Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΛΙΜΑΝΙΑ: Σε εξέλιξη η 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία των ναυτεργατών

Από τις 6:00 σήμερα το πρωί οι ναυτεργάτες όλης της χώρας βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων -- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα, στις 11 π.μ., στα πλοία «Blue Star» (σταθμός ΗΣΑΠ).

Από τις 6:00 σήμερα το πρωί οι ναυτεργάτες όλης της χώρας βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων περιφρουρώντας την 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία τους.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από σήμερα Τετάρτη ως τις 6:00 π.μ. την Παρασκευή 10 Φλεβάρη.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και δίνουν τη χαριστική βολή στους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα, στις 11 π.μ., στα πλοία «Blue Star» (σταθμός ΗΣΑΠ).

 

«Όλοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα»

 

Στην Ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σημειώνουν:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα με πολύτιμη παρακαταθήκη τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Οκτώβρη και 9 Νοέμβρη, με 48ωρη Προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία, για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κατάργηση του 4150/2013 για τις οργανικές συνθέσεις, την απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων του ΚΙΝΔ.

Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών –
απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων του ΚΙΝΔ
είναι η απαίτηση των Ναυτεργατών

 Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να δεινοπαθούν από την ακρίβεια στην ενέργεια, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, από τη φοροεπιδρομή στο εισόδημα, στις ανάγκες σε υγεία, παιδεία, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Οι εφοπλιστές παρότι απολαμβάνουν σωρεία προκλητικών προνομίων, επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, δεν διστάζουν στα ποντοπόρα – μεσογειακά – ακτοπλοϊκά φορτηγά να μην ανανεώνουν τις ΣΣΕ από το 2010, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων να μην εφαρμόζουν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπουν οι ΣΣΕ.

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας  είναι στρατηγικής σημασίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ακόμα και ο ελιγμός του ΥΕΝ σε άρθρο στην  τροποποίηση του ΚΙΝΔ, δεν ανατρέπει την κατεύθυνση των εφοπλιστών για τους όρους εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών να ρυθμίζονται   από την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, με μισθούς κατώτερους των κλαδικών ΣΣΕ και χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Όλοι στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, διεκδικώντας:

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από 12%, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.
  • Οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
  • Απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων στην αναθεώρηση του ΚΙΝΔ.
  • Θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.

Όλοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» στην περιφρούρηση της απεργίας. «Δεν δεχόμαστε η ζωή μας να γίνει βορά στα σχέδια της “ανάπτυξης” που καταργεί συντάξεις και μισθούς για να κερδοσκοπούν μια χούφτα παράσιτα. Διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή και δουλειά με δικαιώματα μαζί με τους εν ενεργεία συναδέλφους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Το ΕΚ Πειραιά

Την αλληλεγγύη του στην απεργία των ναυτεργατών εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα σωματεία της δύναμής του και τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση.

«Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά βρίσκεται εδώ να στηρίξει τον αγώνα των ναυτεργατικών σωματείων», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρός του, Μ. Μπεκρής.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις