Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εξοντωτική υπερεφημέρευση – επισφαλής λειτουργία και στη ΜΕΘ του «Π & Α Κυριακού»

Με ευθύνη της Διοίκησης και της Συντονίστριας Διευθύντριας και Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, Αρ. Πατσούρα – από eksegersi.gr

 Από eksegersi.gr

Δεν είναι μόνο οι αναισθησιολόγοι του «Π & Α Κυριακού» που υποβάλλονται στο βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας για τους μικρούς ασθενείς. Στο ίδιο βασανιστήριο υποβάλλονται και οι γιατροί της ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Με αποτέλεσμα τη δημιουργία επισφάλειας για τα βαρύτατα παιδιατρικά περιστατικά που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι το διοικητικό δίδυμο, ο υπερ-διοικητής των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων Παπασάββας και ο αναπληρωτής διοικητής του «Π & Α Κυριακού» Τόσκας, και η Συντονίστρια Διευθύντρια της ΜΕΘ Αριστούλα Πατσούρα. Η εν λόγω γιατρός είναι η εκλεκτή της Διοίκησης του νοσοκομείου, όπως αποδεικνύεται και από την επιλογή της από το ΔΣ για τη θέση της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, κόντρα στην απόφαση του Επιστημονικού Συμβούλιου του νοσοκομείου, που με ψήφους 5 σε σύνολο 8 είχε επιλέξει άλλη γιατρό. Η κα Πατσούρα των μόλις 2 ψήφων από το Επιστημονικό Συμβούλιο επελέγη έναντι της συναδέλφου της που είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο νοών νοείτω…

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας -για ευνόητους λόγους- εφημερεύουν όλο το μήνα και οι εφημερίες είναι μόνο ενεργείς, είτε πρόκειται για καθημερινές είτε για Σαββατοκύριακα και αργίες. Τις καθημερινές η εφημερία ξεκινά στις 3 μμ και διαρκεί μέχρι τις 8 πμ της επομένης (17 ώρες), ενώ Σαββατοκύριακα και αργίες αρχίζει στις 8 πμ και διαρκεί μέχρι την ίδια ώρα της επομένης (24 ώρες).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών της ΜΕΘ του «Π & Α Κυριακού» για τον Ιούνη, που το έχουμε στα χέρια μας, προβλέπονται οι εξής εφημερίες:

  • Τέσσερις παιδίατροι-εντατικολόγοι – Επιμελητές Α θα κάνουν 7 ενεργείς εφημερίες καθημερινές, μία Σάββατο και μία Κυριακή, σύνολο 133 ώρες εφημεριών. Οι γιατροί που εφημερεύουν πρέπει να παίρνουν ρεπό την επομένη. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τους γιατρούς στη ΜΕΘ. Υποθέτουμε ότι τους δίνει ρεπό η Συντονίστρια Διευθύντρια Αρ. Πατσούρα. Επειδή η μία ενεργή εφημερία είναι Σάββατο, αντί για 7 ρεπό οι γιατροί θα πάρουν 6, που τα αφαιρούμε από τις 22 εργάσιμες ημέρες της πρωινής εφτάωρης απασχόλησης (8 πμ με 3 μμ). Ετσι, οι εργάσιμες ημέρες είναι 16 και οι ώρες 112. Σύνολο ωρών (πρωινή απασχόληση συν εφημερίες) τον Ιούνη 245.
  • Μία παιδίατρος – Επιμελήτρια Α, που μετακινήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, θα κάνει τις ίδιες εφημερίες τον Ιούνη, φτάνοντας συνολικά τις 245 ώρες (133 ώρες εφημερίας και 112 ώρες το τακτικό πρωινό ωράριο).
  • Μία παιδίατρος – Επιμελήτρια Β θα κάνει τις ίδιες εφημερίες, αλλά επειδή και οι δύο ενεργείς εφημερίες της είναι Σάββατο, θα πάρει 5 αντί 6 ρεπό και έτσι ο συνολικές ώρες της τον Ιούνη θα είναι 252.
  • Δύο παιδίατροι, που κάνουν τη διετή εξειδίκευσή τους στην εντατικολογία, θα κάνουν τις ίδιες εφημερίες και θα εργαστούν τις ίδιες ώρες συνολικά (7 εφημερίες – 245 ώρες).
  • Μία παιδίατρος – Διευθύντρια, που έχει απαλλαγεί από τις ενεργείς εφημερίες, θα κάνει μόνο 16 εφημερίες ετοιμότητας. Αυτές υπολογίζονται ως ωράριο μόνο στις περιπτώσεις που οι γιατροί καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο.
  • Η Συντονίστρια Διευθύντρια Αριστούλα Πατσούρα θα κάνει 4 ενεργείς εφημερίες , 3 Κυριακές και 1 Σάββατο (96 ώρες εφημερίας). Στο πρωινό τακτικό ωράριο της ΜΕΘ η Συντονίστρια Διευθύντρια πρέπει να είναι τον περισσότερο χρόνο σ’ αυτή. Δεν γνωρίζουμε, προς το παρόν, πόσες ώρες πηγαίνει στα γραφεία της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας.

Ενας «αμύητος» διαβάζει τα παραπάνω σαν παράθεση «ξερών» αριθμών. Αυτοί οι αριθμοί, όμως, περιγράφουν μια βασανιστική για τους γιατρούς και επισφαλή για τους ασθενείς της ΜΕΘ πραγματικότητα.

Υπέρβαση του ανώτατου ορίου εφημερίων των γιατρών, δηλαδή υπερεφημέρευση γιατρών που υπηρετούν σε θέσεις αυξημένης ευθύνης με υψηλή επικινδυνότητα επαγγελματικής εξουθένωσης, γεγονός που καθιστά αυτή την τόσο κρίσιμη ιατρική εργασία επισφαλή για τους ασθενείς που καλείται να φροντίσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία καταγγέλλει το σύνολο των γιατρών της ΜΕΘ του «Π & Α Κυριακού», με έγγραφό του προς τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, που είναι ταυτόχρονα και Συντονίστρια Διευθύντρια της ΜΕΘ, και προς το διοικητικό ντουέτο Παπασάββα-Τόσκα.

«Θα θέλαμε να καταστεί σαφές ότι το επισυναπτόμενο πρόγραμμα Ιουνίου αφενός είναι επισφαλές, αφετέρου δεν δύναται να επαναληφθεί καθώς παραβιάζει τη νομοθεσία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού αλλά κυρίως των βαρύτατων παιδιατρικών περιστατικών που νοσηλεύουμε στην ΜΕΘ Παίδων» αναφέρουν οι γιατροί! Κάθε δικό μας σχόλιο παρέλκει.

 

Το έγγραφο-κραυγή των γιατρών της ΜΕΘ του «Π & Α Κυριακού»

 

METH_P-A-KYRIAKOY-1

ΥΓ1. Στο ΔΣ του ΓΝ Παίδων εκπρόσωπος των γιατρών είναι η Αγγελική Νίκα, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Η κυρία αυτή ταυτίζεται με τις αποφάσεις του ντουέτου Παπασάββα-Τόσκα και ενάντια στα συμφέροντα των γιατρών και στους αγώνες τους για να σταματήσει το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης. 

ΥΓ2. Σε ποια κατηγορία θα εντάξει ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος υπουργός Υγείας τους γιατρούς της ΜΕΘ του «Π & Α Κυριακού»; Στην κατηγορία των «όλη μέρα γκρίνια» ή στην κατηγορία αυτών που «θέλουν να προσγειωθεί ένας ιπτάμενος δίσκος»;

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις