Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυνισμός και αθλιότητα με την υγεία – Ιδιώτης ογκολόγος με 6μηνο μπλοκάκι στο νοσοκομείο Βόλου

Εμπαιγμός των καρκινοπαθών της Μαγνησίας από την κυβέρνηση που αντί για μόνιμες προσλήψεις γιατρών καταφεύγει σε συνεργασία με ιδιώτη ογκολόγο με μπλοκάκι για έξι μήνες στο δημόσιο Νοσοκομείο Βόλου!

Εμπαιγμός των καρκινοπαθών της Μαγνησίας από την κυβέρνηση που αντί για μόνιμες προσλήψεις γιατρών καταφεύγει σε συνεργασία με ιδιώτη ογκολόγο με μπλοκάκι για έξι μήνες στο δημόσιο Νοσοκομείο Βόλου!

Για «νομιμοποίηση και διαιώνιση της απαράδεκτης κατάστασης που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», κάνει λόγο η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Η έγκριση συνεργασίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου με έναν ιδιώτη ιατρό ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας γνωστοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με την απόφαση, η συνεργασία αυτή θα καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου για χρονική διάρκεια έξι μηνών, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών!

Το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου έχει απομείνει από τον Ιούλιο του 2023 με μία μόνο ογκολόγο και έναν γιατρό που μετακινείται από τη Λάρισα μία ημέρα την εβδομάδα για να καλύπτει τις ανάγκες 400 ασθενών που χρειάζονται ενδοφλέβια χημειοθεραπεία και 250 ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία! Κατά συνέπεια λόγω της υποστελέχωσης υπολειτουργεί το Ογκολογικό Τμήμα με αποτέλεσμα την εξάντληση των ιατρών και ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών που αναγκάζονται να μεταφερθούν κυρίως στη Λάρισα. Κανονικά όχι μόνο πρέπει πλήρως και μόνιμα να στελεχωθεί το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά απαιτείται και η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου που εξυπηρετεί ασθενείς από τις Σποράδες και το Πήλιο.

«Φτάνει πια με την πολιτική και το σύστημα που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές, στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους! Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν Υγεία για όλους», υπογραμμίζει η ΤΕ Μαγνησίας ΚΚΕ.

Όπως τονίζει: «Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του καρκινοπαθούς στο Ηράκλειο της Κρήτης, μη μπορώντας να αντέξει τον πόνο του καρκίνου και την ταλαιπωρία της υφιστάμενης διαδικασίας για τη θεραπεία του, αναδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς εξαιτίας του καπιταλιστικού συστήματος. Εξαιτίας της πολιτικής που θέλει το φάρμακο, όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο στον πολίτη που το έχει ανάγκη, αλλά σαν ένα προϊόν που η πρόσβαση σε αυτό καθορίζεται από το κέρδος. Μιας πολιτικής που όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, και η ΕΕ υπηρετούν, με τα κέρδη των εταιρειών και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα του φαρμάκου, να είναι τεράστια και συνεχώς να αυξάνονται. Σε αυτό το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές και τεχνολογία, δεν χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών και η αναζήτηση των φαρμάκων είναι και αυτή ατομική ευθύνη.

Τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής τις βιώνουν τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και οι ασθενείς στο Τμήμα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, όπου η κατάσταση συνεχίζει να είναι οξυμένη, με τη “λύση” του υπουργείου να είναι η πρόσληψη μιας γιατρού ογκολόγου με “μπλοκάκι” με σύμβαση έξι μηνών (!). Πρόκειται όχι απλά για ημίμετρο με ημερομηνία λήξης, αλλά για νομιμοποίηση και διαιώνιση της απαράδεκτης κατάστασης που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η στάση της κυβέρνησης είναι ενδεικτική και στην περίπτωση αυτή, στο πώς αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή και την προστασία της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε κυνικά ο υπουργός Υγείας πριν λίγες ημέρες, απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις.

Ενδεικτικό της κυνικότητας και της αναλγησίας της κυβέρνησης, στη βάση της πολιτικής κόστους – οφέλους, είναι το γεγονός ότι οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της επέμβασης, με τους ασθενείς να καλούνται να πληρώσουν από 300 έως και 2.000 ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι νομιμοποιείται το φακελάκι. Πρόκειται για εξέλιξη ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως “αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων”. Θα κρίνονται και θα αξιολογούνται από το κατά πόσο καταφέρνουν να βρίσκουν ίδια έσοδα, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς σαν πελάτες, πουλώντας τους υπηρεσίες και περικόπτοντας το “κόστος λειτουργίας”, με θύματα και τους υγειονομικούς.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να απεμπλακεί ακόμα περισσότερο ο ήδη πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι καθαρό ότι και μ’ αυτήν την απόφαση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η απόσταση που χωρίζει τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας από όσα καταφέρνει να απολαύσει ο άνθρωπος (και) ως ασθενής. Ο λαός έχει κάθε λόγο να παλέψει και να διεκδικήσει σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Αυτό είναι που προτάσσει και το ΚΚΕ, αφού μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων.

Από αυτή τη σκοπιά και οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν έναν μόνο δρόμο: Τον δρόμο του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

Σχετικά θέματα

Απόψεις