Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καταγγελία εργαζόμενων στο Βυζαντινό Μουσείο: “ύβρεις, ψέμματα, απειλές” και “συμπεριφορά ιδιοκτήτη”

Τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να διοικηθούν από τα δοτά Διοικητικά Συμβούλια τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία που πλέον..

Τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να διοικηθούν από τα δοτά Διοικητικά Συμβούλια τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία που πλέον συνδέονται άμεσα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποκαλύπτει ένα συμβάν που καταγγέλει  η Επιτροπή Αγώνα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Δευτέρα πρωί κατέφθασαν στο Βυζαντινό Μουσείο οι φοιτητές του προγράμματος ανταλλαγής σε ένα αγνώστου ταυτότητας project. Το αμφιθέατρο του μουσείου είχε διατεθεί για την φιλοξενία ενός σεμιναρίου, μετά από αίτημα του διορισμένου από την Λίνα Μενδώνη «προέδρου» του ΔΣ του μουσείου Γ. Πανέτσου, υπεύθυνου, κατά δήλωσή του, και του συγκεκριμένου προγράμματος. Το αίτημα κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην «εθιμοτυπική», όπως μας είπε επίσκεψή του στο μουσείο. Το αίτημα είχε εγκριθεί, παρά το ότι κατατέθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε και είχε και ελαφρώς τον χαρακτήρα διαταγής του «νέου διοικητή».

Ομάδα εργαζομένων στο μουσείο διένειμαν στους συμμετέχοντες, φοιτητές και διδάσκοντες (εκτός του Γ. Πανέτσου που δεν εμφανίστηκε), όσο βρίσκονταν ακόμη στον αύλειο χώρο του μουσείου, ξενόγλωσσα ενημερωτικά φυλλάδια για την κατάσταση που επικρατεί στο μουσείο από την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα κρατικά εμβληματικά μουσεία σε εμπορικά καταστήματα με διορισμένες διοικήσεις ημετέρων. Μια από τις διδάσκουσες έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση, ευχαρίστησε και ευχήθηκε «καλή επιτυχία στον αγώνα σας».

Λίγο αργότερα, οι συνάδελφοι που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων βρέθηκαν στο αμφιθέατρο για να διευκρινίσουν το ακριβές πρόγραμμα της ημέρας και αντιμετώπισαν μια επίμονη απαίτηση από την ίδια διδάσκουσα. Ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε να της δοθούν εγγράφως (!) τα ονόματα των συναδέλφων, τα οποία και της δόθηκαν. Στην δική τους αντίστοιχη ερώτηση η ίδια τους συστήθηκε, μετά την αρχική της άρνηση, ως «Παρασκευή Φιλίππου», ισχυριζόμενη δε πως το πρόγραμμα και η λίστα των συμμετεχόντων έχουν δοθεί στην κ. Καλαμαρά (δηλ. την μέχρι τώρα Διευθύντρια του Μουσείου).

Ωστόσο, ούτε πρόγραμμα ούτε κατάλογος συμμετεχόντων βρέθηκε τελικά όταν αναζητήθηκε, ενώ όπως απεδείχθη στο διάλειμμα του σεμιναρίου η ανωτέρω διδάσκουσα ήταν στην πραγματικότητα η κ. Άλκηστις Ρόδη, σύζυγος του Γ. Πανέτσου… Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι, της ζήτησαν το λόγο, διότι αντελήφθησαν πως τα δικά τους ονόματα ως εργαζόμενων που αντιτίθενται στον ν. 5021/2023 είχαν αποσπαστεί με δόλιο τρόπο και με άδηλες προθέσεις. Γιατί άραγε θεώρησε σκόπιμο να αποκρύψει το όνομα με το οποίο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών η κ. Ρόδη; Προς τι αυτή η κρυψίνοια;

Ακολούθησε ένταση στον αύλειο χώρο του μουσείου, με την κ. Ρόδη-Πανέτσου να επιμένει ψευδώς ότι δήθεν είχε επιδώσει το πρόγραμμα και τη λίστα των συμμετεχόντων, να αποκαλεί ψεύτες και τραμπούκους τους συναδέλφους και να απειλεί πως θα καλέσει την αστυνομία!

Γίνεται φανερό πως ο Γ. Πανέτσος, συμπεριφερόμενος ως νέος ιδιοκτήτης του Μουσείου, επιχειρεί, πριν καν συνεδριάσει το διορισμένο ΔΣ στο οποίο προΐσταται και μετερχόμενος κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, να επιβάλει την δοτή εξουσία του στο εθνικό μουσείο για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, δηλαδή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, και στα στελέχη του.

Μετά τους γάμους και τα βαφτίσια, οι εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατίας και της Λίνας Μενδώνη στο ΒΧΜ δίνουν τώρα και δείγματα γραφής για τους τρόπους

με τους οποίους θέλουν να διοικήσουν το νέο «μαγαζί τους».

Δεν θα τους περάσει. Ο ν. 5021/202 θα καταργηθεί”

Φαίνεται, πάντως, πως ο κ. Πανέτσος διαθέτει εκείνα τα προσόντα που συνάδουν με την μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε εμπορικά παραρτήματα…

Οπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, είναι “υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων” αφού, “το 2018 είχε υποστηρίξει την επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο και είχε προτείνει την ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αθήνα, ώστε να φοιτούν σπουδαστές που θα πλήρωναν το ποσό των 1.800€ ανά έτος. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε σηκώσει κύμα αντιδράσεων και δεν εφαρμόστηκε ποτέ”. Επίσης, “έχει υπάρξει «ειδικός σύμβουλος» των ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικό ΑΕ, για λογαριασμό των οποίων πραγματοποίησε με τους Γ. Κίζη και Α. Κωτσιόπουλου, την «Μελέτη Συσχετισμού των Υψηλών Κτιρίων με το “Αττικό Τοπίο”». Η μελέτη αυτή συντάχτηκε ειδικά για να αντικρούσει τον όρο 12 της Υπουργικής Απόφασης, που είχε εκδοθεί μετά από απόφαση του ΚΑΣ, σχετικά με τα υπέρμετρα ύψη των ουρανοξυστών 200 μέτρων που θέλουν οι επενδυτές να φυτέψουν στο πρώην αεροδρόμιο”. 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις