Απόψεις

Όχι άλλες «κόκκινες γραμμές»…

Με «κόκκινες γραμμές», μαθαίνουμε ότι μεταβαίνει το κλιμάκιο της κυβέρνηση στο Παρίσι, ενόψει των «διαπραγματεύσεων» με την τρόικα. Από το 2010 μέχρι σήμερα όταν ακούω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις βάζουν «κόκκινες γραμμές» απέναντι στις …«απαιτήσεις» των δανειστών για την επιβολή νέων μέτρων με πιάνει σύγκρυο! Ξέρετε γιατί; Μετά από πέντε χρόνια «κόκκινων γραμμών» και δυο μνημονίων, η πείρα μου με έχει διδάξει – όπως όλους μας – ότι έρχεται καταιγίδα.

Η αρπαγή 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ελληνικό λαό το διάστημα 2010 – 2014, μέσω των μνημονιακών μέτρων, πραγματοποιήθηκε με τις κυβερνήσεις και τις συγκυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των προθύμων ΔΗΜ.ΑΡ και ΛΑ.Ο.Σ να θέτουν …«κόκκινες γραμμές»! Δεν υπήρξε υπουργός Οικονομικών, που κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών,  είτε στις Βρυξέλλες, είτε στην Αθήνα, να μην δήλωνε  ότι η κυβέρνηση δεν θα «υποχωρήσει» ούτε βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει… Τα αποτελέσματα εκείνων των δηλώσεων, τα γνωρίζουμε όλοι. Οι υπουργοί συνέτασσαν αμέσως μετά, μνημόνια, μεσοπρόθεσμους νόμους και πολυνομοσχέδια και οι «κόκκινες γραμμές» βάφονταν με το «αίμα» των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και την επιβολή μόνιμων φόρων.

— «Κόκκινες γραμμές» έθεσαν κατά καιρούς οι ελληνικές κυβερνήσεις στις οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά αυτές επιβλήθηκαν…

— «Κόκκινη γραμμή» ήταν και η διατήρηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, αλλά τελικά υποχώρησε στα 586 ευρώ μεικτά…

— «Κόκκινη γραμμή» ήταν και  η κατάργηση   του χαρατσιού στα σπίτια μέσω της ΔΕΗ, αλλά επιβλήθηκε δήθεν προσωρινά το 2011 και πλέον έγινε μόνιμος φόρος, μέσω του ΕΝΦΙΑ.

— «Κόκκινη γραμμή» δήθεν έβαζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά πραγματοποιήθηκαν και θα συνεχιστούν και το 2015.

— «Κόκκινη γραμμή» …μπήκε από την κυβέρνηση στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά αυτή τελικά εφαρμόστηκε στα 67 χρόνια και βλέπουμε!

— «Κόκκινες γραμμές», έβαζαν οι κυβερνώντες στο κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων, αλλά τελικά αυτά έκλεισαν σε βάρος την υγείας και της μόρφωσης του ελληνικού λαού.

Σήμερα, λοιπόν που ακούω ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος, έχουν αποφασίσει να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τις «κόκκινες γραμμές» και να μην δεχτούν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και επιπλέον να απαιτήσουν και φοροελαφρύνσεις, κουμπώνομαι… Η αιτία; Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, έχουν συμφωνήσει στην προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις (μειώσεις μισθών, παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας), αφού αυτές είναι οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαιού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Έχουν συνυπογράψει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, αφού τις θεωρούν …βαρίδια στους προϋπολογισμούς τους, ακόμα και το σημερινό τσεκουρωμένο καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης. Οσο για τις πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις, αν ποτέ δοθούν και εφαρμοστούν, θα έχουν αντικατασταθεί με «ισοδύναμα μέτρα» όπως ρητά έχει ξεκαθαρίσει η τρόικα.

Ας μην έχουμε λοιπόν ψευδαισθήσεις, οι «κόκκινες γραμμές» των Παρισίων στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αντικατασταθεί από «γραμμές» μέτρων στη σύνταξη του επόμενου μνημονίου ή όπως αλλιώς θα το «βαφτίσουν». Παραφράζοντας λοιπόν, την αξέχαστη φράση του Νίκου Κούρκουλου, αναφωνούμε: «Όχι άλλες κόκκινες γραμμές»..

(Επισκέψεις: 16 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend