Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κρ. Λαγκάρντ: Βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη – αβέβαιη η ανάκαμψη

Βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη και αβεβαιότητα ως προς το πότε θα επιτευχθεί ανάκαμψη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως ανέφερε..

Βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη και αβεβαιότητα ως προς το πότε θα επιτευχθεί ανάκαμψη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Κριστίν Λακγκάρντ.

Δυο είναι τα σενάρια της ΕΚΤ. Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση κατά 8,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2020 και αύξηση του κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Το δεύτερο προβλέπει μείωση ότι φέτος το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 12.6% και αύξησή του κατά 3,35 το 2021 και κατά 3,8% το 2022.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Σημείωσε πως εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης. Δήλωσε πως «οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων».

Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης και των μονοπωλίων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αυξάνει κατά 600 δισ. ευρώ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) και θα φτάσει στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ.

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων παρατείνεται από το τέλος Δεκέμβρη του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιούνη του 2021 και τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τις συνέπειες που ενέχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE (ποσοτική χαλάρωση), η Kριστίν Λαγκάνρτ επανάλαβε ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τρόπο που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την ελπίδα της ότι συντόμως θα βρεθεί μία λύση.

Πηγή: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις