Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Mαζική συγκέντρωση και πορεία των οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας

Με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση, συνεχίζεται η μαχητική πανελλαδική κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα και..

Με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση, συνεχίζεται η μαχητική πανελλαδική κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα και των εργαζομένων στις Κατασκευές, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους.

Οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις Κατασκευές από όλη τη χώρα έχουν καταφθάσει στην Αθήνα και πορεύονται φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αυξήσεις στους μισθούς, Συμβάσεις κλαδικές, για κάθε εργοδότη υποχρεωτικές», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, τα ένσημα ζητάμε και κάνουμε απεργία» και «Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές». 

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. 

Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί.

Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές βρίσκονται για δεύτερη μέρα σήμερα στον δρόμο για τη Συλλογική Σύμβαση, τα μεροκάματα και την ασφάλιση, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας έφερε στην Αθήνα οικοδόμους από όλη τη χώρα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων για πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και διαδήλωση που θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας. Έτσι, οι εργαζόμενοι που από χτες έχουν νεκρώσει εργοτάξια, μικρά και μεγάλα έργα και οικοδομές σε όλη τη χώρα, ενώθηκαν σε κοινή απεργιακή συγκέντρωση. Οικοδόμοι από τα Γιάννενα έως τη Μεσσηνία, από την Πάτρα έως την Κρήτη, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία έως τα νησιά, διαδήλωσαν πίσω από τα πανό των κλαδικών συνδικάτων, μαζί με τους εργαζόμενους στην Αττική, τα επιχειρησιακά σωματεία σε έργα όπως το Ελληνικό και η γραμμή 4 του Μετρό.

Τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο έχουν επίσης πάρει οι μισθωτοί τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων στις Κατασκευές. Όλοι μαζί επιβεβαίωσαν την επιλογή τους να βαδίσουν στον δρόμο του αγώνα, δηλώντας το «παρών» στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Είμαστε ένα μπόι ψηλότεροι, γιατί σπάσαμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας», σχολίασε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων στο Ελληνικό, χαιρετίζοντας την πίεση που άσκησαν οι αγώνες στην εργοδοσία ώστε να καταθέσει χτες πρόταση για Σύμβαση με αυξήσεις 20% στα μεροκάματα.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, όπως εξήγησε, δεν αφορά μόνο το μεροκάματο αλλά και το ωράριο και τα μέτρα προστασίας. «Δε χωράει κανένας εφησυχασμός. Όλοι στη μάχη για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, να εφαρμοστεί στους χώρους δουλειάς, να κηρυχθεί υποχρεωτική», τόνισε. Ιδιαίτερα στάθηκε στην καθολική συμμετοχή που καταγράφει η απεργία στο εμβληματικό για τους κατασκευαστές έργο στο Ελληνικό, ενώ διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα με την ίδια μαχητικότητα, προετοιμάζοντας την απεργία στις 29 Φλεβάρη και ενώνοντας τη φωνή τους με όλο τον λαό στις διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη.

«Στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα σε αφεντικά και κυβέρνηση», σημείωσε ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων στην κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ανέτρεξε στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. «Λέγαμε τότε πως δεν παλεύουμε μόνο για εμάς, αλλά και για όλο τον κλάδο, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως η νέα Σύμβαση που θα υπογραφεί με τη σφραγίδα των εργαζομένων και των αγώνων τους είναι παρακαταθήκη για τον κλάδο και απάντηση στις φωνές που ισχυρίζονται ότι οι απεργίες είναι «χαμένα» μεροκάματα και οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.

«Είμαστε σήμερα εδώ δηλώνοντας στην εργοδοσία και την κυβέρνηση ότι το οικοδομικό κίνημα δεν σταματά», υπογράμμισε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου Κρήτης, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια μαντινάδα: «Σαν σπάσει ο σκλάβος τα δεσμά και κινηθεί για μάχη, μοιάζει με μπόρα που χαλά ό,τι μπροστά της λάχει».

Την αγανάκτηση των οικοδόμων που βλέπουν τη δουλειά να αυξάνει κατακόρυφα, αλλά τα μεροκάματα να μένουν καθηλωμένα και τα ένσημα να εξακολουθούν να κλέβονται από την εργοδοσία, τα ατυχήματα να οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους, μετέφερε ο Στέφανος Λαβράνος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

«Συμμετέχουμε για πρώτη φορά από την ίδρυση του Σωματείου μας σε 48ωρη κλαδική απεργία», είπε ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Όπως τόνισε, ο δρόμος του κοινού αγώνα για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και να χάσουν οι εργοδότες είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους τεχνικούς, Σύμβασης που να ισχύει για όλους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, μεταξύ αυτών και για τους μηχανικούς που δουλεύουν με «μπλοκάκι» και στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα.

«Χτες ήταν μια ωραία μέρα και σήμερα είναι μια μέρα ακόμα καλύτερη», σχολίασε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, υπογραμμίζοντας πως οι μέρες του αγώνα είναι αυτές που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να παλεύουν και να διεκδικούν να ζήσουν καλύτερα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρέτισε την καθημερινή δράση των συνδικάτων με την οποία προετοιμάστηκε η επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Η κινητοποίηση, όπως εξήγησε, «δημιουργεί νέα δεδομένα για τον κλάδο», ασκώντας πίεση στην εργοδοσία. Από το βήμα της συγκέντρωσης παρουσίασε στους απεργούς αναλυτικά την πρόταση που κατέθεσε χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, η εργοδοσία για τη Συλλογική Σύμβαση, όσον αφορά τα μεροκάματα, τα επιδόματα. «Αυτή η πρόταση δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα του αγώνα. Δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα οι εργοδότες από τη γλώσσα του αγώνα, τη γλώσσα της απεργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκαθάρισε πως η Συλλογική Σύμβαση δεν είναι το τέλος του αγώνα, αλλά ένα βήμα που δίνει ώθηση στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα στα εργοτάξια και τους χώρους δουλειάς, μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στάθηκε στο κρίσιμο για χιλιάδες οικοδόμους ζήτημα για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, στο επιτακτικό αίτημα να είναι κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης και να σταματήσει η αισχρή «κλοπή» των ενσήμων. Κατήγγειλε ακόμα τα «ατυχήματα» που από την αρχή του έτους έχουν κοστίσει τη ζωή σε τέσσερις οικοδόμους, αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων προστασίας, των ατελείωτων ωρών και ημερών δουλειάς.

«Στις 28 του Φλεβάρη θα είμαστε εκατομμύρια σε μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη και θα διεκδικούμε να ξηλωθούν αυτές οι ράγες του εγκλήματος», τόνισε.

Σχετικά θέματα

Απόψεις