Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαχητικότητα, μουσικές και τραγούδια στη σημερινή ημέρα δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Μουσεία – 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και εβδομάδα κινητοποιήσεων

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο της κυβέρνησης μέχρι να καταργηθεί

Οι σύλλογοι των αρχαιολόγων και των εργαζόμενων στα Μουσεία συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής μέρας δράσης για τα Μουσεία, ενάντια στο νομοσχέδιο που αποκόπτει πέντε από τα πλέον εμβληματικά μουσεία της χώρας από την αρχαιολογική υπηρεσία και τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ανοιχτή Ορχήστρα ήταν επίσης παρούσα, συνοδεύοντας με μουσικές και τραγούδια τον αγώνα των εργαζόμενων για την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων. 

Στην κινητοποίηση παρών ήταν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την στήριξη του Κόμματος στον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση έγινε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το μεσημέρι από μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αντίθεσή τους και ζήτησαν την απόσυρση του προς ψήφιση σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο, όπως επισημαίνουν, «η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, να τα μετατρέψει σε ΝΠΔΔ και να διορίσει σε αυτά διοικητικά συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της». Τόνισαν, ακόμη, ότι τα πέντε Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο ­Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού πρέπει να μείνουν ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς και πως πρέπει να διατηρηθούν ο δημόσιος χαρακτήρας τους και οι δωρεάν δράσεις τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, βρέθηκαν εκπρόσωποι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Δραματικών Σχολών από την κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου, των Αρχαιολόγων και καλλιτέχνες της πόλης. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι σπουδαστές των Καλλιτεχνικών σχολών διαμήνυσαν ότι «παλεύουν ενάντια σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης της τέχνης και του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι αγαθό όλων, όχι προνόμιο των λίγων», τόνισαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Ο Γιάννης Καρλιάμπας, πρόεδρος του παραρτήματος Β.Ε. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο των μουσείων τονίζοντας πως όλοι οι στόχοι που παρουσιάζονται ότι θα εξυπηρετήσει η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, ήδη εκπληρώνονται. «Ο εκσυγχρονισμός που ευαγγελίζεται η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ δεν είναι τίποτε άλλο από τη μετατροπή αυτών των ζωντανών πολιτιστικών οργανισμών σε μηχανισμούς εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. (…) Λέμε όχι στη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ επειδή θέλουμε μουσεία ανοιχτά για όλους και όχι μουσεία για λίγους. Θέλουμε μουσεία σύγχρονους πολιτιστικούς οργανισμούς σε άμεση σύνδεση με το σύνολο της κοινωνίας”, σημείωσε.

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει στα Μουσεία, στο υπόλοιπο δημόσιο και ειδικά στις κοινωνικές υπηρεσίες, δηλαδή υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, και προωθείται με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. “Είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα σταματήσουν στο ΝΠΔΔ, διότι ο στόχος είναι η ολοένα βαθύτερη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αλλωστε η συνταγή είναι γνωστή (…) υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, απαξίωση, ώστε στη συνέχεια να έρθει και η θεσμική αλλαγή και να φέρουν τους ιδιώτες ως “σωτήρες”. (…) Σήμερα χρειάζεται ένα μέτωπο κοινό, αγωνιστικό, μαζικό το οποίο θα βάλει μπροστά και θα υπερασπίσει την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν λειτουργία αυτών των φορέων”, τόνισε.

Με τη μουσική και τα τραγούδια τους, ο Κώστας Πρατσινάκης, ο Κώστας Καρμπάς, ο Γιώργος Καραβελάκης και ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης, έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης, σηματοδοτώντας μελωδικά το «ένας για όλους και όλοι για έναν» που όπως αναδείχθηκε πρέπει να γίνει οδηγός απέναντι στην πολιτική που επελαύνει και χτυπά ανεξαιρέτως όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές και τα όνειρά τους, το παρόν και το μέλλον τους.

Στο καλλιτεχνικό μέρος, συμμετείχε εκφράζοντας τη συμπαράστασή της και η Ομάδα Κρουστών PARANAUE, που έκανε θεαματική είσοδο στο χώρο της συγκέντρωσης.

 

 

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 24ωρη Απεργία και εβδομάδα δράσεων και κινητοποιήσεων

 

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού υπ. Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ) προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Η συγκέντρωση για την Αθήνα έχει οριστεί στις 11.30 το πρωί στο Βυζαντινό Μουσείο και θα ακολουθήσει πορεία στη βουλή, στη Θεσσαλονίκη στις 12.30 στο Αρχαιολογικό, ενώ η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου καλεί σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του Μουσείου.

Εξάλλου, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα αποφάσισε
ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της ψήφισης του σχεδίου νόμου
του ΥΠΠΟΑ. Για το σκοπό αυτό, εκτός από την 24ωρη απεργία της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου ο ΣΕΑ ανακοίνωσε: 

 • ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2 στις 5 μ.μ. διαδηλώνουμε έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό
  Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Καλούμε όλους τους
  αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή
  κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του.
 • ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
   Προκηρύσσουμε επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες του ΣΕΑ, την Τρίτη
  13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν
  αναλόγως.

ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ

 • Προκηρύσσουμε πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση
  αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που
  σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός
  μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση
  επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του
  αναγκαίου προσωπικού. (Η εξειδίκευση της απόφασης αποχής θα αναγράφεται
  στο εξώδικο που θα αποστείλουμε στην πολιτική ηγεσία και τα μέλη του ΣΕΑ).

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

 • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει στο Συμβούλιο της
  Επικρατείας, ενάντια στον κατάπτυστο και καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης
  για τα Μουσεία, με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν
  αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου.
 •  Δεν μετέχουμε στην απογραφή και δεν συναινούμε στην αντισυνταγματική
  πράξη μεταφοράς της αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, που
  είναι οι αρχαιότητες, στους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. 
 • Δεν δεχόμαστε εντολές από τους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και κανέναν Γενικό Διευθυντή που θα τοποθετηθεί με απευθείας διορισμό από την Υπουργό Πολιτισμού.
 • Συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού και τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος, στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο και μετά τις επερχόμενες εκλογές.
 •  Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα επιστημονικά, υπαλληλικά και διοικητικά δικαιώματα των μελών μας που υπηρετούν στα Μουσεία, και την υπαγωγή τους στα υπηρεσιακά, πειθαρχικά και επιστημονικά συμβούλια της ΓΔΑΠΚ και του ΥΠΠΟΑ.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις