Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Κακός» ναζί – «καλός» ναζί, ένα πλυντήριο δρόμος!

Μετά τη συνύπαρξη στο Καστελόριζο και στη Ρω (ή Τω;…) με τους ναζιστές ήρθε και το δίλημμα (!): «Προσπάθεια ένταξης..

Μετά τη συνύπαρξη στο Καστελόριζο και στη Ρω (ή Τω;…) με τους ναζιστές ήρθε και το δίλημμα (!): «Προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας» ή «διαρκής ρήξη».  Ακολούθησε και η διευκρινιστική (;) δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, που έθεσε το δίλημμα. 

«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», υποστήριξε σε συνέντευξη του στη «Βραδυνή της Κυριακής», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, πως «η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

Όποιος δεν βλέπει πως το δίλημμα αυτό είναι ανύπαρκτο, τότε μάλλον δεν μπορεί να εντοπίσει την άμεση σύνδεση του ναζισμού με τη (ναζιστική) Χρυσή Αυγή!

Με το ναζισμό παιχνίδια δεν υπάρχουν. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, εκτός από τη «διαρκή ρήξη», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητιέται σοβαρά η περίπτωση μιας «σοβαρότερης Χρυσής Αυγής» …στο μέλλον.Έτσι, οι χρυσαυγίτες εμφανίζονται σαν κάτι διαφορετικά απ’ αυτό που είναι και μπαίνει στο τραπέζι  η εκδοχή του «σοβαρότερου ναζιστή»! 

Στη διευκρινιστική ανακοίνωση ο Νίκος Παρασκευόπουλος υποστηρίζει: 

«Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση. Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς.

Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται».

Η ιστορία, πράγματι, δεν ξεπλένεται. Το ερώτημα είναι αν ξεπλένονται οι ναζιστές και η απάντηση είναι: Ναι, ξεπλένονται όταν υπάρχει έστω κι ένα παράθυρο προσέγγισης μιας μελλοντικής αποδοχή τους …εάν αλλάξουν.

Αποτελεί το λιγότερο επικίνδυνη πολιτική ακροβασία το «μπέρδεμα» ανάμεσα στο (αυταπόδεικτο και αυτονόητο) δικαίωμα κάθε ανθρώπου «να αλλάξει στο μέλλον στάση» και στην περίπτωση να αλλάξει ο φασισμός και ο ναζισμός και να μετατραπεί σε κάτι άλλο.

Ορισμένες φορές το παιχνίδι με τις λέξεις είναι επικίνδυνο. Είναι κάπως «μπερδεμένη» η φράση «η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα». Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως το να είσαι φασίστας δεν είναι θέμα ούτε «αναλλοίωτου αίματος» «ούτε γονιδίων». Με «αναλλοίωτο αίμα» και «γονίδια», άλλωστε, ασχολήθηκαν οι ναζί που έκαναν το ολοκαύτωμα. Αυτά υπερασπίζονται και οι πολιτικοί τους απόγονοι, που θέλουν ο ναζισμός να έρθει ξανά στο προσκήνιο, ενώ δεν έχει καμία άλλη θέση εκτός από εκείνη που τον έβαλαν οι λαοί: Στα σκουπίδια της ιστορίας. 

Διαβάστε παρακάτω απόσπασμα από το υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με ενδεικτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν πως «o ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι έχουν αποκηρύξει το εθνικοσοσιαλιστικό τους παρελθόν δεν ευσταθεί, τουναντίον αποτελεί απόδειξη της ενσυνείδητης προσπάθειάς τους να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη (ως «πολιτικό κόμμα») και τις δικαστικές αρχές (ως κατηγορούμενοι) για τα πιστεύω τους».

Στο τέλος και δύο βίντεο. Ο Μιχαλολιάκος ουρλιάζει «είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945. Αυτοί είμαστε.Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες» και ο Κασιδιάρης και o Παναγιώταρος, με το γνωστό θρασύδειλο τρόπο των ναζιστών, μιλούν για τον Χίτλερ

Ας δεχθούμε, λοιπόν, ότι ακόμα κι αυτοί οι τύποι, oi εκπρόσωποι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής  (όπως «κάθε ανθρώπινο ον») έχουν «δικαίωμα» να αλλάξουν «στο μέλλον στάση»… Ποιοι δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ «στάση»; Ο ναζισμός και o φασισμός, ο ναζισμός και φασισμός που είναι «γεννημένοι» στο καπιταλιστικό σύστημα και δεν αμφισβητούν ποτέ τη βάση του. Αντίθετα, πολλές φορές έχουν αποτελέσει τα καλύτερα «μαντρόσκυλα του».

Οι αποστάσεις που έχουν πάρει ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου δεν «μετριάζουν» το αποτέλεσμα τους, στο δημόσιο διάλογο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από τη συνύπαρξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα (με βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ) με τους ναζιστές.

Η κριτική, τότε, για «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής είχε θεωρηθεί, από ορισμένους, υπερβολική…  Μετά και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης το θέμα έχει οδηγηθεί αλλού: Στην εκκίνηση μιας κουβέντας που αφήνει μια ορθάνοιχτη πόρτα για όλους εκείνους που επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν σε μια ευρεία κοινωνική συνείδηση την αποδοχή της Χρυσής Αυγής, στο …μέλλον.  

Για να το πούμε πιο απλά, ξεκινά μια συζήτηση στην οποία «χωράει» και η άποψη πως «μπορεί και να γίνουν …καλά παιδιά οι ναζιστές». Κι από τη γνώμη πως υπάρχει ο «κακός» ναζί και ο «καλός» ναζί, μέχρι το ξέπλυμα του ναζισμού, είναι ένα πλυντήριο δρόμος.. 

«Είναι εθνικοσοσιαλισμός ελληνικός…»

Ακολουθούν τα αποσπάσματα από το υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως δημοσιεύθηκε στο jailgoldendawn.com (Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος), στις  όπου αναφέρεται ότι «η συνέχεια της πίστης του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής στα εθνικοσοσιαλιστικά δόγματα “της νιότης τους” (έκφραση του Χρήστου Παππά εντός της ελληνικής Βουλής) προκύπτει ωστόσο από πλήθος στοιχείων που περιέχονται στη δικογραφία. Αναφέρουμε εδώ, τελείως ενδεικτικά, τεκμήρια σχετιζόμενα με τον “Αρχηγό” της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον “Υπαρχηγό” (τυπικά πολιτικό υπεύθυνο του γραφείου του Αρχηγού) Χρήστο Παππά».

Συγκεκριμένα: 

«α. Δηλώσεις Νίκου Μιχαλολιάκου.

 • Στις 6-7-2011, στη Σπάρτη: «Θα κατεβαίναμε στις εκλογές για να μετρηθούμε και για το 0,2%. Για να πούμε ότι υπάρχει 0,2% φασίστες, αμετανόητοι χρυσαυγίτες… Είναι εθνικοσοσιαλισμός ελληνικός στα μέτρα του 2011. Έχω μεγάλο σεβασμό σ’ αυτό που υπήρξε η Γερμανία του Χίτλερ… Εμείς πιστεύουμε στην πατρίδα και όχι στη δημοκρατία. Αν είναι να σωθεί η πατρίδα, ας πάει στο διάολο η δημοκρατία… Τι καταλάβατε από τους δημοκράτες; Τι χειρότερο θα σας κάνουν οι φασίστες;».

 • στις 24-11-2011, σε ομιλία του στα γραφεία του κόμματος αναφερόμενος σε δηλώσεις του δημοσιογράφου Αλέξη ΠΑΠΑΧΕΛΑ ότι η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι «Βουλή της Βαϊμάρης» δήλωσε: «Ξέρετε τι ακολούθησε μετά. Ε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, δεν το κρύβουμε. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό».

 • στις 3-9-2011, στα Μεσόγεια, σε ομιλία του: «… Και αν χρειαστεί να λερώσουμε και τα χέρια μας. Και ας μας πουν ή ρατσιστές ή ό, τι άλλο θέλουν. Δεν μας ενδιαφέρει», ενώ αναφερόμενος σε συγκεκριμένο Έλληνα εκδότη πρόσθεσε «Και αν υπάρχει δίκαιο, αυτός θα γίνει σαπούνι. Αυτός και τα Εβραιόπουλα… Μη λογαριάζετε εσείς οι απλοί άνθρωποι, αν θα σας πουν φασίστες, αν σας πουν ναζιστές…».

 • στις 26-8-2012, στις Θερμοπύλες: «Εσείς είστε τα Τάγματα Εφόδου, όποτε θέλουν ας έρθουν να μας συνθλίψουν. Σας πληροφορώ ότι δεν περνάμε καθόλου καλά μέσα στο Κοινοβούλιο. Αισθανόμαστε άβολα εκεί μέσα, αισθανόμαστε μια σιχασιά και μια αηδία. Αν θέλουν το εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή και βγαίνουμε στους δρόμους. Θα δούνε τότε τι σημαίνει Χρυσή Αυγή. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει ‘‘Τάγματα Εφόδου’’. Τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια».

 • Στις 03/03/2012 σε ομιλία στα γραφεία της ΧΑ: «… δεν μας νοιάζει αν θα μπούμε στη βουλή .. αυτοί εκεί έξω είναι μία μάζα, ένας όχλος που του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και δεν ξέρει τι του γίνεται… κάποτε θα μπούμε στη βουλή είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές…. θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών… εμείς δεν είμαστε Λε-Πεν, εμείς είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες… είμαστε οι μαχητές πού θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια για να απελευθερώσουμε τις πατρίδες μας από τον Εβραίο πού έχει καθήσει στο σβέρκο ολόκληρου του κόσμου» (στο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, Παράρτημα 13.3, φάκελος “2012-03-03 DerSpigeloffices”, αρχείο “Original”).

 • Σε ομιλία του σε γραφεία της Χρυσής Αυγής αναφερόμενος στους Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης: “Οι άλλοι στη Θεσσαλονίκη πήρανε το τρενάκι και πήγαν ταξιδάκι. Ένα ωραίο μαγευτικό ταξίδι σε ένα πανέμορφο τοπίο για χειμερινές διακοπές με ψηλές καμινάδες… (γέλια)… Όπου απολάμβαναν, είχε γράψει ένας φίλος μου ένα κείμενο λέει, όπου απολάμβαναν… στο βάθος του στρατοπέδου υπήρχαν τα κτήρια με τις ψηλές καμινάδες όπου απολάμβαναν τις μεταφυσικές τους εμπειρίες” .

 • Σε ομιλία του στις 27/07/2011 σε γραφεία της ΧΑ στη Λαμία: “… ήταν καλή η παρουσία και της Χρυσής Αυγής,εκεί στη Φλώρινα, γιατί ήταν πολύ σημαντικό ότι ήταν μια εκδήλωση κατά της δημοκρατίας εντός ή εκτός εισαγωγικών. Εμένα και εκτός εισαγωγικών δεν με πειράζει προσωπικώς. Δεν έχω δηλώσει δημοκράτης ουδέποτε. Και είναι παρήγορο ότι άτομα που δεν βρίσκονται ακριβώς στον χώρο μας, τον εθνικιστικό, αν θέλετε εθνικοσοσιαλιστικό, έρχονται κοντά μας και έχουν καλή διάθεση(στο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, Παράρτημα 13.3, φάκελος “VIDEO LAMIA270711”).

β. Τεκμήρια για Χρήστο Παππά.

 • Αρχείο 5085 στο ΠΑΠΠΑΣ (3022-21-3013η’, παράρτημα 2.1): ζωγραφιά με τη σβάστικα, σε ηλικία 6 ετών (με ημερομηνία 07/06/1968).

 • Αρχείο 0271 στο ΠΑΠΠΑΣ (στο ίδιο, παράρτημα 3.1): φωτογραφία με σβάστικα και ναζιστικό χαιρετισμό, στη Λάκα Σουλίου (Μάιος 1986).

 • Αρχείο 0759 στο ΠΑΠΠΑΣ (στο ίδιο, παράρτημα 3.1): φωτογραφία με τον Νίκο Μιχαλολιάκο με ναζιστικό περιβραχιόνιο και χαιρετισμό μπροστά σε σημαία με τη σβάστικα (έτος 1988).

 • Αρχείο 0579 στο ΠΑΠΠΑΣ (στο ίδιο, παράρτημα 3.1): φωτογραφία από συνάντηση με τον διοικητή των EsEs στη Βαλονία ΝτεΓκρέλ (έτος 1992).

 • Αρχείο 0014-0000 στο ΠΑΠΠΑΣ (στο ίδιο, παράρτημα 2.3): επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε White Order με τον χαιρετισμό “HeilHitler” (έτος 2004).

 • Αρχεία 3, 4, 6, 8 στο ΠΑΠΠΑΣ (3022-21-3013η’, παράρτημα 2.2): βίντεο με την εκπαίδευση του μικρότερου τέκνου της οικογένειας από τον Χρήστο Παππά στον χαιρετισμό “HeilHitler” (δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000).

 • Αρχείο 2375 στο ΠΑΠΠΑΣ (στο ίδιο, παράρτημα 2.1): πρωτοχρονιάτικη επιστολή του ζεύγους Χρήστου και Ειρήνης Παππά με τη ναζιστική σβάστικα και ευχή HeilHitler” (έτος 2007).

 • Αρχείο 0034 στο ΠΑΠΠΑΣ (στο ίδιο, παράρτημα 1.1): φωτογραφία στο ετήσιο “προσκύνημα” της οικογένειας Παππά στο μαυσωλείο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία (16/04/2009).

 • Αρχείο 0133 στο ΠΑΠΠΑΣ (3022-21-3013-ι’, παράρτημα 17.1): παιδική ζωγραφιά της κόρης του Χρήστου Παππά με τη σβάστικα και τη φράση “Χάιλ Χίτλερ”».

«Είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945»

 «Ο Χίτλερ δεν έχει κριθεί ακόμα από την ιστορία»

Απόψεις