Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καταρρέει το σύστημα υγείας της Βουλγαρίας εν μέσω πανδημίας

Στα όρια του έφερε ο κορωνοϊός το σύστημα υγείας της γειτονικής Βουλγαρίας. Στο νοσοκομείο του Τσουμέν αντιστοιχεί ένας γιατρός για..

Στα όρια του έφερε ο κορωνοϊός το σύστημα υγείας της γειτονικής Βουλγαρίας. Στο νοσοκομείο του Τσουμέν αντιστοιχεί ένας γιατρός για 55 βαριά ασθενείς.

Ο κορωνοϊός απειλεί άμεσα να βγάλει νοκ – άουτ το υγειονομικό προσωπικό, σε μία περιοχή όπου περίπου ένας στου το ήμισυ των υπηρετούντων βρίσκεται κοντά στην συνταξιοδότηση.

Το νοσοκομείο είναι το πλέον επιβαρυμένο της χώρας και η κατάσταση είναι κρίσιμη, λέει ο Ντιμίταρ Κοστόφ, ο διευθυντής του νοσοκομείου που έχει πλημμυρίσει από ασθενείς της Covid-19 από τις 12 Οκτωβρίου.

“Καταρρέουμε από φυσική και ηθική εξάντληση”, λέει ο επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας Αλμπένα Κόστοβα, περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους για να ανταποκριθεί στα επείγοντα περιστατικά.

Η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα έβγαλε σχετικά καλά πέρα την άνοιξη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτοξεύθηκε το φθινόπωρο αποκαλύπτοντας ένα σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης. Πολλοί νέοι έχουν φύγει προς την Δύση: Σύμφωνα με την Ιατρική Eνωση, οκτώ στους δέκα πτυχιούχους επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Βουλγαρία, μία τάση που επιταχύνθηκε μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το 52% των γιατρών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Χωρίς επαρκείς μισθούς και αξιοπρεπή σύνταξη, οι επαγγελματίες της υγείας συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης.

“Ένας γιατρός ξεκινά με μισθό 840 λέβα (420 ευρώ) και ένας νοσηλευτής με 600-700 λέβα (300-350 ευρώ)”, εξηγεί η διευθύντρια του δημοτικού νοσοκομείου του Λόβετς, που βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα της χρεωκοπίας πριν από την επιδημία.

Τουλάχιστον 25 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, εκ των οποίων τα 8 τον Νοέμβριο, έχουν πεθάνει από την έναρξη της επιδημίας.

Σε περιοχή της νότιας Βουλγαρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ μία οικογένεια υγειονομικών ξεκληρίστηκε: ο πατέρας, γιατρός γενικής ιατρικής, η μητέρα, νοσηλεύτρια και ο γιος, καρδιολόγος, πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες τον Σεπτέμβριο.

Στην ίδια περιοχή, ο μοναδικός αναισθησιολόγος – ανανήπτης του νοσοκομείου υπέκυψε στην νόσο.

Τρομοκρατημένοι από την εκατόμβη, οι νοσηλευτές της πόλη Πρέσλαβ, όλοι ηλικίας άνω των 65, παραιτήθηκαν ομαδικά μετά την έναρξη λειτουργίας νοσοκομειακής μονάδας Covid. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Τσουμέν.

Τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα!

Περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού που ξεκίνησαν μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού στη χώρα και μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά νοσοκομεία και κλινικές στη χώρα, αφήνοντας το ένα τρίτο του λαού χωρίς τη δυνατότητα ιατρικής φροντίδας!!!

Το ιατρικό σύστημα δοκιμάζεται επίσης από την ανισορροπία μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων.

Υπάρχουν εξαιρετικά λίγοι γενικοί γιατροί – δύο φορές κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – ακόμη λιγότεροι αναισθησιολόγοι – ανανήπτες, επιδημιολόγοι και πνευμονολόγοι, ελλείψεις που γίνονται πολύ αισθητές εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Αντίθετα, υπάρχει πληθώρα οδοντιάτρων, ανεξάρτητων και καλά αμειβόμενων επαγγελματιών, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εργάζονται με όρους ιδιωτικής οικονομίας. 

Στα δεδομένα αυτά έρχεται να προστεθεί η πλημμελής διαχείριση της επιδημίας από μία κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη λαϊκή αμφισβήτηση.

Καθημερινές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, παράταξη παλιών παπουτσιών στον δρόμο ως καταγγελία της μετανάστευσης, κρεβατιών ως καταγγελία της κακής διαχείρισης. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διαδέχονται η μία την άλλη στην Σόφια.

“Υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο;”, αναρωτιούνται τα μέσα ενημέρωσης μίας χώρας όπου τα περιπολικά της αστυνομίας, και σύντομα και τα ταξί, έχουν μετατραπεί σε ασθενοφόρα.

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα”, καταγγέλλει ουρλιάζοντας μπροστά στις κάμερες ο νεαρός γιατρός Ντιμίταρ Λουντ. Είναι η τελευταία του ημέρα στην Βουλγαρία. Την επομένη φεύγει για να εργασθεί στην Στουτγάρδη…

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις