η επιρροή τους σε τμήματα του ελληνικού λαού. Θυμίζουμε τη δήλωση Μιχαλολιάκου, πως μετά τον on camera ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη από τον Κασιδιάρη, σύμφωνα με τα γκάλοπ εκείνης της εποχής είχε αυξηθεί η επιρροή τους κατά 1%!

Λίγες ημέρες πριν την 1η Ιούλη του 2014 που θα γινόταν η δίκη για τον παράνομο έλεγχο στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου στις 8 Σεπτέμβρη του 2012, ο Μπαρμπαρούσης πήγε μόνος του στο τοπικό κανάλι για να δηλώσει ότι θα ξανακάνουν ελέγχους στις λαϊκές αγορές, επειδή είχαν δήθεν ατονίσει οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία. Και δήλωνε με κυνισμό και νεοναζιστικό θράσος, ότι δεν θα περιοριστούν σε κλοτσοπατινάδα χαρτόκουτων, αλλά θα χτυπήσουν ανθρώπους, για να το ευχαριστηθούν κιόλας. Και ότι δεν τους τρομάζουν ούτε δέκα άρσεις της βουλευτικής τους ασυλίας.

Στη συνεδρίαση στις 9 Γενάρη του 2024, η συνήγορος υπεράσπισης του νεοναζιστή Χατζηδάκη υπέβαλε ερωτήσεις στη μάρτυρα Παπαζήση. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

Συνήγορος (Γκιζάνη): Οι πράξεις αυτές, όπως μας τις έχετε περιγράψει, τις θεωρείτε ότι είναι, επειδή είμαστε νομοταγείς πολίτες και ερχόμαστε να επιβάλλουμε τον νόμο και την τάξη, θεωρείτε ότι είναι ενέργειες νομοταγούς πολίτη;

Μάρτυρας Παπαζήση: Αυτές τις Χρυσής Αυγής;

Συνήγορος: Ναι.

Μάρτυρας: Οχι.

Συνήγορος: Αυτό είναι δική σας γνώμη.

Μάρτυρας: Αυτό, είναι αυτό που πλάσαραν εκείνη την εποχή. Είναι το φρούτο της εποχής, που αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να γίνουν αγαπητοί, λαοφιλείς και να προσφέρουν υπηρεσίες, από το παίρνοντας τη γιαγιούλα στο δρόμο από το φανάρι, μέχρι κοιτάξτε τι γίνεται στην λαϊκή. Δεν μπορεί κανένας να επιβάλει την τάξη, γι’ αυτό είμαστε εμείς, να βοηθήσουμε, ρε παιδί μου. Αυτή τη λογική.

Συνήγορος: Οι ενέργειες όμως αυτές, το να δίνω δημοσιότητα σε τέτοιες πράξεις, αν αληθεύουν έτσι όπως μας το έχετε περιγράψει, με τις κλωτσιές στους πάγκους και με τις στιχομυθίες στους άλλους, μην φοβάστε, και οι άλλοι αναθάρρησαν κάποιοι, όπως μας έχετε πει, διότι πήραν θάρρος ότι δεν θα έπεφτε ξύλο σε αυτούς. Ενώ δεν έχετε πει κάποιο περιστατικό ξυλοδαρμού, βιαιοπραγίας.

Μάρτυρας: Οχι. Αναθάρρησαν γιατί τους καθησύχασαν.

Συνήγορος: Πώς ένας λογικός και νοήμων άνθρωπος, ο οποίος κάνει κάποιες ενέργειες, και πάλι λέω, εάν αληθεύουν αυτά έτσι όπως τα έχετε περιγράψει, καλεί και δίνει δημοσιότητα σε τέτοιες ενέργειες; Μόνο στα πλαίσια της ευήθειας θα ήταν. Οχι στα πλαίσια ενός θράσους ή θάρρους, του να πούμε πόσο είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Είναι έτσι ή όχι;

Μάρτυρας:  Συνεχίστε το σκεπτικό σας.

Συνήγορος: Οχι, το σκεπτικό μου είναι αυτό. Ποια είναι η λογική.

Μάρτυρας: Το εξήγησα πριν.

Συνήγορος: Ή δεν έγιναν ενέργειες παράνομες…

Μάρτυρας: Οχι, το εξήγησα πριν. Επρεπε να δείξουν το λαϊκό τους πρόσωπο, κάνοντας και αυτό.

Πρόεδρος: Το είπε, αυτή είναι η απάντηση.

Δε θα προσθέσουμε κάτι περισσότερο απ’ αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Τα λεχθέντα από τη συνήγορο υπεράσπισης τα αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.

 

Δεν μας νοιάζει η άδεια, το χρώμα του δέρματος μας νοιάζει

 

Η απόλυτη ομολογία για τις διαθέσεις και για την οργανωμένη βίαιη δράση της Χρυσής Αυγής ήρθε από τον τότε βουλευτή Νικόλαο Μίχο, ο οποίος έχει κάνει έφοδο με το τάγμα του στις 31 Αυγούστου 2012 στο παζάρι της Ιστιαίας στην Εύβοια και απειλούσε ότι «θα χαλάσουμε το παζάρι».

Στο σχετικό βίντεο ο Μίχος λέει: «Και κανένας Ελληνας να μην έχει άδεια, δεν μας ενδιαφέρει, οι Ελληνες θα δουλέψουνε». Αλλος χρυσαυγίτης νιώθει την ανάγκη να διευκρινίσει για όποιον δεν κατάλαβε: «Για τους αλλοδαπούς μιλάμε, αυτοί είναι και το πρόβλημα». Συνεχίζει ο Μίχος: «Για να μη γίνουνε έκτροπα, περιμένω από σας σε μισή ώρα, θα είμαστε εδώ, θα μας φέρετε τις άδειες εδώ. Αν δεν μας φέρετε τις άδειες, είστε εσείς υποχρεωμένος να βάλετε την αστυνομία και να τους διώξει».

Τον Νοέμβρη του 2012, εμφανίστηκε στη λαϊκή αγορά των Σερρών το τάγμα εφόδου της ΧΑ και παρουσία της αστυνομίας το στέλεχος του πυρήνα της ΧΑ Θ. Τζαμπάζης δήλωνε: «Οπως είδατε, δεν υπάρχει κανείς αλλοδαπός. Αλλά εάν υπήρχε, θα είχαμε προβεί σε έλεγχο. Δεν θέλουμε τους ξένους στην Ελλάδα, γιατί τα προϊόντα που διακινούν είναι προϊόντα λαθρεμπορίου». 

Αυτό ήταν το πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογούν οι νεοναζιστές της ΧΑ την άγρια επίθεση κατά μεταναστών μικροπωλητών, που έκαναν τις λαϊκές αγορές ανά την Ελλάδα.

Τον Φλεβάρη του 2013, ο Γρέγος, συνεπικουρούμενος από τάγμα εφόδου, είχε κάνει παράνομο έλεγχο σε πανηγύρι της Κοζάνης, το εννιαήμερο, που ξεκινά κάθε χρόνο την τρίτη Τρίτη του Οκτώβρη. Υπάρχει βίντεο που αναφέρει: 

«Στη δράση των παράνομων μικροπωλητών στις λαϊκές αγορές και τις εμποροπανηγύρεις αναφέρθηκε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αντώνης Γρέγος με αφορμή το εννιαήμερο της Κοζάνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, κλιμάκιο της ΧΑ (σ.σ. τάγμα εφόδου) θα βρίσκεται στο χώρο προκειμένου να ελέγξει τις άδειες των αλλοδαπών μικροπωλητών. Και πρόσθεσε, ότι αστυνομία και δημοτική αστυνομία οφείλουν να προβούν σε έλεγχο για την νομιμότητα της συμμετοχής του καθενός αλλοδαπού.

Γρέγος: Ασκούνε βία οι παράνομοι πωλητές. Εχουνε ασκήσει βία κατ’ επανάληψη. Εχουνε κτυπήσει ανθρώπους στις λαϊκές. Ασκούνε βία παντού, είναι παράνομοι. Οπότε ένας παράνομος δεν μπορεί να επικαλείται το νόμο. Ελεγχοι θα γίνονται παντού. Στα πανηγύρια και στα νοσοκομεία και στις λαϊκές και στους δημόσιους οργανισμούς».

Περιττεύει να τονίσουμε πως πρόκειται για μεγάλο ψέμα, απ’ αυτά που συνηθίζουν τα εγγόνια του Γκέμπελς, ότι οι μετανάστες μικροπωλητές ασκούσαν βία. Δασκάλεψαν τον Γρέγο να το πει, προκειμένου να δώσει νομιμοφάνεια στη γενική στρατηγική γραμμή της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ να διεξάγει παράνομους και βίαιους ελέγχους παντού, στοχοποιώντας τους μετανάστες.

 

Στρατηγική γραμμή του νεοναζιστικού εγκληματικού μορφώματος

 

Στην ίδια στρατηγική γενική γραμμή της ΧΑ εντάσσονταν και οι βίαιες επιθέσεις στις πλατείες και τους δρόμους γύρω απ’ αυτές, όπως π.χ. στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και την πλατεία Αττικής, προκειμένου να εκδιώξουν απ’ αυτές τους μετανάστες, ξυλοκοπώντας τους και σπάζοντας μαγαζιά.

Συμπληρωματικά θα αναφέρουμε την προσωπική μας εμπειρία από τη λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε Τετάρτη στην οδό Φυλής (παράλληλος στην Αχαρνών) και αυτήν που γίνεται κάθε Σάββατο ή στην οδό Αλκαμένους ή στη Μιχαήλ Βόδα (εναλλάσσεται η τοποθεσία), κοντά στο διαβόητο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Μέχρι τη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα, δύο σωματώδεις χρυσαυγίτες παρευρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργία τους, επόπτευαν και ασκούσαν τρομοκρατία. 

Στις 17 Σεπτέμβρη του 2011, ο Κασιδιάρης το διακήρυξε δημόσια σε ομιλία του, που είναι καταχωρημένη στο Φάκελο giorthneolaias Αναγνωστέο Εγγραφο 327 (του Μιχαλολιάκου), παράρτημα 13.3, βίντεο M2U01423.MPG. Παραθέτουμε τμήμα αυτού του βίντεο, στο οποίο ο Κασιδιάρης παρουσιάζει το στρατηγικό στόχο της ΧΑ, να επιτίθενται οι νεοναζιστές της εγκληματικής οργάνωσης στις πλατείες:

«Αυτό που μετράει είναι η οργάνωση η οποία διαθέτουμε. Σας καλώ όλους λοιπόν να οργανωθείτε στις τάξεις της ΧΑ. Να εγγραφείτε μέλη στο Μέτωπο Νεολαίας της ΧΑ. Να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας σ’ αυτή την προσπάθεια. Ο στόχος είναι όλα αυτά που δείξαμε τώρα να επαναληφθούν και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον χρόνο που έρχεται. Θα φέρω σαν παράδειγμα την συγκέντρωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. που ήταν της πλάκας τόσο από άποψη συμμετοχής των χρυσαυγιτών όσο και από άποψη αποδοχής από τον κόσμο της Ραφήνας) που προκάλεσε τα γνωστές αντιδράσεις. Τέτοιου είδους συγκεντρώσεις είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουν σε κάθε πλατεία των Αθηνών, σε κάθε πόλη της Αττικής. Για το λόγο αυτό οργανώνουμε αγωνιστικούς πυρήνες πλέον παντού. Οπως έγινε ο πυρήνας των ανατολικών προαστίων και ξεκίνησε με ανοικτή συγκέντρωση. Ετσι πρέπει να δημιουργηθούνε πυρήνες σε κάθε περιοχή».

Απ’ όλο το υλικό που παρουσιάσαμε αποδείχτηκε, χωρίς να υπάρχει η παραμκρή αμφιβολία, ότι οι βίαιοι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές, στις εμποροπανηγύρεις, στις πλατείες των Αθηνών και των πόλεων της Αττικής, ήταν στρατηγική γραμμή χαραγμένη από τον φίρερ Μιχαλιλολιάκο και την ηγετική παρέα του, το επταμελές Πολιτικό Συμβούλιο. 

 

Αμηχανία, αδιέξοδο και πλήρης αδυναμία αντιμετώπισης του κατηγορητήριου

 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Δ. Παπαδέλης (Μιχαλολιάκου) και Ε. Ειρηνάκης (Λαγού), μέσω ερωτήσεων στις μάρτυρες Μπαουστάνου και Παπαζήση, επιχείρησαν να λάβουν αρνητικές απαντήσεις, προκειμένου να καλλιεργήσουν αμφιβολίες υπέρ των εντολέων τους. Για το αν τη γραμμή για τους ελέγχους -και μάλιστα βίαιους- τη χάραξαν αυτοί. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και απαντήσεις.

Παπαδέλης: Πείτε μου, λοιπόν, και κάτι άλλο. Μέχρι σήμερα -αυτά έγιναν το 2012- μέχρι σήμερα έχουν περάσει δώδεκα χρόνια περίπου, έχετε μάθει αν αυτή η απόφαση, να έρθει να γίνει έλεγχος στη λαϊκή Μεσολογγίου από το τάδε κλιμάκιο του τάδε κόμματος της εποχής εκείνης, ήταν κεντρικά σχεδιασμένη, ήταν από την Αθήνα, ήταν από το υπερπέραν, δεν ξέρω, από πουθενά, μάθατε μέχρι σήμερα;

Μάρτυρας Μπαουστάνου: Οχι.

Παπαδέλης: Ευχαριστώ πολύ.

Ειρηνάκης: Ναι, με ενδιαφέρει, γιατί κάνει κρίση και λέει ότι αυτή η ενέργεια, στα πλαίσια της δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, δόθηκε από την Αθήνα με εντολή, για να γίνει αυτή η ενέργεια. Αυτό με ενδιαφέρει εμένα. Πώς το ξέρετε αυτό; Από ποια… Είπατε δηλαδή, δεν μπορεί ένας βουλευτής να πάρει τέτοια πρωτοβουλία από μόνος του, πρέπει να έχει εντολή. Σας είπα πριν από λίγο, δεν μου απαντήσατε. Σε αυτό που μου είπατε τώρα εδώ. Από ποιο στοιχείο, 12 χρόνια τώρα, γνωρίζετε ότι έδωσε εντολή, φέρονται, ο κύριος Λαγός ή ο κύριος Μιχαλολιάκος στον κύριο Μπαρμπαρούση να κάνει αυτήν την ενέργεια.

Μάρτυρας Παπαζήση: Εγώ δεν ξέρω αν έδωσε ο κύριος Λαγός ή ο κύριος Μιχαλολιάκος.

Ειρηνάκης: Δεν έχω άλλη ερώτηση κυρία Πρόεδρε.

Ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές των Νομικών Σχολών γνωρίζουν ότι οι μάρτυρες, εκτός αυτών της υπεράσπισης της κατηγορίας, δεν έχουν πρόσβαση, όχι μόνο στη σχηματισθείσα δικογραφία (που για την εγκληματική οργάνωση ΧΑ καταλαμβάνει χώρο δεκάδων χιλιάδων σελίδων, συνοδευόμενων από άπειρα βίντεο και ηχητικά) και στην ιστορική απόφαση 2644/2020 (όγκου 12.746 σελίδων), αλλά ούτε και στις δικές τους καταθέσεις, προανακριτικές, ανακριτικές και στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού. Ετσι, δεν είναι δυνατό να εκφέρουν γνώμη για ερωτήσεις σαν αυτές που υπέβαλαν οι υπερασπιστές του Μιχαλολιάκου και του Λαγού.

Η τακτική τους να υποβάλουν αυτή την ερώτηση στις δύο μάρτυρες φανερώνει αμηχανία, αδιέξοδο κα πλήρη αδυναμία να ανατρέψουν τόσο το κατηγορητήριο όσο και την ιστορική απόφαση 2644/2020. 

 

Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων

 

Θα κλείσουμε αυτό το ρεπορτάζ παραθέτοντας αποσπάσματα από τις καταθέσεις των μαρτύρων Β. Μπαουστάνου (δημοτική αστυνομικός) και Α. Παπαζήση (συνταξιούχος εκπαιδευτικός που είχε πάει στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου για να ψωνίσει), στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού και στο δικαστήριο του δεύτερου βαθμού.

Η Β. Μπαουστάνου στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών είχε καταθέσει ανάμεσα στα άλλα:

«Είδαμε μια ομάδα ανθρώπων στα πεντακόσια μέτρα από εκεί που είχαμε δώσει το ραντεβού. Οχι δεν ήταν μέσα στη λαϊκή η ομάδα αυτή, ήταν έξω, καμιά εικοσαριά άτομα, έτσι με μαύρα ρούχα, είχαν και κάποια με την Χρυσή Αυγή στο πίσω μέρος. Οχι δεν ήταν όλοι με το σήμα της ΧΑ και ήταν και ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης…

Το κλίμα από αυτά που λέγανε είναι ότι δεν γίνονται οι έλεγχοι σωστά… και δύο τρεις λέγοντας αφού δεν έρχεστε μαζί μας θα πάμε μόνοι μας…

Οταν είπαν πάμε μόνοι μας εγώ δε κατάλαβα ότι θα πάνε να κάνουνε αυτό που ακολούθησε μετά. Υπήρχε δηλαδή ένας επιθετικός ας πούμε τόνος φεύγουμε και πάμε μόνοι μας και αφήστε μας…

Επειδή έχω ξαναπάει τη λαϊκή δεν υπήρχε η συνηθισμένη ροή. Ναι αυτή η μαζική προσέλευση των ατόμων αυτών μου δημιούργησε ένα αίσθημα φοβίας…

Ηταν μια ομάδα ανθρώπων, άνδρες με μαύρα ρούχα να μπαίνουν στη λαϊκή, μετά αυτό που είδα στο τέλος τα πεσμένα αντικείμενα τον κόσμο φοβισμένο…

Ελάτε να δούμε εάν κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Ναι είπαν ότι θα πάνε μόνοι τους να κάνουν έλεγχο, αφού δεν πηγαίνουμε μαζί τους…

Επικεφαλής από τον τρόπο και την συμπεριφορά ήταν ο βουλευτής μετά ο αστυνομικός και μετά οι υπόλοιποι».

Στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, στις 9 Γενάρη του 2024, κατέθεσε:

 

Ερωτήσεις της προέδρου και απαντήσεις της Β. Μπαουστάνου

 

– Συντεταγμένοι.

Όταν προχώρησαν μπροστά.

Ναι, όταν προχώρησαν μπροστά σε εμάς.

Τους βλέπατε δηλαδή από πίσω εσείς;

Ναι.

Δηλαδή δεν μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτό που σας ρωτάω; Σε κάποια φάση τους είδατε συντεταγμένους ή όχι;

Συντεταγμένους τους είδα, όταν έφυγαν από εμάς, από το σημείο, να μπαίνουν μέσα· μετά δεν είδα πώς.

Προσωπικά οπτικά δεν μπορώ να πω “επέλασης”, όμως είχαν μία ότι πάνε μαζί σαν… Έτσι όπως τους έβλεπα, ότι “Πάμε μαζί”… Οπτικά να τους δω ανά δυο σαν παρέλαση δεν το είδα.

Επέλαση σας είπα, όχι παρέλαση. Είχαν μια επιθετικότητα;

Ναι, αυτό σίγουρα.

Φώναζαν; Ελεγαν κάτι;

Ναι, αυτό.

Πείτε μου τι συγκεκριμένα.

Σίγουρα αυτό, υπήρχε μια ένταση. Ενιωθα ότι περικύκλωσαν. Και “Θα πάμε” και “δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας”… Υπήρχε μια ανταλλαγή.

Αισθανθήκατε φόβο εσείς όταν σας περικύκλωσαν;

Ναι, υπήρχε μία… Κάπως διαφορετικά, δεν ήταν ένα

– Εξέπεμπαν ένα τρομοκρατικό κλίμα δηλαδή;

Σίγουρα. Οταν σου λένε “Δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου” και “Ηρθαμε εμείς για να βάλουμε τα πράγματα” και “Αμα δε γίνει σωστός ο έλεγχος, ξέρουμε εμείς τι θα κάνουμε”. Υπήρχαν σαν απειλές, υπήρχε στον αέρα ένα…

Δεν είναι μόνο τι λες, είναι και πώς το λες. Το έλεγαν με ένταση;

Ναι, σίγουρα.

Αφ’ υψηλού σας απευθύνονταν, ενώ είσαστε υπάλληλοι και είσαστε με στολή και σας έβλεπαν.

Ναι.

 

Ερωτήσεις της Εισαγγελέα και απαντήσεις της Β. Μπαουστάνου

 

– Τα άτομα αυτά, η αρχική ομάδα των 20 ατόμων, είχαν κάποια διακριτικά της Χρυσής Αυγής;

Ναι.

Τι διακριτικά;

Φορούσαν μαύρες μπλούζες και στην πλάτη είχαν το σήμα της Χρυσής Αυγής.

Αυτός ο αστυνομικός που είπατε ότι σας πλησίασε, η συνοδεία του κυρίου Μπαρμπαρούση, πώς λεγόταν; Ξέρετε;

Δε θυμάμαι

Ναι, μαζί ήταν, μου μίλησε ο κύριος Μακρής και…

Δηλαδή κατ’ εξοχήν μιλούσατε με τον κύριο Μακρή και με τον κύριο Μπαρμπαρούση;

Ναι.

Μήπως σας ανέφεραν ότι θέλουν να δουν αν κάνετε σωστά τη δουλειά σας;

Τώρα δεν ξέρω γιατί ήρθε.

Λέω, αν το ανέφεραν ρητώς ότι δεν κάνατε σωστά την δουλειά σας.

Ναι, το ανέφεραν.

Τι;

Στην αρχή ήταν σε στυλ ότι ήρθαμε να σας βοηθήσουμε, να δούμε πώς γίνεται ο έλεγχος, να ζητάτε εσείς τα χαρτιά και αν δεν υπάρχουν τα χαρτιά. Κάπως έτσι δηλαδή. Με αυτή την λογική.

Ναι. Ειπώθηκε αυτό;

Ναι, ειπώθηκε. Υπήρχαν

 

Ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης τα κατηγορίας Θ. Θεοδωρόπουλου

 

– Ελάχιστες, κυρία πρόεδρε. Είπατε στην κυρία εισαγγελέα ότι ο κύριος Μακρής ήταν υποψήφιος βουλευτής, που δεν εξελέγη. Με ποιο κόμμα;

Την Χρυσή Αυγή; Δεν θυμάμαι, την Χρυσή Αυγή, φαντάζομαι.

Θέλω κατηγορηματικά να ακούσετε κάτι και να μας απαντήσετε. Κυρία πρόεδρε, είναι ένα ενημερωτικό σημείωμα που είχε αναγνωσθεί, του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, θα σας το δώσω, είναι το 3828.pdf της δικογραφίας. Υπάρχει μια απομαγνητοφωνημένη τριών τεσσάρων σειρών απόδοση του τι συνέβη εκεί. Ομιλεί ο βουλευτής, κύριος Μπαρμπαρούσης, προς κάμερα, “αφού κωλυσιεργούσαν και δεν είχαν σκοπό να κάνουν έλεγχο…”, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι, κωλυσιεργούσατε εσείς και δεν θέλατε να κάνετε έλεγχο;

Οχι.

Αρα δεν είναι αλήθεια αυτό;

Οχι.

Και συνεχίζει βουλευτής και αρχιφύλακας σχεδόν ταυτόχρονα, βουλευτής: “Τον κάναμε εμείς”, αρχιφύλακας: “κάναμε εμείς τον έλεγχο”. Από αυτά υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έκαναν τον έλεγχο, ανεξάρτητα αν είδατε ή δεν είδατε εσείς; Από αυτά που σας διάβασα και τα είπανε στην κάμερα.

Ερμηνεία είναι αυτό, δεν χρειάζεται να μας πει.

Κυρία πρόεδρε, γνωρίζετε, φαντάζομαι, γιατί είχε απαλλαγεί ο κύριος Μπαρμπαρούσης.

Τελειώσατε, κύριε συνήγορε;

Πείτε μου κάτι άλλο. Επικεφαλής αυτής της ομάδας των δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, όπως τους περιγράψατε, υπήρχε;

Επικεφαλής ήταν ο κύριος Μπαρμπαρούσης που συνοδευόταν από τον κύριο Μακρή.

Αρα για να το δούμε, στην 3771, κυρία πρόεδρε. Λέτε “Επικεφαλής, από τον τρόπο και την συμπεριφορά ήταν ο βουλευτής, μετά ο αστυνομικός, ο κύριος Μακρής, και μετά οι υπόλοιποι”, έτσι είναι;

Ναι.

Είπατε ότι από αυτά που συνέβησαν από τον κύριο αντιδήμαρχο πήρατε την εντολή να φύγετε, έτσι δεν είναι; Οτι ο αστυνομικός που θα σας συνόδευε ενημερώθηκε από εσάς, γιατί δεν ήταν από την αρχή για το τι συνέβη και επικοινώνησε κι εκείνος με την υπηρεσία του και τι του είπε η υπηρεσία του, από ό,τι ξέρετε;

Να απομακρυνθούν.

Αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα εκεί ήταν ένα φυσιολογικό, ένα συνηθισμένο γεγονός;

Οχι.

Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε, αφού το πληροφορήθηκε και η αστυνομία, ποιος ήταν; Εγινε καμία σύλληψη κάποιου;

Οχι.

Γνωρίζετε εάν αμέσως μετά υπήρξε προφορική καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα για αυτά που συνέβησαν, αν υπήρξε και πώς αντέδρασε η αστυνομία σε αυτό;

Θυμάμαι μετά που έγινε λίγο αντίδραση και με βίντεο και με την κυρία Παπαζήση, δηλαδή μετά ξεκίνησε λίγο και το ανασύρανε.

Την ημέρα εκείνη;

Οχι..

– Δεν ξέρετε. Καλώς, ευχαριστώ, κυρία πρόεδρε

 

Ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορίας Κ. Σκαρμέα

 

Το είπατε εδώ και στην πρωτόδικη απόφαση ότι σας έλεγε ο κόσμος ότι οι αλλοδαποί μικροπωλητές άρχισαν να τρέχουν όταν είδαν τους Χρυσαυγίτες. Μπορείτε να πείτε στο δικαστήριο για ποιο λόγο τρέχανε στην θέα των Χρυσαυγιτών οι αλλοδαποί μικροπωλητές;

Το ξέρει αυτό;

Αν σας είπε ο κόσμος ή αν η ίδια το κρίνετε με βάση αυτά που είδατε, επειδή τους είδατε κι εσείς σαν ομάδα, για ποιο λόγο να τρέξουν οι μικροπωλητές στη θέα των Χρυσαυγιτών, που ήταν τότε και νόμιμο πολιτικό κόμμα;

Φαντάζομαι ότι ήταν ομάδα έτσι όπως τους είδαν, γιατί είναι και μικρές περιοχές εκεί, στον φόβο για τη ζωή τους… δεν ξέρω… θα ένιωσαν κάποια φοβία.

Γιατί αυτό που είπατε για τη ζωή τους, έχετε πει ότι εμάς μας φοβούνται οι μικροπωλητές για τον έλεγχο και την κατάσχεση. Στη θέα των Χρυσαυγιτών φοβούνται τη βιαιοπραγία. Το βεβαιώνετε και σήμερα;

Ναι.

Πόσα χρόνια ήσασταν εσείς Δημοτική αστυνομία στο Μεσολόγγι, πριν το 2012;

5 – 6 χρόνια… εκεί.

Σας είχε τύχει ποτέ να έρθει ξανά κάποιο νόμιμο πολιτικό κόμμα μαζί σας να σας πει “να κάνουμε εμείς ελέγχους”;

Οχι.

Οχι μόνο στη λαϊκή. Οπουδήποτε αλλού, να έρθει κάποιο κόμμα με βουλευτή επικεφαλής και να μπει μέσα στη λαϊκή ή οπουδήποτε αλλού, να κάνει αυτό που έκανε εκείνη την ημέρα.

Οχι.

Ευχαριστώ.

 

Ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορίας Θ. Καμπαγιάννη

 

Συμπληρωματικά, από την εμπειρία σας και σαν υπάλληλος, αλλά και σαν άνθρωπος που όπως και όλοι μας έχουμε πάει σε μια λαϊκή, έχετε πετύχει ποτέ πολιτικό κόμμα να παρέμβει σε μια λαϊκή, να κάνει μια πολιτική παρέμβαση;

Οχι. Πολιτική παρέμβαση, τι εννοείτε;

Το να είναι κάποιος με ντουντούκα και να φωνάζει για μια συγκέντρωση. Το να μοιράζει φυλλάδια.

Α, ναι. Εννοείται.

Η εικόνα την οποία είχε η Χρυσή Αυγή, την οποία είδατε εσείς εκείνη την ημέρα, ήταν αντίστοιχη; Ηταν η εικόνα κάποιων ανθρώπων οι οποίοι καλούσαν σε κάτι;

Οχι, ήταν διαφορετικό.

Μοίραζαν κάποια φυλλάδια; Είχαν μια τέτοιου τύπου πρόθεση;

Οχι, εξαρχής. Ηταν διαφορετική η πρόθεση.

Γυναίκες είχε η συγκεκριμένη ομάδα;

Οχι.

Δηλαδή η εικόνα που περιγράψατε, των ατόμων με τα μαύρα ρούχα και τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, αφορά αποκλειστικά άντρες.

Ναι.

Αρμοδιότητα να σας ελέγξει κάποιος εσάς αν κάνετε τη δουλειά σας, ποιος έχει;

Εμείς επειδή είμαστε δημοτικοί υπάλληλοι, προϊστάμενο είχαμε τον αντιδήμαρχο άμεσα.

Αν υπήρχε μια καταγγελία από τον οποιονδήποτε ότι εσείς δεν κάνετε τη δουλειά σας, ποια θα ήταν η σωστή υπηρεσιακή ενέργεια;

Υπηρεσιακά είναι η Δημοτική Αρχή. Ο αντιδήμαρχος.

Εχω εγώ την εικόνα ότι δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Σε ποιον θα έπρεπε να απευθυνθώ;

Στη Δημοτική Αρχή. Κάνεις μια καταγγελία.

Εγινε κάποια τέτοια καταγγελία, ότι εσείς δεν κάνατε τη δουλειά;

Οχι. Ο,τι παράπονα είχαμε, πρέπει να γίνονται στο γραφείο μας.

Προσπαθώ να καταλάβω τι ζήτησε ο αστυνομικός ο οποίος συνόδευε τον Μπαρμπαρούση.

Ζήτησε να μας συνοδεύει, να ζητάμε εμείς τα χαρτιά και σε περίπτωση που δεν έχουν τα έγγραφα, άφησε να εννοηθεί ότι “θα δούμε”. Να κάνουμε δηλαδή μαζί τον έλεγχο.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός – συνοδός… τι εννοούμε αστυνομικός του Μπαρμπαρούση; Είναι ο αστυνομικός που δίνει η Βουλή στον κάθε βουλευτή για να τον συνοδεύει;

Ναι. Εγώ έτσι κατάλαβα. Οτι είναι η προσωπική του φρουρά.

Αρα, έχει αρμοδιότητα η προσωπική φρουρά ενός βουλευτή, να αξιώνει τέτοιου τύπου έλεγχο;

Ούτε αυτός, ούτε ο καθένας δεν έχει.

Ούτε ο ίδιος ο βουλευτής. Αλλά επειδή ο άλλος είναι αστυνομικός.

Εχει απαντήσει.

Η εικόνα των αντικειμένων τα οποία είδατε εσείς… Αυτά τα αντικείμενα, υπήρχε και μία σιδεριά πάνω στην οποία έβαζαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα;

Ναι, συνήθως έχουν μια σιδεριά.

Δηλαδή υπήρχε μια σιδεριά…

Υπάρχουν τα χαρτόκουτα…

Και πάνω στα χαρτόκουτα βάζουν…

Ναι.

Ολο αυτό είχε ανατραπεί;

Ναι.

Επειδή υπάρχει βίντεο που θα το δει το δικαστήριό σας, η εικόνα είναι αυτή που θέλω να δείξω στη μάρτυρα. Για να καταλάβουμε ότι εδώ πέρα υπάρχει μια κατασκευή και πάνω σ’ αυτή την κατασκευή υπάρχουν τα χαρτόκουτα και τα αντικείμενα. Είναι το 68ο δευτερόλεπτο του βίντεο. Αυτή την εικόνα είδατε εσείς;

Ναι.

Αρα, ήταν πεσμένη η σιδεριά ολόκληρη και όλα τα αντικείμενα που ήταν επάνω.

Ναι.

Εσείς όταν διαπιστώνετε ότι κάποιος είναι παράνομος, κάνετε αυτού του τύπου την ενέργεια;

Επειδή πολλές φορές υπάρχουν και αντιδράσεις, δεν γίνεται πάντα με μία τάξη… δηλαδή όταν λέμε κατάσχεση, δεν μπορείς να πάρεις…

Οταν γίνεται κατάσχεση, έρχεται η Αστυνομία που τα παραλαμβάνει και τα καταστρέφει.

Ναι, αυτό. Σαν βία εννοείτε;

Ναι. Εχετε κάνει ποτέ εσείς αυτή εδώ…

Δεν κάνεις πράξεις βίας.

Προσπαθώ να καταλάβω, αν αυτό εδώ είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας. Γιατί θα ακούσουμε ότι αυτή εδώ είναι η νομιμότητα. Είναι κομμάτι των δικών σας καθηκόντων να κάνετε αυτή την ιστορία; Να ανατρέπετε π.χ πάγκους;

Οχι. Αλλά και με σειρά να τα έπαιρναν, και πάλι…

Εγώ προσπαθώ να δω τι έκαναν. Δεν υποθέτω. Εχουμε την εικόνα, την επιβεβαιώσατε, ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας και σας ρωτάω αν εσείς κάνετε αυτό το πράγμα. Αν ανατρέπετε πάγκους και σκορπάτε κάτω και κλοτσάτε αντικείμενα, όπως δείχνει το βίντεο. Κάνετε κάτι τέτοιο;

Οχι. Τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να μην είμαστε βίαιοι.

Και σε κάθε περίπτωση, έρχεται η Αστυνομία προκειμένου να κάνει τα νόμιμα.

Ναι.

Στο δικαστήριο, το Πλημμελειοδικείο το οποίο συνεδρίασε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θυμάστε αν παρέστη οποιοσδήποτε παθών; Ανεξάρτητα αν οι παθόντες ήταν νόμιμοι ή παράνομοι. Παθόντες παράνομης βίας, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας…

Νομίζω δεν ήταν.

Απ’ αυτούς που σηκώθηκαν κι έφυγαν, που φοβήθηκαν τη βιαιοπραγία;

Οχι.

Αυτό σε σχέση με το ποιος παρέστη στο συγκεκριμένο.

Η Α. Παπαζήση στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών είχε καταθέσει ανάμεσα στα άλλα:

Μια ομάδα ανθρώπων ομοιόμορφα ντυμένων με μαύρα ρούχα με τα εμβλήματα και τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής…

εγώ είδα ένα άγημα ανθρώπων ήταν σε παράταξη και πέρασε μπροστά από εμάς…

Το είδα με τα μάτια μου ότι αυτοί είχαν ανατρέψει δύο τουλάχιστον πάγκους. Χρησιμοποιώ την λέξη άγημα γιατί ήταν, δεν ξέρω πώς να το πω, μια στρατιωτική παράταξη, ο ένας πίσω από τον άλλον και δυάδες. Είχαν την δυνατότητα να κινούνται έτσι στο χώρο της λαϊκής, έλεγαν τους γύρω μη «φοβάστε εμείς δεν ήρθαμε για εσάς, μη φοβάστε για άλλους ήρθαμε…

Περνώντας από μπροστά μου… φωνασκώντας λέγοντας «και αυτό εδώ και εκείνο εκεί και αυτός παράνομος και εκείνος παράνομος, σκατά εδώ σκατά εκεί μετά συγχωρήσεως. Το παράνομο που λέγανε ήτανε για τους μικροπωλητές οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τους πάγκους τους, μικροπωλητές αλλοδαποί που μπορεί να μην είχαν άδεια..

Το «και αυτός παράνομος, και αυτός παράνομος» το λέγανε αυτοί που περιτριγύριζαν τον βουλευτή και κλωτσούσαν ό,τι είχε απομείνει …

«ποιοι είστε εσείς με ποια δικαιοδοσία έρχεστε εδώ πέρα, με ποια αρμοδιότητα παίρνετε το νόμο στα χέρια σας κα κάνετε όλα αυτά που κάνετε…

Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η αστυνομία το κάνουμε εμείς.

Στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, στις 9 Γενάρη του 2024, η μάρτυρας Α. Παπαζήση, με τις απαντήσεις που έδωσε κατά την εξέτασή της από την πρόεδρο, την εισαγγελέα και τους συνηγόρους υπεράσπισης της κατηγορίας, επιβεβαίωσε απόλυτα αυτά που είχε καταθέσει στον πρώτο βαθμό. Δεν παραθέτουμε τους σχετικούς διαλόγους για την οικονομία του χώρου, μιας και το ρεπορτάζ πήρε ήδη μεγάλη έκταση. Για όποιον/α θελήσει περταιτέρω ενημέρωση, είμαστε διαθέσιμοι.

ΥΓ. Ακούστηκε κατά κόρον από συνηγόρους των νεοναζιστών και από τον εκ των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ Λαγό, ότι είναι αδιανόητο να συζητάμε, μετά από 12 χρόνια, για ένα παραγεγραμμένο πλημμέλημα. Θυμίζουμε, ότι στον πρώτο βαθμό είχε υποβληθεί από το συνήγορο υπεράσπισης του νεοναζιστή Μπαρμπαρούση ένσταση, ώστε να μην υποβάλλουν ερωτήσεις στους μάρτυρες της υπόθεσης (λαϊκή αγορά Μεσολογγίου) οι συνήγοροι υπεράσπισης της κατηγορίας. Ακόμα και η εισαγγελέας Α. Οικονόμου (που στο τέλος εισηγήθηκε την αθώωση των εγκληματιών νεοναζιστών) είχε προτείνει την απόρριψη της ένστασης. 

Το δικαστήριο, με παρεμπίπτουσα απόφασή του, είχε απορρίψει την ένσταση. Παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα από την ιστορική απόφαση 2644/2020 (σελίδες 3749-3751):

«Στο σημείο αυτό της δίκης ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση Παναγιώτης Κορατζόπουλος… υπέβαλε προφορικά ένσταση-αντιρρήσεις λέγοντας, ότι δεν νομιμοποιείται η Πολιτική Αγωγή να ερωτήσει τον μάρτυρα καθόσον η πράξη έχει χαρακτηριστεί πλημμεληματική και έχει κριθεί αμετάκλητα.

Η Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, επί της παραπάνω ένστασης-αντιρρήσεων της υπεράσπισης πρότεινε να απορριφθεί η παραπάνω ένσταση

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω και δεδομένου ότι για την στοιχειοθέτηση του ως άνω εγκλήματος (σ.σ. της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΚ) αρκεί η επιδίωξη κακουργημάτων, η κρινόμενη ένσταση σύμφωνα με την οποία δεν νομιμοποιείται η Πολική Αγωγή να ερωτήσει καθ’ ότου η πράξη η οποία και κρίθηκε αμετάκλητη είναι πλημμεληματική ελέγχεται αβάσιμη και απορριπτέα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Απορρίπτει την ένσταση-αντιρρήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Παναγιώτη Κορατζόπουλου περί απαγόρευσης των σχετικών ερωτήσεων από τους πληρεξουσίους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής προς τον παραπάνω μάρτυρα για την συγκεκριμένη υπόθεση της Λαϊκής Αγοράς στο Μεσολόγγι στις 8 Σεπτέμβρη του 2012. 

Κρίθηκε αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο Κορυδαλλού

Κορυδαλλός 11 Απρίλη του 2017».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις